Στο επίπεδο των $82, σε υψηλό διμηνίας, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ
InBusinessNews 18:30 - 26 Ιανουαρίου 2024
Σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών και στο επίπεδο των 82 δολαρίων το βαρέλι, στο οποίο ανήλθε την προηγούμενη ημέρα, παραμένει την Παρασκευή η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, ενώ βρίσκεται ενώπιον εβδομαδιαίας αύξησης πέραν του 4%, λαμβάνοντας στήριξη από τα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν εντός της εβδομάδας και ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις για αύξηση της ζήτησης "μαύρου χρυσού".
Η τιμή του Μπρεντ ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,04%, στα 82,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο WTI υποχωρεί κατά 0,33%, στα 77,11 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του WTI και του Μπρεντ ενισχύεται εντός του 2024 κατά 7% και 6,3%, αντίστοιχα.
Στην ενίσχυση των τιμών πετρελαίου συμβάλουν η καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ το δ΄ τρίμηνο, κατά 3,3%, και η απόφαση της Κίνας να μειώσει τα ποσά που θα πρέπει να διατηρούν, ως αποθεματικό, οι κινέζικες τράπεζες, έτσι ώστε να ενισχύσει τον δανεισμό.
"Οι δύο μεγαλύτεροι καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο ενδέχεται να έχουν αρκετά ισχυρή ζήτηση φέτος", δήλωσε στο CNBC ο Robert Thummel, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην εταιρεία Tortoise.
Σύμφωνα με το CNBC, το ενδεχόμενο για πιο ισχυρή ζήτηση φέτος έρχεται την στιγμή που η προσφορά αργού μειώθηκε στις ΗΠΑ λόγω των χειμερινών καταιγίδων. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 9,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, καθώς η παραγωγή μειώθηκε κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.
Επιπλέον, όπως μεταδίδει επίσης το CNBC, υπήρξαν επίσης ενδείξεις ότι ετοιμάζεται εκεχειρία στη Γάζα. Εάν αυτό συμβεί, θα μπορούσε να μειώσει τον γεωπολιτικό κίνδυνο στη Μέση Ανατολή, που συνήθως ενισχύει τις τιμές του αργού, προσθέτει.
Στην ενίσχυση των τιμών συνέβαλε επίσης και η είδηση ότι η Κίνα ενδεχομένως να ζήτησε από το Ιράν να βοηθήσει στον περιορισμό των επιθέσεων των Χούθι κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα ή να διακινδυνεύσει να βλάψει τις επιχειρηματικές σχέσεις με το Πεκίνο, συμβάλλοντας έτσι στην άμβλυνση των ανησυχιών της αγοράς για διαταραχή του εφοδιασμού και κατ΄ συνέπεια της μείωσης της ζήτησης πετρελαίου.