Πώς σχολιάζει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ την συνέντευξη Νίκου Χριστοδουλίδη στο InBusinessNews

Τις θέσεις του όσον αφορά τα όσα ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο InBusinessNews ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με την οικονομία και δη τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παραθέτει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών(ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

Διαβάστε εδώ: Νίκος Χριστοδουλίδης: Όχι σε μέτρα για τα ΜΕΔ που υπονομεύουν την κουλτούρα πληρωμών

Ο Σύνδεσμος, αφού καλωσορίζει και εκφράζει ικανοποίηση για τα κυβερνητικά σχέδια, σημειώνοντας πως πράγματι θα βοηθήσουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ευχαριστεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την πρωτοβουλία αυτή και τονίζει πως πράγματι είναι σημαντικό να διατηρηθεί υπεύθυνη στάση και αλληλοκατανόηση μεταξύ Τραπεζών και Δανειοληπτών.

Σχετικά με το ζήτημα των εκποιήσεων, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχει αποχή από τη λήψη μέτρων που υπονομεύουν την κουλτούρα πληρωμών, εμποδίζουν τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) και αποθαρρύνουν τους δανειολήπτες να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση των δανείων τους.

«Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ψήφιση πρότασης Νόμου, που αποδυναμώνει το πλαίσιο εκποιήσεων», επισημαίνει, υποστηρίζοντας ότι η γνωστή πρόταση Νόμου που απορρίφθηκε από τη Βουλή λόγω ισοψηφίας, δεν αποδυνάμωνε ούτε καν άγγιζε το ισχύον πλαίσιο εκποιήσεων, όπως-σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ- ισχυριζόταν «πεπλανημένα» ο Πρόεδρος κάνοντας ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την ψήφισή της.

Όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ, η πρόταση αυτή απλώς έδινε το δικαίωμα στους δανειολήπτες να προσφύγουν στο Δικαστήριο επιζητώντας αποτελεσματική δικαστική προστασία, εάν και εφόσον υπήρχαν υπερχρεώσεις στα δάνεια τους, καθώς και καταχρηστικές ρήτρες στις δανειακές τους συμβάσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, οι τράπεζες θα μπορούσαν εύκολα να αποφύγουν την εμπλοκή τους σε αυτή τη δικαστική διαδικασία, δηλώνοντας εγγράφως στους δανειολήπτες ότι αφαιρούν όλες τις υπερχρεώσεις (ούτως ώστε να ξεκαθαρίζει ποιο είναι το νόμιμα οφειλόμενο ποσό) και ότι αφαιρούν από τις δανειακές συμβάσεις οποιεσδήποτε καταχρηστικές ρήτρες.

«Το ισχύον νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων δεν επηρεάζεται καθόλου. Το ύψος των ΜΕΧ δεν επιλύεται με τα μέτρα προστασίας των ευάλωτων, όπως αναλύονται στη συνέντευξη του Προέδρου, για τον απλούστατο λόγω ότι αφορούν μικρό αριθμό δανειοληπτών και κατ’ επέκταση δανείων», υποστηρίζει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία «Ειδικού Δικαστηρίου» για σύντομη εκδίκαση διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτών, ο Σύνδεσμος ισχυρίζεται πως είναι έκδηλα αντισυνταγματική, ενώ εκφράζει απορία για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στη συνέντευξη του Προέδρου για τον θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου που θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, να βοηθήσει στην επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων.

«Με την έναρξη των εργασιών της Βουλής χρειάζεται πράγματι μια εποικοδομητική διεργασία μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, ούτως ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για οριστική επίλυση του θέματος της μείωσης των ΜΕΧ. Αυτό, θα επιτευχθεί κατά την άποψή μας με την υλοποίηση της πρωτοβουλίας της ΚΤΚ που βρίσκεται σε εξέλιξη», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος.

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη