Αιτήματα παροχής πληροφοριών από Κομισιόν σε 17 πολύ μεγάλες πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επίσημα αιτήματα παροχής πληροφοριών στο πλαίσιο του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες  σε 17 από τις πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης (ΠΜΕΠ και ΠΜΕΜΑ), οι οποίες χαρακτηρίστηκαν στις 25 Απριλίου 2023, ήτοι στις AliExpress, Amazon Store, AppStore, Bing, Booking.com, Facebook, Google Search, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, YouTube και Zalando. Οι εν λόγω ΠΜΕΠ και ΠΜΕΜΑ καλούνται να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα συμμόρφωσής τους προς την υποχρέωση παροχής σε επιλέξιμους ερευνητές, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, πρόσβασης στα δεδομένα που είναι προσβάσιμα στο κοινό μέσω της επιγραμμικής διεπαφής τους.

Η πρόσβαση των ερευνητών σε δεδομένα είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της λογοδοσίας και του δημόσιου ελέγχου των πολιτικών των πλατφορμών. Η πρόσβαση των ερευνητών σε δημοσίως διαθέσιμα δεδομένα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των επικείμενων εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών, και για τη συνεχή παρακολούθηση της παρουσίας παράνομου περιεχομένου και παράνομων αγαθών στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Οι 17 ΠΜΕΠ και ΠΜΕΜΑ οφείλουν να παράσχουν τις ζητούμενες πληροφορίες στην Επιτροπή έως τις 9 Φεβρουαρίου 2024. Η Επιτροπή θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα βασιζόμενη στην αξιολόγηση των απαντήσεων.

Μετά τον χαρακτηρισμό τους ως πολύ μεγάλων επιγραμμικών πλατφορμών ή μηχανών αναζήτησης, οι 17 ΠΜΕΠ και ΠΜΕΜΑ υποχρεούνται να συμμορφωθούν με όλες τις διατάξεις του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσβασης σε δεδομένα.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2023, η Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία επί παραβάσει κατά της πολύ μεγάλης επιγραμμικής πλατφόρμας «X» για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων εικαζόμενες παραβάσεις των υποχρεώσεων εξασφάλισης πρόσβασης των ερευνητών σε δεδομένα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες της Επιτροπής σχετικά με τη συμμόρφωση με τον κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας