Roadshow των τραπεζών μας στις ΗΠΑ με «όπλο» στη φαρέτρα τις… κυρώσεις

Με την πλέον χειροπιαστή απόδειξη στις αποσκευές της αναφορικά με την απόλυτη προσήλωση και συμμόρφωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στις πολιτικές για αντιμετώπιση του φαινομένου της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML), καθώς και για καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CFT), αναχώρησε και βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ αντιπροσωπεία του τραπεζικού τομέα της χώρας μας για το καθιερωμένο εδώ και έξι χρόνια roadshow των τραπεζών μας στην Αμερική.

Η αποστολή απαρτίζεται από τους επικεφαλής των διευθύνσεων κανονιστικής συμμόρφωσης τεσσάρων εκ των εννέα τραπεζών μελών του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου-υπό την ομπρέλα του οποίου ξεκίνησε και συνεχίζει να πραγματοποιείται το όλο εγχείρημα-, και συγκεκριμένα από τους επικεφαλής των εν λόγω τμημάτων των τραπεζών Κύπρου, Ελληνικής, Eurobank και Astrobank.

Κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ, η αντιπροσωπεία των κυπριακών τραπεζών πραγματοποιεί και θα έχει υψηλού επιπέδου επαφές και συναντήσεις σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, τόσο σε πολιτικοοικονομικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όπως με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Αμερικής, τις ανταποκρίτριες τράπεζες και αντιπροσωπείες παγκόσμιας εμβέλειας τραπεζών, με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου(σ.σ. Γερουσίας και Βουλής) και μια σειρά άλλων εξεχουσών εκλελεγμένων αξιωματούχων, φορέων, θεσμών και προσωπικοτήτων του πολιτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι.

Σκοπός και του φετινού roadshow, δεν είναι άλλος από την ανάδειξη των τεράστιων βημάτων που έχει κάνει η Κύπρος και δη οι τράπεζες του νησιού μας σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις συμμόρφωσης στα ζητήματα AML και CTF, κάτι που αντικατοπτρίζεται άλλωστε και στις κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια εκθέσεις αρμόδιων διεθνών οργανισμών, όπως για παράδειγμα η Moneyval.

Ταυτοχρόνως, η ανάδειξη του γεγονότος ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν αφήσει πίσω τους για τα καλά παθογένειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος, εδράζοντας πλέον την λειτουργία τους στο πλαίσιο-παρά τις όποιες προκλήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν-ενός καθ’ όλα υγιούς περιβάλλοντος, βρίσκεται και πρόκειται να βρεθεί ψηλά στις συζητήσεις της κυπριακής τραπεζικής αποστολής. Με το μήνυμα ότι η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα σταθερό, αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο και ιδανικό προορισμό για επενδύσεις, να αποστέλλεται προς πάσα κατεύθυνση.

Αξίζει να επισημανθεί πως το φετινό roadshow, συμπίπτει χρονικά και με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη για την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας ως προτεραιότητα τίθεται, μεταξύ άλλων, και η προσπάθεια για προσέλκυση αμερικανικών ποιοτικών επενδύσεων.

Το «όπλο στην φαρέτρα»

Με την ανάδειξη των βημάτων κανονιστικής συμμόρφωσης των κυπριακών τραπεζών να αποτελεί καίριας σημασίας ζητούμενο των επαφών της αποστολής τους στις ΗΠΑ, ισχυρό όπλο στην φαρέτρα της επιχειρηματολογίας που θα αναπτυχθεί δεν μπορεί, όπως τόνιζαν στο InBusinessNews αρμόδιες πηγές, παρά να μην συνιστά η στάση που τήρησαν οι τράπεζες μας κατά τις πρόσφατες κυρώσεις που με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και με άμεση ή έμμεση διασύνδεση με την Κύπρο.

Ως γνωστό οι κυπριακές τράπεζες, παρόλο που σε αντίθεση με τις κυρώσεις της Ε.Ε. και του ΟΗΕ δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για υποχρεωτική συμμόρφωση, εδώ και περίπου μια δεκαετία εφαρμόζουν τις επιβαλλόμενες από τις ΗΠΑ και το Η.Β.(σ.σ. στην μετά Brexit εποχή) κυρώσεις.

Tο γεγονός ότι και στην προκειμένη περίπτωση χωρίς καμία απολύτως αμφιταλάντευση-και παρά τις περί του αντιθέτου φωνές που ακούστηκαν στο εσωτερικό μέτωπο-τις εφάρμοσαν άμεσα, μιλά από μόνο του ως προς την από μέρους τους ξεκάθαρη αποφασιστικότητα που προς τον επιδιωκόμενο από την διεθνή κοινότητα στόχο επιδεικνύουν. Προσθέτοντας καθοριστικά στη συνολικότερη θετική εικόνα που μέσα από τις ευρύτερες ενέργειες τους κατάφεραν να οικοδομήσουν και την οποία κατά τις επαφές στις ΗΠΑ σαφώς και θέλουν θα επικοινωνήσουν.

Δειτε Επισης

Στις 29 Ιουνίου το 56ο τακτικό παγκύπριο συνέδριο της ΕΤΥΚ-Τα θέματα στη ημερήσια διάταξη
Παίρνουν σάρκα και οστά οι τάσεις για μείωση δανειστικών επιτοκίων
Πάει για νέο μοντέλο διοίκησης ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου-Οι κατασταστικές αλλαγές στη γενική συνέλευση
Moody’s: Αναβάθμισε την Eurobank από σε Ba1 από Ba2-Ιδιαίτερη μνεία στην εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας
Ενδιαφέρον EFG για ενδυνάμωση παρουσίας στην Κύπρο, βελτιώνεται συνεχώς η εικόνα της χώρας μας
Μειωμένη ζήτηση για δάνεια από νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω υψηλών επιτοκίων
ΚΕΔΙΠΕΣ: Πώς προχωρούν «Ενοίκιο έναντι Δόσης» και εκστρατεία εξόφλησης ΜΕΧ με εξασφάλιση πρώτη κατοικία
Αποκέντρωση στην Κεντρική... Ο στόχος και το πλάνο Χρ. Πατσαλίδη για μετασχηματισμό της τράπεζας
Δοικητής: Πάνε πολύ καλά οι τράπεζες αλλά... δεν βγήκαμε από το δάσος-Τα επιτόκια και η στρέβλωση
Το καμπανάκι Χρ. Πατσαλίδη στις τράπεζες για την φήμη τους-Κίνδυνος η δυσαρέσκεια της κοινωνίας