Alexey Gubarev: Το IT Quarter στην Κύπρο και γιατί πώλησε την Servers.com

Μετά την πώληση της Servers.com, ο Alexey Gubarev ετοιμάζεται για τις νέες του επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι η δημιουργία IT Quarter στην Κύπρο.

Παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο για να προχωρήσει σε αρχική δημόσια πρόταση (IPO) για την Palta ή για ένα από τα project της.

Υπενθυμίζεται ότι ο επενδυτής και επιχειρηματίας με έδρα την Κύπρο, Alexey Gubarev πώλησε πρόσφατα την Servers.com, την εταιρεία τεχνολογίας που ίδρυσε το 2013 και σήμερα διαθέτει 18 παγκόσμια κέντρα δεδομένων εξυπηρετώντας περισσότερους από 3000 πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Ο αγοραστής είναι η CloudOne Digital, με το ύψος της συναλλαγής να ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 200 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην Κύπρο μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας.

Ο επιχειρηματίας Alexey Gubarev, σε συνέντευξή του στο CBN, αναφέρει περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία, αλλά και για τις δραστηριότητές του στην Κύπρο.

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές… Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι πίσω από την απόφασή σας να αποχωρήσετε από το Servers.com αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

Η εύρεση αγοραστή για μια εταιρεία όπως η Servers.com απαιτεί πολλή δουλειά. Ο αγοραστής πρέπει να ικανοποιήσει τους μετόχους και οι ιδρυτές θέλουν να διασφαλίσουν ότι η ομάδα θα είναι σε ασφαλή χέρια και ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Αποφασίσαμε να αναζητήσουμε αγοραστή πριν από τρία χρόνια, οπότε όταν βρήκαμε τον κατάλληλο, ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις.

Το One Equity Partner είδε μια σαφή συνέργεια μεταξύ Servers.com και OneCloud Digital. Αυτή η συμφωνία θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν την επιχείρηση σε ένα νέο επίπεδο.

Η τεχνολογία που διαθέτει η Servers.com, είναι αυτή που χρειάζεται ο αγοραστής να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του. Όχι μόνο έδωσε στον αγοραστή μια καλή πελατειακή βάση, αλλά και την ευκαιρία για cross selling.

Είναι μια καλή συμφωνία, αλλά αν δεν ήταν ο πόλεμος και η κρίση, θα μπορούσαμε να είχαμε πουλήσει την εταιρεία σε υψηλότερη τιμή.

Η Palta σε αρχική δημόσια πρόταση

Σκέφτεστε μια παρόμοια στρατηγική εξόδου για τα άλλα εγχειρήματά σας και συγκεκριμένα την οικογένεια των startups που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Palta;

Συζητάμε την πώληση μιας εταιρείας μόνο εάν έχουμε μια λογική τιμή, αν η εταιρεία είναι έτοιμη προς πώληση και αν έχει επιτύχει όλους τους στόχους που θέσαμε για αυτήν.

Το 2022, πουλήσαμε την πλατφόρμα AR Wannaby στη βρετανική αγορά Farfetch, που ειδικεύεται στην πώληση premium brands μόδας. Η Farfetch ήταν ένας στρατηγικός αγοραστής που ήξερε πώς να χρησιμοποιεί καλά την τεχνολογία της Wannaby.

Όσον αφορά τις άλλες εταιρείες του χαρτοφυλακίου της Palta, αυτή τη στιγμή τις αναπτύσσουμε, εξετάζοντας τις προοπτικές τους και εξετάζουμε το χρηματιστήριο.

Δεν έχουμε στόχο να πουλήσουμε καμία εταιρεία αύριο. Παρακολουθούμε την κατάσταση και επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη προϊόντων και στην αύξηση των εσόδων.

Επιπλέον, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε IPO (αρχική δημόσια πρόταση) με την Palta ή ένα από τα έργα/project της.

Η δημιουργία IT Quarter στην Κύπρο

Με το κεφάλαιο που αποκτήθηκε από την έξοδο, σκοπεύετε να χρηματοδοτήσετε άλλα εγχειρήματα ή να επενδύσετε σε διαφορετικούς κλάδους; Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για τα πιθανά σχέδιά σας για το μέλλον;

Έχω project σε εξέλιξη στα οποία ασχολούμαι και όλα μου τα κεφάλαια θα επενδυθούν σε αυτά.

Ένα από αυτά τα projects είναι η δημιουργία του IT Quarter στην Κύπρο. Παράλληλα, όμως, έχω και projects και σε άλλες χώρες.

Ο ρυθμός των συγχωνεύσεων και εξαγορών

Τώρα, παρά τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες των τελευταίων δύο ετών, ο ρυθμός της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο της πληροφορικής δεν φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί. Πιστεύετε ότι αυτή η μεγαλύτερη τάση θα συνεχιστεί και γιατί;

Η παγκόσμια δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών έχει μειωθεί.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Dealogic, η συνολική αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών μειώθηκε στα 732,82 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023 από 1,14 τρισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Έτσι, οποιαδήποτε μεγάλη συμφωνία τώρα θεωρείται επίτευγμα. Πιστεύω ότι η αγορά θα ανακάμψει το 2025-2026.

Επί του παρόντος, είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν χρήματα και να προσελκύσουν επενδύσεις. Οι εξαγορές πλέον γίνονται μόνο εάν η εταιρεία είναι κερδοφόρα.

Στο παρελθόν, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μπορούσες να δανειστείς χρήματα με επιτόκιο 2-4%, αλλά τώρα οι τράπεζες προσφέρουν δάνεια για συμφωνίες με επιτόκιο 10-14%.

Έτσι, πολύ λιγότεροι άνθρωποι αγοράζουν πλέον μη κερδοφόρες εταιρείες. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Servers.com βρήκε αγοραστή είναι ότι ήταν μια κερδοφόρα εταιρεία που πλήρωνε μερίσματα.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία σας με την Servers.com, ποιες είναι οι βασικές στρατηγικές που θα ακολουθήσετε, καθώς ξεκινάτε νέα εγχειρήματα ή συνεχίζετε να επεκτείνετε τις άλλες εταιρείες σας;

Το κύριο μάθημα είναι να δουλεύεις σκληρά. Επίσης, μια καλή ομάδα που θα αναλάβει τα καθήκοντα και την ανάπτυξη της επιχείρησης, αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Αφήστε την ομάδα να αναλάβει την ευθύνη για την επίτευξη των στόχων του έργου. Είναι απαραίτητο να παραδώσετε ορισμένους τομείς στους διευθυντές, για παράδειγμα, την τεχνική υποστήριξη.

Επίσης, σε κάθε κρίση, πρέπει να μειώσεις το κόστος. Αναπτύσσαμε την Servers.com για 18 χρόνια και σε κάθε ύφεση, το πρώτο μας βήμα ήταν να μειώσουμε τα έξοδα.

Δεν είχαμε εξωτερικούς επενδυτές, αλλά πάντα μεγαλώναμε με δικά μας χρήματα και η ταμειακή ροή ήταν πάντα σημαντική για εμάς. Αυτό επέτρεψε στην εταιρεία να επιβιώσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση.

Δειτε Επισης

Δημήτρης Σκουρίδης: Προς αξιοποίηση στην υγειονομική περίθαλψη η τεχνητή νοημοσύνη
Πώς το ΑΙ κάνει πιο αποτελεσματικό το ERP
«GROW with SAP»: Υιοθετήστε το cloud ERP με τη Supernova
Google: Αλλάζει τις αναζητήσεις στο ίντερνετ με χρήση AI
Smart Solutions και οι νέες δυνατότητες για τους Οργανισμούς στο «Cisco Experience»
Πόλος έλξης για νεοφυείς εταιρείες η Πάφος-Θα εγκατασταθούν άλλες τρεις
Η άνοδος του cloud CRM
Αδειοδότηση για δίκτυα ψηφιακής τηλεόρασης-Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 10 Ιουνίου
Microsoft: Eπένδυση €4 δις στη Γαλλία για κατασκευή υποδομών cloud και τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η ελληνική Kaizen Gaming κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών GameTech παγκοσμίως