Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Πώς η Κύπρος γίνεται πύλη εισόδου για επενδύσεις από την Ινδία στην Ε.Ε.

Αθήνα και Λευκωσία επενδύουν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα στην οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με την Ινδία, σε πολλαπλά επίπεδα.

Η συμπερίληψη της Ινδίας στο σχήμα συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ βρέθηκε στο προσκήνιο κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία, με τις τρεις χώρες να συμφωνούν πως θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα και κινήσεις, προκειμένου μια τέτοια εξέλιξη να καταστεί εφικτή.

Με πληθυσμό που από την περασμένη άνοιξη ξεπερνά το 1,4 δισ., από τον οποίο το 80% είναι κάτω των 50 ετών, η Ινδία θεωρείται η πλέον ανερχόμενη οικονομία του πλανήτη, καθώς αναπτύσσεται με ρυθμούς 6-7% ετησίως.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, εφόσον συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό για τα επόμενα χρόνια, τότε έως τα μέσα του αιώνα η ινδική οικονομία θα έχει το ίδιο μέγεθος με αυτή των ΗΠΑ.

Γέφυρα συνεργασίας με Κύπρο μέσω Eurobank

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα για την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των σχέσεων των δύο χωρών, απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά το άνοιγμα ινδικών επενδύσεων στην Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας, με την Κύπρο να τοποθετείται επίσης στο κάδρο και μάλιστα με έναν κομβικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των επαφών που είχε στην Αθήνα, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρηματικό-επενδυτικό επίπεδο, ο Ινδός πρωθυπουργός παρακάθισε σε επίσημο γεύμα εργασίας που παρέθεσε στις 25 Αυγούστου 2023 στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία σημαντικών επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πως ο Όμιλος δρομολογεί τη σύσταση γραφείου αντιπροσωπείας στην Ινδία, το οποίο θα παρέχει υποστήριξη στις ινδικές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε Ελλάδα και Κύπρο, λειτουργώντας στην ουσία ως πύλη εισόδου για δραστηριοποίηση εντός Ε.Ε.

Μια τέτοια κίνηση διανοίγει σημαντικές προοπτικές για τις δύο οικονομίες, δεδομένου του μεγέθους που έχει λάβει σήμερα η ινδική οικονομία, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P Global και της Morgan Stanley, θα καταστεί η 3η μεγαλύτερη διεθνώς μέχρι το 2030.

Σε ό,τι αφορά τον Όμιλο Eurobank, με δεδηλωμένη την εξωστρέφειά του, μέσα από την επιτόπια παρουσία του σε Ελλάδα, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο και Βουλγαρία, έχει ήδη κάνει προπαρασκευαστικά βήματα για την αγορά της Ινδίας τα τελευταία χρόνια, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με Επιμελητήρια και αποκτώντας την απαραίτητη τεχνογνωσία για να γίνει εφικτό ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα.

Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, κορυφαία στελέχη του Ομίλου Eurobank έχουν από καιρό διαβλέψει τη σημαντικότητα της συμβολής της Κύπρου στα διεθνή σχέδια του Ομίλου, κάτι που ενδεχομένως να εξηγεί και την πρόθεση για αυξανόμενη συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα.

Δειτε Επισης

Στα €22,5 δισ. το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 3ο τρίμηνο του έτους
Χωρίς κανένα έλεγχο οι ΑΞΕ στην Κύπρο-Οι διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
Παρουσιάζει το πρόγραμμα της Κυβέρνησης για το 2024 ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Οι συντεχνίες αξιολογούν τα δεδομένα για θέμα χαμηλόμισθων-Καθορίζουν συνάντηση
Έπιασαν δουλειά οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες-Βλέπουν αρμόδιες αρχές και αρμόδιους φορείς
Προκήρυξη για πρόγραμμα στήριξης αμπελοοινικού τομέα
«Παγωμένη» με τον ΔΗΣΥ για την αποπαγοποίηση θέσεων η Κυβέρνηση
Τύμπανα πολέμου από τις συντεχνίες στην ΑΗΚ-Δεν αποκλείουν απεργιακά μέτρα
Ο Γιάννης Παναγιώτου στο InBusinessNews: Τι φέρνει το 2024 για τα εργασιακά (vid)
Ο πακτωλός των ρωσικών δισεκατομμυρίων στη Δύση και μια σταγόνα στον ωκεανό