Α. Χατζημιτσής: Η επέκταση My Mall και τα νέα εμπορικά κέντρα-«Να μην πνίξουμε τη Λεμεσό στην κίνηση»

Τα πλάνα επέκτασης του My Mall, το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που ταλανίζει το λιανεμπόριο, αλλά και την άποψή του για τα δύο νέα εμπορικά κέντρα που αναμένεται να αναπτυχθούν στη Λεμεσό, σε περιοχές που ήδη υποφέρουν από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, αναλύει στο InBusinessNews ο Ανδρέας Χατζημιτσής.

Παράλληλα, ο CEO και founder του My Mall Limassol, καθώς και αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, επισημαίνει ότι, παρά τους κλυδωνισμούς που δέχθηκε το λιανεμπόριο, εντούτοις το εμπορικό κέντρο της Λεμεσού κατέγραψε αυξημένη επισκεψιμότητα και κύκλο εργασιών την περασμένη χρονιά.

Μεγάλη επέκταση στο My Mall

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες που απαιτούνται για την απόκτηση της πολεοδομικής άδειας όσον αφορά την επέκταση και ανακαίνιση του εμπορικού κέντρου, My Mall.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Χατζημιτσή, να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες άδειες το πρώτο εξάμηνο του 2024, προκειμένου το ανανεωμένο mall της Λεμεσού να υποδεχθεί τους επισκέπτες του το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Πρόκειται για μία επένδυση €45 εκατ., η οποία θα περιλαμβάνει επέκταση του εμπορικού κέντρου κατά 10.000 τ.μ., καθώς και οικιστική ανάπτυξη συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ.

Ανθίζει το Ζακάκι, ενδιαφέρον από brands για παρουσία στο mall

«Η ανάγκη για επέκταση υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας και της επιθυμίας αρκετών γνωστών brands να επενδύσουν στο My Mall, ενώ η περιοχή Ζακακίου έχει γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση λόγω του καζίνου και άλλων μεγάλων αναπτύξεων», υπογράμμισε ο CEO του εμπορικού κέντρου.

Η επέκταση του εμπορικού κομματιού, η οποία θα υλοποιηθεί με επιπρόσθετο κτήριο, με ισόγειο, μεσοπάτωμα και έναν όροφο, θα γίνει στη δυτική πλευρά του mall. Το οικιστικό κτήριο, το οποίο θα αναπτυχθεί στη νότια πλευρά της εισόδου του mall, θα αποτελείται από 14 ορόφους και συνολικά 109 διαμερίσματα.

Η Limassol Mall, η οποία το 2022 απέκτησε μέρος του μετοχικού κεφαλαίου του My Mall, αποτελείται από δύο μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς ισραηλινών συμφερόντων, την Dorsel (B.A.Z.) Ltd και την Ari Real-Estate (Arena) Investments, με επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε ακίνητα και εμπορικά κέντρα. Οι νέοι μεγαλομέτοχοι, οι οποίοι ανέκαθεν έβλεπαν την Κύπρο σαν ελκυστικό και ασφαλή επενδυτικό προορισμό, διαβλέπουν μεγάλες προοπτικές στην ήδη ταχέως αναπτυσσόμενη δυτική Λεμεσό.

«Χαιρετίζουμε τις αναπτύξεις, να μην επιδεινώσουμε το κυκλοφοριακό»

Με δύο νέα εμπορικά κέντρα αναμένεται να εμπλουτιστεί ο χάρτης του λιανεμπορίου στη Λεμεσό.

Από τη μία η Atterbury Europe και από την άλλη η ομάδα του Nicosia Mall σε συνεργασία με τον όμιλο Παπαντωνίου, ανακοίνωσαν επίσημα τα επερχόμενά τους ανοίγματα, σε Μέσα Γειτονιά και Άγιο Αθανάσιο αντίστοιχα, σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο.

Κληθείς να σχολιάσει τα πλάνα για δύο νέα malls στη Λεμεσό, ο Ανδρέας Χατζημιτσής διευκρίνισε ότι δεν αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επένδυση ή επέκταση στο λιανικό εμπόριο, εκφράζοντας, ωστόσο, επιφυλάξεις για την επιλογή της περιοχής ανάπτυξης των νέων εμπορικών κέντρων.

«Τα νέα εμπορικά κέντρα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην ανατολική πλευρά της Λεμεσού (περιοχή Parklane), καθώς στην περιοχή Jumbo Λινόπετρας η κίνηση είναι ήδη αυξημένη, με καθημερινό κυκλοφοριακό κομφούζιο», εισηγήθηκε σχετικά.

Εξήγησε ακόμα ότι θα πρέπει να προηγηθούν τα απαραίτητα οδικά έργα προκειμένου, όπως είπε, οι νέες αναπτύξεις να μην πνίξουν ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη περιοχή στην κίνηση, επιδεινώνοντας την κυκλοφορία και προκαλώντας ταλαιπωρία σε οδηγούς και επιχειρήσεις.

Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο θα είναι εφικτή η πρόσληψη αρκετών εκατοντάδων ατόμων που θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες των εμπορικών κέντρων σε εργατικό δυναμικό δεδομένης της σοβαρής έλλειψης προσωπικού σε λιανεμπόριο και εστίαση.

Επίσπευση διαδικασιών για απασχόληση ξένου προσωπικού

Εκ των ων ουκ άνευ η επίσπευση των διαδικασιών για την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΛΕ, Ανδρέας Χατζημιτσής, σημειώνοντας ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και δυσχεραίνει την υλοποίηση νέων αναπτύξεων και επεκτάσεων.

«Η έλλειψη εργατικού δυναμικού τόσο στο λιανεμπόριο όσο και στην εστίαση ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες και γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα να απλοποιηθούν και να επισπευθούν οι διαδικασίες για την εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για στελέχωση των επιχειρήσεων», επεσήμανε ο κ. Χατζημιτσής.

Δημοφιλής προορισμός το mall της Λεμεσού

Την ίδια ώρα, παρά τις έντονες πιέσεις και τις απώλειες που δέχθηκε το λιανεμπόριο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εντούτοις η επισκεψιμότητα του My Mall τόσο από Κύπριους όσο και από Ισραηλινούς που διαμένουν στη Λεμεσό παρέμεινε σταθερή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε καθημερινή βάση επισκέπτονται το εν λόγω εμπορικό κέντρο 22.000-25.000 άτομα, με την επισκεψιμότητα να αγγίζει τα επίπεδα του 2019, ενώ αυξημένος είναι επίσης ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων/tenants.

Δειτε Επισης

Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»