Όμιλος CTC: Αποτελέσματα που αργούν, μέτοχοι στο… περίμενε

«Πίεση» στον όμιλο CTC να θέσει τέρμα στην πρακτική καθυστέρησης της δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών του βάζει με την απόφασή της να ζητήσει από το Συμβούλιο του ΧΑΚ την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών τους, με ισχύ από την 1η Αυγούστου μέχρι τη συμμόρφωση προς τη συγκεκριμένη υποχρέωσή τους και το αργότερο μέχρι την 31η Οκτωβρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου(ΕΚΚ).

Συγκεκριμένα, η ΕΚΚ ζήτησε την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών των Cyprus Trading Corporation Plc, Woolworth (Cyprus) Properties Plc και Ermes Department Stores Plc, υπό το πρίσμα τους γεγονότος ότι δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωσή τους για δημοσιοποίηση:

Πρώτο: Της ετήσιας οικονομικής τους έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Δεύτερο: Της εξαμηνιαίας οικονομικής τους έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2022.

Τρίτο: Της ετήσιας οικονομικής τους έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Διαβάστε εδώ: Αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών εταιρειών του ομίλου CTC στο ΧΑΚ ζητά η Κεφαλαιαγορά

Όπως έχει προαναφερθεί, η μη έγκαιρη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων αποτελεί συνήθη πρακτική του ομίλου CTC, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο (σ.σ. του 2023) προχώρησε στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του συγκροτήματος και των εταιρειών του για το 2020.

Πρόκειται για πρακτική που, όπως μας τονίστηκε από αρμόδιες πηγές, σαφώς και δεν συμβαδίζει με τους κανόνες-άτυπους αλλά και βάσει της σχετικής νομοθεσίας- εταιρικής διαφάνειας και διασφάλισης των καλώς νοούμενων συμφερόντων των μετόχων, όπως και της προστασίας του επενδυτικού κοινού.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις καταστάσεις διασποράς μετοχικού κεφαλαίου που ανακοίνωσαν οι ίδιες οι εταιρείες για τη δεύτερη τριμηνία του 2023, η διασπορά στο ευρύ κοινό σε ό,τι αφορά την Cyprus Trading Corporation Plc ανέρχεται στο 12,95% του μετοχικού της κεφαλαίου, σε ό,τι αφορά την Woolworth (Cyprus) Properties Plc στο 21,59% και σε ό,τι αφορά την Ermes Department Stores Plc στο 21,65%.

Αναλυτικότερα, η σύνθεση του μετοχικού τους κεφαλαίου έχει ως εξής:

  • CYPRUS TRADING CORPORATION PLC

N. K. SHACOLAS (HOLDINGS) LTD: 87,03%

Διασπορά στο ευρύ κοινό: 12,957%

  • ERMES DEPARTMENT STORES PLC

Cyprus Trading Corporation Plc: 66,99%

Debenhams Retail PLC: 10%

Διασπορά στο ευρύ κοινό: 21,65%

  • WOOLWORTH (CYPRUS) PROPERTIES PLC

Cyprus Trading Corporation Plc: 78,30%

Διασπορά στο ευρύ κοινό: 21,59%

Επισημαίνεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ανακοινώσει την επιβολή προστίμου 13.000 ευρώ σε κάθε μία από τις εταιρείες του ομίλου, ως αποτέλεσμα ακριβώς της μη έκδοσης των ελεγμένων λογαριασμών τους για το οικονομικό έτος 2020.

Ενημερώνοντας κατά καιρούς για την καθυστέρηση που προκύπτει, η CTC επικαλείται «σημαντικούς και πολύπλοκους λογιστικούς υπολογισμούς που απαιτούνται για την απόδοση της ορθής και δίκαιης εικόνας των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών».

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών του συγκροτήματος, το InBusinessNews ζήτησε από την εταιρεία να τοποθετηθεί, τόσο επί της συγκεκριμένης απόφασης όσο και γενικότερα για την μη έγκαιρη έκδοση αποτελεσμάτων.

Αυτό που μας μεταφέρθηκε εκ μέρους της διεύθυνσης από εκπρόσωπο του ομίλου είναι πως δεν υπάρχει οτιδήποτε να ειπωθεί επί του θέματος και πως σε ό,τι αφορά τις εκθέσεις για τις οποίες ζητήθηκε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών, είναι ενήμεροι για τις προθέσεις του συγκροτήματος αναφορικά με την χρονική στιγμή δημοσιοποίησής τους, τόσο η Κεφαλαιαγορά όσο και το Χρηματιστήριο.

Στο πλαίσιο αυτό, μας παρέπεμψαν στην ανακοίνωση που οι τρεις εταιρείες εξέδωσαν ανακοινώνοντας τα αποτελέσματά τους για το 2020 τον περασμένο Φεβρουάριο, στην τελευταία παράγραφο της οποίας αναφερόταν ότι:

«…Οι ελεγμένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και των τριών δημόσιων εταιρειών, Cyprus Trading Corporation Plc, Ermes Department Stores Plc και Woolworth (Cyprus) Properties Plc, για τα έτη 2021 και 2022, καθώς και οι εξαμηνιαίες οικονομικές εκθέσεις για το 2022, θα δημοσιευθούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023».

Δειτε Επισης

Νέα συλλογή κοσμημάτων και ρολογιών Dolce & Gabbana
Δύο χρόνια στην Κύπρο γιορτάζει το Wolt Market με προσφορές και μοναδικά δώρα
Ευρωζώνη: Στα €24,1 δις το εμπορικό πλεόνασμα τον Μάρτιο
Το καινούργιο τηλεοπτικό σποτ της ΚΕΑΝ με πρωταγωνιστή για μια ακόμη χρονιά τον Λούκα Γιώρκα(vid)
Το πολυβραβευμένο κολλαγόνο Zooki, τώρα και στην Κύπρο
Κίνα: Απειλεί την Ε.Ε. με περιορισμούς στις εισαγωγές γαλακτοκομικών και κρασιών
Οι μάρκες αυτοκινήτων που επέλεξαν οι αγοραστές-Σε ανοδική τροχιά η αγορά
Ολοκληρώθηκε ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου-Διαγωνίστηκαν 27 οινοποιεία
Ισραήλ: Ακυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία
Φωνάζουν για απανωτές αυξήσεις στο χοιρινό οι υπεραγορές-Ζητούν παρέμβαση των θεσμών