Βουλγαρία: Η Ρωσία μπλοκάρει μεγάλο μέρος της ΑΟΖ εδώ και δύο μήνες

Η Ρωσία έχει μπλοκάρει ένα μεγάλο μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα εδώ και δύο μήνες, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Τόντορ Ταγκάρεφ, σε δημοσιογράφους την Τετάρτη. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να διεξάγει ασκήσεις στην οικονομική ζώνη της Βουλγαρίας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ασκήσεις τις οποίες η Βουλγαρία θεωρεί «προκλητικές ενέργειες» ως προς την ασφάλεια και τα οικονομικά της συμφέροντα.

Πρόσθεσε ότι ένα ευρύ φάσμα πιθανών ενεργειών -μεμονωμένα και με τους συμμάχους της Βουλγαρίας- εξετάζεται ως απάντηση στην ρωσική πρόκληση. Ο Ταγκάρεφ έδωσε ως παράδειγμα την πρόθεση του Πρωθυπουργού, Νικολάι Ντενκόφ, να επιταχύνει την απόκτηση παράκτιων αντιπυραυλικών συστημάτων κατά πλοίων.

Σε σχέση με την ανάπτυξη μιας πολυεθνικής ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία, ο Ταγκάρεφ είπε ότι μια Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2022 είχε εγκρίνει απόφαση για την ανάπτυξη ομάδων μάχης κατά μήκος της Ανατολικής Πτέρυγας της Συμμαχίας, οι οποίες, όταν είναι πλήρως στελεχωμένες, αριθμούν περίπου 5.000 προσωπικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, επί του παρόντος συζητείται να υπάρχει λιγότερο από το 50% αυτού του αριθμού στη Βουλγαρία και, εάν χρειαστεί, να αυξηθεί γρήγορα, ώστε η ομάδα μάχης να μπορεί να εκτελέσει τις αποτρεπτικές και αμυντικές της λειτουργίες. Η ομάδα μάχης θα μπορούσε να αριθμεί έως και 1.500 άτομα υπηρεσίας εν καιρώ ειρήνης. Δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για το πού θα αναπτυχθεί η ομάδα μάχης.

Ο Ταγκάρεφ περιέγραψε ως ενδιαφέρουσα την ιδέα για τη συγχώνευση της πολιτικής και στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βουλγαρίας, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση της αποτελεσματικότητας και των δαπανών των διαφόρων διαθέσιμων επιλογών.

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι