Νίκος Κρατημένος: Από τα πλέον ελκυστικά ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως η Κύπρος

Παρά τις προκλήσεις των καιρών, η κυπριακή ναυτιλία, χαρακτηριζόμενη από δυναμισμό, ανταγωνιστικότητα και προσαρμοστικότητα, εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στο ευρωπαϊκό και διεθνές ναυτιλιακό γίγνεσθαι, πετυχαίνοντας υψηλές διεθνείς επιδόσεις, αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Safe Bulkers Management, Νίκος Κρατημένος.

Σε συνέντευξή του στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business, ο κ. Κρατημένος υπογραμμίζει πως η κυπριακή ναυτιλία, παρότι δεν είναι άτρωτη στους εξωτερικούς κραδασμούς, παραμένει ανθεκτική στις σύγχρονες προκλήσεις, ισχυροποιώντας περαιτέρω τη θέση της και επεκτείνοντας το αποτύπωμά της στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή.

Όπως επισημαίνει, η ναυτιλία της Κύπρου διαθέτει αποδεδειγμένα τη δυναμική, την εξωστρέφεια και τη διορατικότητα, ώστε να διατηρήσει την ανοδική της πορεία, αλλά και να διεκδικήσει μία ισχυρότερη θέση στην παγκόσμια ναυτιλιακή σκηνή.

Ο Γενικός Διευθυντής της Safe Bulkers Management χαρακτηρίζει ως ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης της Κύπρου στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη, την εγγραφή περισσότερων πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο από τις πλοιοκτήτριες και πλοιοδιαχειρίστριες εταιρείες που εδρεύουν στο νησί, με στόχο την ενδυνάμωση της κυπριακής σημαίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου απέναντι σε άλλες ναυτιλιακές δυνάμεις.

Πείτε μας καταρχάς λίγα λόγια για την εταιρεία σας…

Έχουν περάσει εννιά χρόνια από την ίδρυση και την επιτυχημένη λειτουργία της εταιρείας Safe Bulkers Management στη Λεμεσό, απ' όπου διοικείται αποτελεσματικά το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Safe Bulkers, Inc. Η Safe Bulkers διαθέτει στόλο 44 πλοίων με μέση ηλικία τα 10 έτη και συνολική μεταφορική χωρητικότητα 4.6 εκατ. dwt.

Με 42 από τα 44 πλοία του στόλου να είναι υπό κυπριακή σημαία, η Safe Bulkers αποτελεί τον μεγαλύτερο πλοιοκτήτη του νηολογίου της χώρας μας.

Η εταιρεία απασχολεί διοικητικό προσωπικό 150 ατόμων στη στεριά και 1.000 περίπου ναυτικούς στη θάλασσα, διατηρώντας γραφεία σε Κύπρο, Ελλάδα, Μονακό και Ελβετία. Το ανώτερο διοικητικό προσωπικό εργάζεται από τα ιδιόκτητα γραφεία της Safe Bulkers Management στη Λεμεσό.

Ελκυστικό και ανταγωνιστικό ναυτιλιακό κέντρο η Κύπρος

Πώς είναι ο τομέας της ναυτιλίας γενικότερα, εντός και εκτός Κύπρου;

Σήμερα, η παγκόσμια και η κυπριακή ναυτιλία λειτουργούν σ’ ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό και ρευστό διεθνές περιβάλλον, μέσα από το οποίο καλούνται να αντεπεξέλθουν, όπως αυτό διαμορφώνεται ενόψει των αλλεπάλληλων ανακατατάξεων του διεθνούς εμπορίου, αλλά και των νέων ρυθμιστικών εξελίξεων του κλάδου.

Σε αυτή τη γεμάτη προκλήσεις περίοδο, είμαστε περήφανοι για τις επιδόσεις της κυπριακής ναυτιλίας διεθνώς. Η κυπριακή ναυτιλία, παρότι δεν είναι άτρωτη στους εξωτερικούς κραδασμούς, παραμένει ανθεκτική στις σύγχρονες προκλήσεις, ισχυροποιώντας περαιτέρω τη θέση της και επεκτείνοντας το αποτύπωμά της στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή.

Η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον ελκυστικά και ανταγωνιστικά ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως, ενώ η κυπριακή σημαία έχει καταστεί κυρίαρχη και αξιόπιστη επιλογή στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

Η κυπριακή σημαία

Τι προοπτικές υπάρχουν στην κυπριακή ναυτιλία και πόσο υποσχόμενη είναι;

Παρά τις προκλήσεις των καιρών, η κυπριακή ναυτιλία, χαρακτηριζόμενη από δυναμισμό, ανταγωνιστικότητα και προσαρμοστικότητα, εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στο ευρωπαϊκό και διεθνές ναυτιλιακό γίγνεσθαι, πετυχαίνοντας υψηλές διεθνείς επιδόσεις.

Σήμερα, η κυπριακή σημαία παρά τον έντονο ανταγωνισμό με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, διατηρεί την ενδέκατη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και την τρίτη στην Ευρώπη, ενώ το κυπριακό νηολόγιο καταλαμβάνει την όγδοη πλέον θέση παγκοσμίως στην επικαιροποιημένη Λευκή Λίστα του Paris MoU.

Η ναυτιλία της Κύπρου διαθέτει αποδεδειγμένα τη δυναμική, την εξωστρέφεια και τη διορατικότητα, ώστε να διατηρήσει την ανοδική της πορεία, αλλά και να διεκδικήσει μία ισχυρότερη θέση στην παγκόσμια ναυτιλιακή σκηνή.

Πώς μπορεί να επιτύχει την ισχυρότερη αυτή θέση;

Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ζωτικής σημασίας η εγγραφή περισσότερων πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο από τις πλοιοκτήτριες και πλοιοδιαχειρίστριες εταιρείες, που εδρεύουν στο νησί, με στόχο την ενδυνάμωση της κυπριακής σημαίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου απέναντι σε άλλες ναυτιλιακές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, στη Safe Bulkers, αναγνωρίζουμε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας της Κύπρου. Η ναυτιλιακή και ναυτική εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα σύσσωμης της εγχώριας ναυτιλιακή κοινότητας.

Στη Safe Bulkers, στόχος μας είναι η καλλιέργεια της ναυτιλιακής κουλτούρας στη νέα γενιά και η προσέλκυση υψηλής ποιότητας ταλαντούχων νέων στελεχών στην κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, συνδράμοντας έτσι στην ενίσχυση της κυπριακής σημαίας με ανθρώπινο δυναμικό επιστημονικά καταρτισμένο και εξειδικευμένο.

Γι’ αυτό το λόγο, σε μία εποχή με ιδιαίτερες προκλήσεις για επαγγελματική αποκατάσταση, καθιερώσαμε το ετήσιο πρόγραμμα υποτροφιών για σπουδές σε τομείς της ναυτιλίας από το 2021.

Δέκα υποτροφίες από τη Safe Bulkers

Τι περιλαμβάνει το 3o ετήσιο πρόγραμμα υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, που ανακοινώσατε πρόσφατα;

Το ετήσιο πρόγραμμα υποτροφιών της Safe Bulkers προκηρύχθηκε για πρώτη φορά το 2021, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας μας, με σκοπό να σταθούμε δίπλα στη νεολαία και την κοινωνία της Κύπρου, ιδιαίτερα στη δύσκολη εποχή της πανδημίας. Λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 προχωρήσαμε στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των υποτροφιών και σε άλλους τομείς της ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, οι υποτροφίες σχετίζονται με προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές master στο εξωτερικό στους παρακάτω κλάδους:

  • Ναυπηγοί - Μηχανολόγοι Μηχανικοί - Naval Αrchitecture - Marine Εngineering
  • Ηλεκτρόλογοι - Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί - Μηχανικοί υπολογιστών
  • Computer science
  • Cyber security
  • Αυτοματισμοί
  • Shipping law

Το πρόγραμμα αφορά δέκα υποτροφίες για σπουδές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασιλείο κ.ά.), ύψους 10.000 ευρώ εκάστη, για Κύπριους πολίτες ή Έλληνες πολίτες εγκατεστημένους στην Κύπρο, που επιδιώκουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση στον κλάδο της Ναυτιλίας.

Οι υποτροφίες απονέμονται σύμφωνα με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των υποτρόφων και κοινωνικά κριτήρια κι αφορούν μαθητές/μαθήτριες αποφοίτους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο, καθώς και φοιτητές/φοιτήτριες που ήδη φοιτούν στο εξωτερικό.

Πού μπορούν να αποταθούν οι ενδιαφερόμενοι και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν;
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τις σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα της εταιρείας μας (https://safebulkers.com/scholarships/), όπου και μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω μίας απλής διαδικασίας συμπλήρωσης και υποβολής ηλεκτρονικής φόρμας.

Η τελική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 31η Αυγούστου 2023.

Οι φετινοί επιτυχόντες θα βραβευθούν σε εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της Safe Bulkers στη Λεμεσό, στις αρχές Οκτωβρίου 2023.

Θα παροτρύνατε τους νέους να ασχοληθούν με τη ναυτιλία και τι μπορεί να τους προσφέρει;

Ασφαλώς. Θεωρώ χρέος των ανθρώπων του κλάδου να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να φέρουμε τους νέους μας κοντά στη θάλασσα, τα ναυτιλιακά και ναυτικά επαγγέλματα, ώστε να αποτελέσουν το μελλοντικό στελεχιακό δυναμικό των ναυτιλιακών εταιρειών της Κύπρου.

Σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας διοργανώνουμε επισκέψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια για την προώθηση της ναυτιλιακής κουλτούρας και ανάδειξη των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δημιουργήσει εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό υλικό, που προβάλλει τα οφέλη και τις προοπτικές ενασχόλησης στον κλάδο της ναυτιλίας.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία γενιά που να γνωρίζει τι μπορεί να προσφέρει η θάλασσα και η επιλογή μιας τέτοιας σταδιοδρομίας στον τομέα της ναυτιλίας. Αυτή η νέα γενιά είναι που θα αποτελέσει το αυριανό στελεχιακό δυναμικό, που θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει τις ναυτιλιακές εταιρείες της

Ανάμεσα στα κύρια ζητούμενα είναι η άμεση εργοδότηση, η ανέλιξη και οι ικανοποιητικές μισθολογικές απολαβές. Μπορεί ο κλάδος αυτός να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες;

Η κυπριακή ναυτιλία προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες απασχόλησης, ικανοποιώντας πλήρως τις ανάγκες για άμεση εργοδότηση, επιτυχημένη επαγγελματική ανέλιξη και υψηλές μισθολογικές απολαβές.

Παρατηρούμε ήδη σημαντική αλλαγή νοοτροπίας και διάθεσης των νέων να σπουδάσουν σε τομείς, όπως είναι η μηχανολογία, η ναυπηγική και το ναυτικό δίκαιο και να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση, για να στελεχώσουν αύριο τις ναυτιλιακές εταιρείες της Κύπρου.

Ο τομέας της ναυτιλίας απασχολεί ένα μεγάλο εύρος επαγγελμάτων. Στα επαγγέλματα της θάλασσας, οι νέοι μπορούν να εκπαιδευτούν ως αξιωματικοί, είτε γέφυρας είτε μηχανής, και έχουν τη δυνατότητα να γίνουν, σε μικρό χρονικό διάστημα, στελέχη των γραφείων σε θέσεις αρχιμηχανικών (superintendent engineers), καπετάνιοι στεριάς (port captains) και καπετάνιοι - υπεύθυνοι στόλων (fleet operators).

Επίσης, οι νέοι μας μπορούν να απασχοληθούν σε ναυτιλιακές ή συμπληρωματικές σε αυτές εταιρείες ως υπάλληλοι γραφείων, ναυπηγοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, δικηγόροι με ειδίκευση στο ναυτικό δίκαιο, σε ναυλομεσιτικές εταιρείες, τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, διεθνή δικηγορικά γραφεία, νηογνώμονες, εμπορικές και τεχνικές εταιρείες, επιχειρήσεις προμηθειών και logistics.

*Η πιο πάνω συνέντευξη δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου 2023 του περιοδικού IN Business.

Δειτε Επισης

Finvasia: Επιχειρηματικότητα και ενδοεπιχειρηματικότητα
Waste Wisely Cyprus: Οι βραβευθέντες καλύτερης Αφίσας και Φωτογραφίας
CBN Young Dragon Awards: Έρχονται για να επιβραβεύσουν τους νεαρούς «δράκους» του επιχειρείν
Οι μεγαλομέτοχοι 35+ εισηγμένων εταιρειών
Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol