Απόφαση Υπουργικού για τους καταθέτες με μηνύματα Κεραυνού στις τράπεζες-«Δείχνουμε τον δρόμο...»

Tην επέκταση της ισχύος, για ακόμη έξι μήνες, και ανανέωση του καταλόγου βασικών καταναλωτικών αγαθών με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, με την προσθήκη άλλων δύο προϊόντων καθημερινής χρήσης, του καφέ και της ζάχαρης, αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία αφορά την έγκριση νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή και προβλέπει τροποποίηση του περί εκτάκτου εισφοράς για την άμυνα νόμου, ώστε να μειωθεί η έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται στους εισπρακτέους τόκους, από 30% σε 17%.

Ανακοινώνοντας την συγκεκριμένη απόφαση, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός υπενθύμισε ότι ο συγκεκριμένος φόρος ήταν 15% στους τόκους των καταθέσεων, για να αυξηθεί την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης στο 30%.

«Σήμερα η κυβέρνηση αποφάσισε να τον μειώσει στο 17% με ένα κόστος 16 εκατομμύρια. Η απόφαση της κυβέρνησης στοχεύει στην αύξηση του εισοδήματος των μεσαίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που διαθέτουν καταθέσεις, την στιγμή που τα καταθετικά επιτόκια παραμένουν καθηλωμένα.

Δίνουμε ένα μήνυμα αυξάνοντας εμείς το διαθέσιμο εισόδημα των καταθετών και ελπίζω ότι η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλοι αυτόν τον δρόμο», τόνισε ο Μάκης Κεραυνός, φωτογραφίζοντας όπως γίνεται αντιληπτό τις τράπεζες.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντησή του με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, ο κ. Κεραυνός περιορίστηκε να αναφέρει ότι είναι καθιερωμένο έπειτα από τέτοιες συναντήσεις να εκδίδεται ανακοίνωση, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα.

Στοχευμένα μέτρα

Εξάλλου, ερωτηθείς αν γίνονται σκέψεις για ενδεχόμενη επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η πολιτική της κυβέρνησης αφορά στην εφαρμογή στοχευμένων μέτρων.

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι τα στοχευμένα μέτρα, τα οποία είναι και πιο αποτελεσματικά και τα οποία συνάδουν καλύτερα με το δημοσιονομικό πλαίσιο και τη δημοσιονομική πειθαρχία, που πρέπει να έχουμε ως χώρα για να κρατήσουμε στο σωστό κανάλι και το επίπεδο την οικονομά μας», τόνισε ο κ. Κεραυνός.

Υπενθυμίζοντας την επέκταση του μηδενικού συντελεστή, ο ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι απ’ εκεί και πέρα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση δείχνει τις ευαισθησίες της, είναι μια κυβέρνηση ανθρωποκεντρική.

«Και παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις με πολλή σοβαρότητα και πολλή ευαισθησία και ανάλογα με τις εξελίξεις η κυβέρνηση θα συνεχίζει να τοποθετεί μέτρα για άμβλυνση όσων έχουν ανάγκη», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Άνοδος την Παρασκευή στο ΧΑΚ και εβδομαδιαία κέρδη 3,30%
Μόνο μέσω του Tax For All η Δήλωση για μειωμένο ΦΠΑ 5%
Ανεβαίνουν ξανά οι τόνοι στον τομέα της παραγωγής χαλλουμιού-Σημείο τριβής η ποσόστωση
Κέρδη στο ΧΑΚ εν μέσω υψηλού όγκου στους τραπεζικούς τίτλους
Ανέκαμψαν τα έσοδα από τον τουρισμό-Ετήσια αύξηση 15% τον Φεβρουάριο
Ξένοι ομιλητές στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Μακρύς ο...δρόμος για την ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο-Από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων
Σημαντική μείωση στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο
Αδυνατούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού τους οι επιχειρήσεις
Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν Αστυνομία και Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού