Οι κινήσεις και ανακατατάξεις στα υψηλά δώματα των τραπεζών

Περίοδο ανακατατάξεων στα υψηλά του δώματα διέρχεται ο τραπεζικός τομέας της χώρας μας, αφού οι τελευταίοι μήνες έχουν χαρακτηριστεί από αλλαγές στη ανώτατα σκαλοπάτια των ηγετικών πυραμίδων τραπεζών και δη στις θέσεις των CEOS, αλλά και των προέδρων των Δ.Σ.

Ρούβας αντί Gatzke στην Ελληνική

Το ενδιαφέρον την τελευταία εβδομάδα μονοπώλησε το ξαφνικό πρόωρο διαζύγιο ανάμεσα στην Ελληνική Τράπεζα και τον μέχρι πρότινος ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή του ομίλου Oliver Gatzke, εξέλιξη η οποία έφερε τον μέχρι προσφάτως ανώτατο οικονομικό διευθυντή της εταιρείας Αντώνη Ρούβα να αναλαμβάνει ως μεταβατικός CEO.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα μέσα του περασμένου Οκτώβρη μέχρι τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, περίοδο κατά την οποία ο Oliver Gatzke είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι τη διερεύνηση καταγγελιών εναντίον του, καθήκοντα ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή ασκούσε ο Πέτρος Αρσαλίδης. Ο κ. Gatzke είχε επανέλθει στα καθήκοντά του στις 8 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε εδώ: Τέλος ο Oliver Gatzke από την Ελληνική-Ο νέος μεταβατικός CEO

Επισημαίνεται πως ανακατατάξεις στην Ελληνική Τράπεζα προέκυψαν πρόσφατα και σε ό,τι αφορά τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, την οποία πρόκειται να καταλάβει-έπειτα από τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές- ο διορισθείς από το Δ.Σ. ως ανεξάρτητος μη εκτελεστικός πρόεδρος, Πέτρος Χριστοδούλου.

Διαβάστε εδώ: Ο Πέτρος Χριστοδούλου μη εκτελεστικός πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας

Το πράσινο φως για συμμετοχή του κ. Χριστοδούλου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής, έπειτα από την απόφαση για διορισμό του, άναψε η πρόσφατη 49η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου, πριν από τις εργασίες της οποίας και προς διευκόλυνση της εκλογής Πέτρου Χριστοδούλου στην προεδρία παραιτήθηκε ο τέως πρόεδρος Ευριπίδης Πολυκάρπου.

Διαβάστε εδώ: Ελληνική: Παραιτείται για να διευκολύνει την εκλογή Πέτρου Χριστοδούλου ο Ευριπίδης Πολυκάρπου

Δεδομένου ότι η εκλογή του κ. Χριστοδούλου στο Δ.Σ. και η από μέρους του μετέπειτα ανάληψης της προεδρίας υπόκειται, όπως έχει προαναφερθεί, στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, χρέη προέδρου κατά την παρούσα φάση και μέχρι τότε θα εκτελεί ο αντιπρόεδρος Χρίστος Θεμιστοκλέους. Ο κ. Θεμιστοκλέους εξελέγη ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κατά την τελευταία ετήσια γενική συνέλευση.

Διαβάστε εδώ: Ελληνική: Με χρέη προέδρου Δ.Σ. μέχρι τον διορισμό Π. Χριστοδούλου ο Χρ. Θεμιστοκλέους

Μιχαηλάς αντί Κουντεντάκη στην Alpha Bank

CEO της Alpha Bank Κύπρου ανέλαβε και επίσημα περί τα τέλη του περασμένου Ιούνη, έπειτα από τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές ο Μίλτος Μιχαηλάς, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Κουτεντάκη και ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην παρουσία του ομίλου Alpha Bank στη χώρα μας.

Ανακοινώνοντας την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μιχαηλά, η Alpha Bank τόνιζε πως επρόκειτο για εξέλιξη που υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του μετόχου και του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας για ταχεία υλοποίηση του αναπτυξιακού επιχειρηματικού πλάνου της Alpha Bank Cyprus Ltd.

Διαβάστε εδώ: Alpha Bank Cyprus: CEO και επίσημα ο Μίλτος Μιχαηλάς

Αναφορικά με τον κ. Κουτεντάκη, έχοντας συμβάλει καθοριστικά στον μετασχηματισμό της Alpha Bank Κύπρου, με έμφαση στη βελτίωση της παραγωγικότητας, τον εξορθολογισμό του κόστους και την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της, αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας πως με τη συσσωρευμένη εμπειρία του θα υποστηρίξει το έργο της νέας διοίκησης, κατά την πρώτη περίοδο, και, εν συνεχεία, θα συμβάλλει από μία νέα θέση ευθύνης στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του ομίλου.

Διαβάστε εδώ: Alpha Bank Κύπρου: Σε νέα θέση ευθύνης ο Κωνσταντίνος Κουτεντάκης

Φ. Μαννάρης στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου)

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, εξάλλου, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου), ανακοίνωσε, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου και κατόπιν της λήψης έγκρισης από τις εποπτικές αρχές, τον διορισμό του Φίλιππου Μαννάρη ως ανεξάρτητου-μη εκτελεστικού μέλους και προέδρου του Δ.Σ. της τράπεζας.

Επικεφαλής της Aon Solutions Κύπρου από το 2003, υπεύθυνος για την παροχή των συμβουλευτικών υπηρεσιών του ομίλου στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μαννάρης ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου), με την ουσιαστική και πολύτιμη συνεισφορά του στις εργασίες τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και της τράπεζας γενικότερα να θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένη.

Διαβάστε εδώ: Ο Φίλιππος Μαννάρης πρόεδρος Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου)

Τρ. Κύπρου: Πανίκος Νικολάου μέχρι τέλος 2026

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας-σε συνεδρία του ημερομηνίας 26 Μάϊου 2023 και μετά το πέρας της ετήσιας γενικής συνέλευσης, επανεξέλεξε τον Ευστράτιο Γεώργιο (Τάκη) Αράπογλου ως πρόεδρο του Δ.Σ.

Διαβάστε εδώ: Τρ. Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία Δ.Σ., πράσινο από ΕΓΣ για το μέρισμα

Είχε προηγηθεί περί τις αρχές του χρόνου η απόφαση της διεύθυνσης της τράπεζας για επέκταση του διορισμού του Πανίκου Νικολάου στη θέση του CEO του συγκροτήματος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2026.

Διαβάστε εδώ: Π. Νικολάου: Η ψήφος εμπιστοσύνης και οι επερχόμενες προκλήσεις

Επισημαίνεται πως ο κ. Νικολάου επανήλθε προ μερικών μηνών στην προεδρία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου για θητεία ενός έτους, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Κουτεντάκη.

Διαβάστε εδώ: Ο Πανίκος Νικολάου στην προεδρία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP