Οι πλημμύρες φέρνουν αυξήσεις τιμών και το e-kalathi βγαίνει ως έχει απ’ το συρτάρι

Μπορεί η κυβέρνηση να παρατείνει την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά για άλλους έξι μήνες, προσθέτοντας στον κατάλογο τον καφέ και τη ζάχαρη, αλλά οι αυξήσεις, οι οποίες έρχονται στο επόμενο διάστημα σε προϊόντα που συνθέτουν το καλάθι αγορών, θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές.

Μια σειρά από παράγοντες, όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η απαγόρευση εξαγωγών ρυζιού από την Ινδία, οι διαταράξεις στα ουκρανικά σιτηρά, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε συνάρτηση με τη διαρκή ενεργειακή κρίση φέρνουν ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως ρύζια, ζάχαρη και έλαια.

Στην εξίσωση προστίθενται και οι πρόσφατες πλημμύρες που αφάνισαν μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής της Θεσσαλίας.

Από την άλλη, στη Βουλή επαναφέρεται η συζήτηση για την εφαρμογή «e-kalathi», δηλαδή το νομοσχέδιο που αφορά στη ρύθμιση της διαδικασίας καταγραφής και παρακολούθησης τιμών λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή στην ερχόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Αυξήσεις σε φρούτα και λαχανικά λόγω Θεσσαλίας
Απανωτές αυξήσεις σε ηλεκτρισμό και καύσιμα, άνοδος επιτοκίων, ευρύτερη ακρίβεια σε τρόφιμα και υπηρεσίες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι καταστροφικές πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο, οι οποίες έχουν συνθλίψει τις γεωργικές εκτάσεις της περιοχής, έχουν επιφέρει τις πρώτες αυξήσεις και ελλείψεις προϊόντων στην ελληνική αγορά.

«Αναπόφευκτα, αναμένεται να επηρεαστεί στο προσεχές διάστημα και η Κύπρος, η οποία εισάγει από την Ελλάδα κυρίως γεωργικά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, ντομάτες, αγγουράκια) και σε μικρότερο βαθμό κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η μειωμένη παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά συνεπάγεται έλλειψη προϊόντων, αύξηση τιμών και μείωση των εξαγωγών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις και για την Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την ελληνική αγορά με το 53% της βιομηχανικής ντομάτας, το 54,7% των αχλαδιών και το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυμαρικών.

Η δραστική συρρίκνωση της ελληνικής παραγωγής αναμένεται να περιορίσει τις εξαγωγές, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, ενώ η Ελλάδα θα κληθεί να καλύψει τη ζήτηση ακόμα και με προϊόντα από το εξωτερικό.

Νέα ανάσα με μηδενικό ΦΠΑ
Από την άλλη, σημαντική ανάσα στους καταναλωτές αποτελεί η εξάμηνη παράταση που δόθηκε όσον αφορά τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ενώ στη λίστα έχουν προστεθεί τόσο ο καφές όσο και η ζάχαρη, ο ΦΠΑ των οποίων από το 5% πάει στο 0%.

Διαβάστε εδώ: Απόφαση Υπουργικού για τους καταθέτες με μηνύματα Κεραυνού στις τράπεζες-«Δείχνουμε τον δρόμο...»

Οι λιανέμποροι αναμένουν το διάταγμα, το οποίο θα διευκρινίζει τον χρόνο συμπερίληψης των δύο πρόσφατων προϊόντων (καφέ και ζάχαρης) στη λίστα με τα προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ, αλλά και κατά πόσο ο μηδενισμός του ΦΠΑ θα αφορά όλες τις κατηγορίες καφέ, συμπεριλαμβανομένης και της κάψουλας.

Στο περιβάλλον ακρίβειας και ανατιμήσεων, η μοναδική διέξοδος των καταναλωτών αποδεικνύονται οι φθηνές και έξυπνες αγορές, η ενδελεχής μελέτη και έρευνα πριν από τις επισκέψεις σε υπεραγορές και καταστήματα, η προτίμηση προσφορών, εκπτώσεων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (private label).

Επιστρέφει η συζήτηση για το «e-kalathi»
Παρά τις έντονες αντιδράσεις λιανεμπόρων και προμηθευτών, αλλά και την ξεκάθαρη θέση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) για ενδεχόμενο καρτέλ στην αγορά, επανέρχεται η συζήτηση στη Βουλή για την εφαρμογή «e-kalathi».

Το νομοσχέδιο που αφορά στη ρύθμιση της διαδικασίας καταγραφής και παρακολούθησης τιμών λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων θα τεθεί προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, την ερχόμενη Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε εδώ: Γιατί σκαλώνει το «e-kalathi»: Αγκάθια, «αχρείαστος ντόρος» και κίνδυνος καρτέλ

Στη συζήτηση κλήθηκαν να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, σύνδεσμοι υπεραγορών και λιανεμπορίου, καθώς και προμηθευτές.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου, επεσήμανε ότι το προσχέδιο δεν παρουσιάζει οποιαδήποτε αλλαγή φιλοσοφίας σε σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, προκαλώντας ερωτήματα γιατί επαναφέρεται προς συζήτηση και ψήφιση μία νομοθεσία, για την οποία μία ανεξάρτητη αρχή, όπως η ΕΠΑ διατύπωσε ξεκάθαρες επιφυλάξεις.

Διαβάστε εδώ: Άναψε φωτιές το «e-kalathi»-Έντονη ενόχληση υπεραγορών με Παπαναστασίου

«Θέλουμε να δούμε τι άλλαξε και αν άλλαξε κάτι στο νομοσχέδιο, καθώς η θέση της εκπροσώπου της ΕΠΑ επί του νομοσχεδίου ήταν κάτι περισσότερο από ξεκάθαρη και κάθετη, ότι δηλαδή η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας ενδεχομένως να δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των ανταγωνιστών τους, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή συνεννόηση ή σιωπηρή συμπαιγνία των ανταγωνιστών εις βάρος των καταναλωτών», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αντωνίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση, η ψηφιακή πλατφόρμα «e-kalathi» θα λειτουργήσει με περίπου 350 προϊόντα. Σκοπός του νομοσχεδίου, το οποίο τίθεται προς διαβούλευση, είναι να αποτελέσει ένα ψηφιακό εργαλείο καταγραφής και παρακολούθησης τιμών με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της ενδελεχούς ενημέρωσης των καταναλωτών, όπως επίσης της δυνατότητας σύγκρισης τιμών.

Δειτε Επισης

Σε λαχανικά, ψάρια και κρέας οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών-Μείωση σε κουλούρια, λάδι και αλεύρι
Κρίσιμο βήμα για την αναβάθμιση του «Προμηθέα» σε FSRU... Η επόμενη φάση για την πιστοποίηση του πλοίου
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Mall of Cyprus: Ένας χρόνος θετικών αλλαγών μέσω πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης το 2024
Adonis Heights by Cyfield: Η νέα ανάπτυξη στην καρδιά και στο πιο ψηλό σημείο της Αγλαντζιάς
Εποχή των Παγετώνων: Ένα μοναδικό ταξίδι στην προϊστορία στο Kings Avenue Mall
Pascal: Περαιτέρω επέκταση με δύο νέα campuses στη Λεμεσό για το 2025
Μάριος Χαϊλής: Δυναμική ανάπτυξη για brokerage και online trading το 2025-Οι τρεις στρατηγικοί πυλώνες της Libertex
Ο τραπεζικός τομέας σε κομβικό σταυροδρόμι...Οι «neobanks» και η μεγάλη πρόκληση για τις παραδοσιακές τράπεζες
Μ. Χριστοδουλίδης: Στη Νομική Υπηρεσία το ν/σ για αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ-«Πιέζουμε όσο δεν φαντάζεστε»