Σιγουριά, ασφάλεια και ευελιξία στη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων

Στο ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών, έννοιες όπως η ορθή διαχείριση, η ασφάλεια και η προσβασιμότητα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους επενδυτές.

Στην Κύπρο οι θεσμικοί επενδυτές αποτελούνται από οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων συλλογικών επενδύσεων, όπως είναι τα επενδυτικά ταμεία τύπου ΟΣΕΚΑ και ΟΕΕ, καθώς επίσης τα ταμεία προνοίας και συντάξεων, οι ασφαλιστικές εταιρείες, ημικρατικοί οργανισμοί και άλλοι θεσμικοί πελάτες. Η εκτιμώμενη αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται πως ξεπερνά τα €15 δισ.

Υπηρεσίες θεματοφυλακής

Ο ρόλος του θεματοφύλακα είναι ιδιαίτερα σημαντικός εφόσον ο οργανισμός αυτός αναλαμβάνει να φυλάει εκ μέρους των πελατών του τις επενδύσεις τους. Οι υπηρεσίες θεματοφυλακής παρέχονται συνήθως από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως τράπεζες και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών. Ουσιαστικά οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν τη διαφύλαξη και την κατοχή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό των πελατών, με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σωστής διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τη διευκόλυνση διάφορων συναλλαγών και διακανονισμών. Τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κρατηθούν υπό φύλαξη αφορούν συνήθως εισηγμένες αξίες σε οργανωμένες αγορές και περιλαμβάνουν μετοχές, εταιρικά ή/και κυβερνητικά ομόλογα.

Η εμπειρία του θεματοφύλακα, το μέγεθος του και η επαρκής στελέχωση της ομάδας του είναι επίσης σημαντικά στοιχεία για την αξιοπιστία του και τη δυνατότητά του να ανταποκρίνεται σωστά και άμεσα στις απαιτήσεις των πελατών.

Οι εσωτερικές πολιτικές διακυβέρνησης, η συμμόρφωση του θεματοφύλακα με το κανονιστικό πλαίσιο και η σημασία που δίνει σε αυτό, είναι παράγοντες που δεικνύουν την αξιοπιστία του στην εκπλήρωση των καθηκόντων του και στη δυνατότητά του να ανταπεξέρχεται και να διαχειρίζεται τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Ο θεματοφύλακας φροντίζει να διαφυλάττει τα συμφέροντα των πελατών του διαχωρίζοντας ξεκάθαρα την περιουσία τους σε ξεχωριστούς λογαριασμούς από τα δικά του περιουσιακά στοιχεία, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδύσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στον ισολογισμό του θεματοφύλακα, αλλά ανήκουν σε τρίτους.

Ευρεία γκάμα υπηρεσιών

Στην Τράπεζα Κύπρου η μονάδα Θεσμικών Κεφαλαίων και Θεματοφυλακής (Institutional Wealth & Custody) απευθύνεται σε θεσμικούς επενδυτές στους οποίους προσφέρει μια ευρεία γκάμα από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Πρόκειται για ευπροσάρμοστες υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν λόγω της ευελιξίας τους να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις κάθε θεσμικού επενδυτή. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να ελέγχουν οι ίδιοι τις επενδύσεις τους ξεχωριστά από τους τους διαχειριστές χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες θεματοφυλακής και εκτέλεσης εντολών μας διαχωρίζοντας τους τίτλους τους από του . Παράλληλα μπορούν να προσθέτουν χαρτοφυλάκια με τρίτους διαχειριστές και συμβούλους επενδύσεων. Πέραν τούτων προσφέρουμε υπηρεσίες διαχείρισης διακριτικής ευχέρειας ή επενδυτικές συμβουλές (Discretionary Asset Management ή Advisory Services), μέσω της ομάδας Διαχείρισης Κεφαλαίων της CISCO, της θυγατρικής εταιρείας του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου (CISCO Asset Management).

Οι πελάτες μας είναι κυρίως επαγγελματίες επενδυτές εξ ου και είναι ιδιαιτέρα απαιτητικοί. Άλλωστε το ύψος των κεφαλαίων που μας εμπιστεύονται είναι σημαντικό και τα κεφάλαια αυτά σε πολλές περιπτώσεις ανήκουν σε τρίτους όπως π.χ. τα ταμεία προνοίας ή τα αμοιβαία κεφάλαια. Oι πελάτες μας έχουν διαφοροποιημένα και διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια και αναζητούν υπηρεσίες θεματοφύλακα με πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές μέσω του αξιόπιστου δικτύου θεματοφυλάκων και ανταποκριτριών τραπεζών.

Σχέση εμπιστοσύνης

Στην Τράπεζα Κύπρου έχουμε επενδύσει στην πελατοκεντρική μας προσέγγιση. Διαχειριζόμαστε όποια αιτήματα ή ανησυχίες των πελατών μας, που μπορεί να σχετίζεται με τις αποδόσεις των αγορών ή την ασφάλεια των επενδύσεών τους, μέσω της διαπροσωπικής σχέσης, της ενεργής επικοινωνίας και της διαφάνειας των πολιτικών που ακολουθούμε στην εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών θεματοφυλακής. Η καλά στελεχωμένη και καταρτισμένη ομάδα μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση υποστήριξη και ανταπόκριση των αιτημάτων των πελατών μας, είτε αυτά αφορούν στις εντολές τους, είτε γενικότερα ζητήματα που τους απασχολούν. Είμαστε δίπλα στους πελάτες μας ως ο έμπιστός τους συνεργάτης.

Έμφαση στην εξειδίκευση

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην παροχή εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε θεσμικούς μας πελάτες ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της επενδυτικής κοινότητας. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε σύνθετες ανάγκες των πελατών μας όπως η θεματοφυλακή / φύλαξη τίτλων, εκτέλεση εντολών, υπηρεσίες διακανονισμού συναλλαγών, επεξεργασία εταιρικών πράξεων, υπηρεσίες συναλλάγματος, ή ελαφρύνσεις παρακρατούμενης φορολογίας στην πηγή.

Η Μονάδα μας έχει ενεργό ρόλο να διαδραματίσει στον τομέα των επενδυτικών ταμείων όπου προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες, υπηρεσίες θεματοφύλακα (Depositary) και λήψης διαβίβασης εντολών. Ο ρόλος του Depositary σε ταμεία είναι υψίστης σημασίας καθώς σκοπός του είναι να διασφαλίζει την προστασία του επενδυτή, μέσω συγκεκριμένων ελέγχων. Συνοπτικά τα καθήκοντα αφορούν τη φύλαξη περιουσιακών στοιχείων και την επαλήθευσή τους ότι επενδύονται σύμφωνα με την επενδυτική πολιτική του ταμείου, την παρακολούθηση των ταμειακών ροών του ταμείου καθώς και άλλα καθήκοντα εποπτικής φύσεως, στη βάση των προνοιών των σχετικών νόμων, των κανονισμών και των εγγράφων προσφοράς του ταμείου.

Ασφάλεια, αξιοπιστία και δικτύωση

Η προστασία και η ασφάλεια των επενδύσεων των πελατών είναι κεφαλαιώδους σημασίας στοιχείο στη φύλαξη τίτλων από ένα θεματοφύλακα. Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη έχουμε ενεργοποιήσει συνεργασίες με τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους θεματοφύλακες, οι οποίοι διαθέτουν τεράστιο δίκτυο συνεργατών και μπορούν να υποστηρίξουν σωστά τους τίτλους υπό θεματοφυλακή με έγκαιρη και ορθή ενημέρωση για εταιρικές πράξεις και διακανονισμό συναλλαγών. Συγκεκριμένα μέσω του δικτύου θεματοφυλάκων της Τράπεζας Κύπρου, μπορούμε να αγοράσουμε και να έχουμε υπό φύλαξη τίτλους σε σχεδόν 60 χώρες. Καλύπτουμε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές έχοντας πρόσβαση σε πάνω από 200.000 αμοιβαία κεφάλαια σε πέραν των 50 χωρών.

Πρόσβαση και στην αγορά της Ινδίας

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες επαγγελματιών διαχειριστών της αγοράς μας, πρόσφατα έχουμε αποκτήσει πρόσβαση για φύλαξη τίτλων στην αγορά της Ινδίας. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά με χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση της τάξης των €3 τρισ. και ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας. Συνεπώς έχουμε συμβληθεί με ένα από τους μεγαλύτερους και πλέον έμπιστους ντόπιους θεματοφύλακες, την State Bank of India- Societe Generale, ώστε οι επαγγελματίες επενδυτές από την Κύπρο να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματαγορά της Ινδίας, μέσω της Τράπεζας Κύπρου.

Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες

Η Τράπεζα Κύπρου κατέχει ηγετικό ρόλο στην Κύπρο στις υπηρεσίες θεματοφυλακής προς θεσμικούς επενδυτές. Η μονάδα του Institutional Wealth & Custody διαθέτει μακρά εμπειρία στο χειρισμό χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων και πελατών, ως εκ τούτου είναι σε θέση να εμπνέει στου πελάτες της την απαιτούμενη ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Eίμαστε άμεσα προσβάσιμοι και ανταποκρινόμαστε αμέσως στις απαιτήσεις των πελατών μας. Ο τομέας της θεματοφυλακής είναι πολυδιάστατος, καθώς αναμειγνύονται διάφορες αγορές και κανόνες λειτουργίας τους, φορολογικά θέματα των εισοδημάτων των τίτλων, χρόνοι ανταπόκρισης σε εταιρικές πράξεις κλπ. Οι θεσμικοί πελάτες έχουν ξεχωριστές ανάγκες και προτιμήσεις τις οποίες επίσης αναγνωρίζουμε.

Αξιοποιούμε εργαλεία που προσφέρονται μέσω του δικτύου θεματοφυλακής όπως η απόδοση μειωμένης ή μηδενικής φορολογικής αποκοπής στα εισοδήματα επενδύσεων τους, ώστε να δημιουργούμε αξίας στους πελάτες μας και να συμβάλλουμε στη βελτίωση της απόδοσης των επενδύσεών τους.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Τράπεζας Κύπρου έναντι των ανταγωνιστών της είναι πρωτίστως τα υψηλά πρότυπα και μέτρα ασφαλείας που ακολουθεί σ’ ένα αυστηρά εποπτευόμενο περιβάλλον.

*Διευθυντής Θεσμικών Κεφαλαίων και Θεματοφυλακής (Institutional Wealth and Custody) στο Τμήμα Διαχείρισης Κεφαλαίων (Wealth Management unit) Τράπεζας Κύπρου

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ