Ιωάννης Μάτσης: Τα πολλαπλά οφέλη για την οικονομία από την παρουσία της MUFG στην Κύπρο

Τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν για την κυπριακή οικονομία από την παρουσία της MUFG Investor Services στο νησί, αναλύει σε συνέντευξή του στο περιοδικό GOLD, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής του κυπριακού γραφείου, Ιωάννης Μάτσης.

«Οι ανταγωνιστές μας-οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως-παρατηρούν ήδη την τεράστια επιτυχία μας μέσω των δραστηριοτήτων μας στην Κύπρο και πιθανότατα θα ακολουθήσουν και αυτοί, παρέχοντας περαιτέρω θέσεις εργασίας και ποιοτικά έσοδα στο νησί», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, αναφέρει και τους λόγους για τους οποίους η MUFG, ο πέμπτος μεγαλύτερος διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο, επέλεξε την Κύπρο για να επενδύσει.

Γιατί η MUFG Investor Services επέλεξε την Κύπρο για να επενδύσει; Τι ευκαιρίες εντοπίσατε;

Η MUFG Investor Services είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο με 776 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Εξυπηρετεί 2.672 κεφάλαια 509 πελατών και απασχολεί 1.800 υπαλλήλους σε 14 διαφορετικές τοποθεσίες στον κόσμο.

Είμαστε θυγατρική της ιαπωνικής MUFG (Mitsubishi UFJ Financial Group), η οποία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο με ισολογισμό που ξεπερνά τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια και η μεγαλύτερη μη κινεζική τράπεζα στον κόσμο (καθώς οι τέσσερις πρώτες είναι όλες κινεζικές).

Πραγματοποιήσαμε μια διεξοδική ανάλυση για να προσδιορίσουμε την καλύτερη δικαιοδοσία για τη δημιουργία ενός νέου γραφείου στην Ευρώπη, εκτός από τα γραφεία μας στο Λονδίνο και το Δουβλίνο, όπου θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε στρατηγικά το παγκόσμιο μας αποτύπωμα για να προσφέρουμε στους υπάρχοντες και νέους πελάτες την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών.

Η στρατηγική μας είναι να εστιάσουμε σε επιχειρησιακά κέντρα απ' όπου μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πελάτες μας. Εξετάσαμε διάφορες ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένων της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Μάλτας και της Κύπρου.

Θέλαμε μια τοποθεσία:

(α) Όπου θα μπορούσαμε να προσλάβουμε κορυφαία αγγλόφωνα επαγγελματικά ταλέντα.

(β) Με υψηλή ποιότητα ζωής, χαμηλό κόστος ζωής και χαμηλό φόρο εισοδήματος, που θα προσέλκυε το εκπατρισμένο προσωπικό μας να έρθει εδώ και να εκπαιδεύσει τους ντόπιους ισχύς.

(γ) Με υπηρεσίες υποστήριξης υψηλής ποιότητας, ειδικά στον λογιστικό και νομικό τομέα, για να αναφέρουμε μερικές.

Η Κύπρος ήταν μια ξεκάθαρη επιλογή, ικανοποιώντας ουσιαστικά κάθε μας απαίτηση. Η Κύπρος είναι επίσης πολύ κοντά στον Λίβανο, το Ισραήλ, τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και την Αφρική, καθιστώντας την ιδανική βάση για την εξυπηρέτηση των πελατών.

Οι επαγγελματίες που προσλαμβάνουμε σε τοπικό επίπεδο ευδοκιμούν με την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν μια διεθνή πελατειακή βάση που περιλαμβάνει τους μεγαλύτερους και πιο διάσημους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως.

Επίσης, οι νέοι επαγγελματίες μας, ενθαρρύνονται από την ευκαιρία να εργαστούν σε μια παγκόσμια εταιρεία με ένα γεωγραφικό δίκτυο γραφείων που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν και λόγω των ευέλικτων συνθηκών εργασίας μας, να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες όπου η MUFG Investor Services έχει γραφεία.

Πώς έχετε προσαρμοστεί στην επιχειρηματική «νοοτροπία» της Κύπρου; Και ποιες στρατηγικές έχετε εφαρμόσει για να ενσωματωθείτε αποτελεσματικά στην τοπική επιχειρηματική κουλτούρα;

Δεν προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας τοπικά αλλά στην παγκόσμια βάση πελατών μας. Για εμάς, η «νοοτροπία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο» επικεντρώνεται στο να προσλαμβάνουμε καλά, να εκπαιδεύουμε τους νεοπροσληφθέντες επαγγελματίες μας και να τους παρέχουμε ευκαιρίες.

Συνεργαζόμαστε επίσης με τοπικά πανεπιστήμια για τη δομή μαθημάτων που σχετίζονται με τη βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίων και για την παροχή υλικού και προσκεκλημένων ομιλητών.

Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να προσλάβουμε πτυχιούχους που παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα, καθώς θα έχουν ήδη κατανόηση και γνώση του κλάδου μας.

Θα προσφέρουμε επίσης υποτροφίες σε επιλεγμένους φοιτητές.

Τι ρόλο βλέπετε για την MUFG Investor Services στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και στην ενίσχυση της θέσης της χώρας ως χρηματοοικονομικού και επιχειρηματικού κέντρου;

Η παρουσία μας είναι πολύ σημαντική για το νησί από πολλές απόψεις. Είμαστε ένας μεγάλος, παγκόσμιος εργοδότης τοπικών ταλέντων, επομένως τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα είναι πάρα πολλά.

Όλα τα έσοδά μας προέρχονται από το εξωτερικό (είναι ένας τομέας εξαγωγών υπηρεσιών, ο οποίος παρέχει τα καλύτερα ποιοτικά έσοδα για μια χώρα), αλλά χρησιμοποιούνται για την πληρωμή μισθών και ενοικίων, και ως εκ τούτου καταναλώνονται σε τοπικό επίπεδο, σε σχολεία, υπεραγορές, χώρους διασκέδασης, σε ακίνητα και άλλα.

Επίσης, είμαστε μια εταιρεία blue chip. Οι ανταγωνιστές μας –οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως- παρατηρούν ήδη την τεράστια επιτυχία μας μέσω των δραστηριοτήτων μας στην Κύπρο και πιθανότατα θα ακολουθήσουν και αυτοί, παρέχοντας περαιτέρω θέσεις εργασίας και ποιοτικά έσοδα στο νησί.

*Διαβάστε την συνέντευξη του Ιωάννη Μάτση και στην αγγλική στο CBN

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»