Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
InBusinessNews 20:27 - 01 Οκτωβρίου 2024
Αρνητικές πιέσεις άσκησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δείκτες να ξεκινήσουν το νέο μήνα με απώλειες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,38% στις 520 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες απώλειες, πάντως, άνω του 2% κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση ύψους 0,58% στις 19.213 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε σε ποσοστό 0,81% και τις 7.574 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατάφερε να «βγάλει» αντιστάσεις και να προσθέσει 0,48% ανεβαίνοντας στις 8.276 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκανε βουτιά ύψους 1,04% στις 33.771 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 111.673 μονάδες μειωμένος κατά 1,72%.
Οι ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής προκάλεσαν εύλογη ανησυχία στις αγορές.
Μάλιστα, οι πετρελαϊκές τιμές έφτασαν να ανεβαίνουν πάνω από 4% δεδομένου πως τυχόν εμπλοκή του πετρελαιοπαραγωγικού Ιράν στη σύρραξη θα πυροδοτήσει ντόμινο αρνητικών συνεπειών στον κλάδο.
Η τιμή του Brent συμβολαίων Δεκεμβρίου εκτινάχθηκε κατά 4,24% στα 74,71 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο στο +4,52% στα 71,29 δολάρια το βαρέλι.
Τα μαντάτα από τη Μέση Ανατολή δεν άφησαν περιθώρια στις αγορές να γιορτάσουν τη νέα σημαντική μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Ο δείκτης για τον Σεπτέμβριο έπεσε κάτω από το όριο του 2% για πρώτη φορά από το 2021 φτάνοντας το 1,8% από το 2,2% τον Αύγουστο. Μάλιστα στα επίπεδα αυτά ξεπέρασε και τις προσδοκίες των αναλυτών που περίμεναν υποχώρηση του δείκτη στο 1,9%.
Αν και η ΕΚΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ προσωπικά έχουν υποστηρίξει πως μια νέα μείωση των ευρωεπιτοκίων στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου δεν βρίσκεται στο βασικό σενάριο τους, τα στοιχεία αυτά αφήνουν σαφώς τα περιθώρια στο συμβούλιο να προχωρήσει σε μια τρίτη μείωση των επιτοκίων μέσα στο μήνα.
Πραγματικά, ο Όλι Ρεν σε δηλώσεις του παραδέχτηκε πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σημαίνει πως υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι να δικαιολογηθεί μια νέα περικοπή στη συνάντηση της 17ης Οκτωβρίου.
Στις αγορές των commodities κυρίαρχο στοιχείο ήταν το ράλι των πετρελαϊκών τιμών. Ωστόσο, σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και ο χρυσός προσελκύοντας κύμα αγοραστών που στράφηκαν στο ασφαλές καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου. Έτσι, η τιμή του ανέβηκε κατά 0,88% στα 2.682 δολάρια την ουγγιά, πλησιάζοντας το ιστορικό υψηλό που άγγιξε την περασμένη Πέμπτη στα 2.685 δολάρια.
Μαζί με τον χρυσό και το αμερικανικό δολάριο κατέγραψε αγοραστικό κύμα λειτουργώντας σαν ασφαλές καταφύγιο από τους τριγμούς που μπορεί να προκαλέσει το χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ.
Έτσι ο δείκτης δολαρίου ανέβηκε 0,46% στο 101,25 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,1065 με το ευρώ να πέφτει πάνω από 0,62%.
Πηγή: newmoney