Powered by

Ανοδικές τάσεις στην Ευρώπη στον απόηχο του Jackson Hole

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες την τελευταία εβδομάδα διαπραγμάτευσης του Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και αναμένουν τα επερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,63%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να καταγράφει ράλι 1,5%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, με τα "βαριά χαρτιά" της ευρωζώνης, καταγράφει άνοδο 0,99%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,82%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,95%. Οι αγορές είναι κλειστές στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω αργίας.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,87%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,91%.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά συνεχίζουν να εξετάζουν τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών στο ετήσιο συμπόσιο στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ. Στο συμπόσιο, μια σειρά από κεντρικούς τραπεζίτες συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη νομισματική πολιτική και τον τρόπο αντιμετώπισης του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Η ομιλία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προήλθε φυσικά από τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και ότι η Fed είναι έτοιμη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τις επίμονα υψηλές τιμές.

Ενώ ο Πάουελ σημείωσε ότι η Fed θα μπορούσε να είναι ευέλικτη, πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

"Αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του - μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη - παραμένει υπερβολικά υψηλός", δήλωσε ο Πάουελ σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις του στο Jackson Hole.

"Είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω, προς τον στόχο μας".

Με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταθερά - αλλά να εξακολουθεί να υπερβαίνει τον στόχο - σε πολλές μεγάλες οικονομίες, η προσοχή στρέφεται όλο και περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο οι κεντρικοί τραπεζίτες θα ανταποκριθούν σε μια επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για τα επιτόκια στην ευρωζώνη παρέμειναν χλιαρές μετά την ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αργά την Παρασκευή, στο ίδιο συμπόσιο.

Πίσω στην Ευρώπη, οι εξελίξεις είναι ήρεμες στο εταιρικό μέτωπο, καθώς η περιοχή έχει ολοκληρώσει μια πολύβουη περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων.

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, η οποία αποτελεί πια θυγατρική της UBS μετά από εξαγορά με διευκόλυνση της ελβετικής κυβέρνησης, κατέγραψε ζημιά 3,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (4 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με δημοσίευμα της SonntagsZeitung το οποίο επικαλείται στελέχη της τράπεζας.

Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ πρόκειται να δημοσιεύσει τον αριθμό των εργαζόμενων στις μισθοδοσίες επιχειρήσεων εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα, στοιχείο που αποτυπώνει τον ρυθμό αύξησης των θέσεων εργασίας και αύξησης των μισθών, κάτι που θα μπορούσε να καθοδηγήσει τη Fed ως προς το πώς να προχωρήσει στη νομισματική της πολιτική.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί