Στο σκοτάδι και σε αναμμένα κάρβουνα το λιανεμπόριο για την ασπαρτάμη

Με απορία και ανησυχία παρακολουθούν οι λιανέμποροι τις εξελίξεις γύρω από την ασπαρτάμη, ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά που ενδέχεται να κηρυχθεί ως καρκινογόνα ουσία.

Το ζήτημα, το οποίο προκαλεί αναστάτωση ανά το παγκόσμιο, άρχισε να απασχολεί και την εγχώρια αγορά, με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη από παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι επιδιώκουν να αντλήσουν πληροφόρηση για το μέγεθος του προβλήματος που δύναται να δημιουργηθεί.

Στις 14 Ιουλίου αναμένεται η ετυμηγορία του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ο οποίος ανήκει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για το αν η ασπαρατάμη είναι καρκινογόνα ουσία.

Διαβάστε ακόμα:

Μάριος Πελεκάνος: Κανένας δεν μπορεί να κατηγορεί τον ΔΗΣΥ για λαϊκισμό

Η μοναδική εμπειρία διαμονής στο City of Dreams Mediterranean (pics)

Ανάστατοι λιανέμποροι και χονδρέμποροι
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ουσία λειτουργεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης και εντοπίζεται σε σωρεία προϊόντων, ιδιαίτερα των light προϊόντων, τα οποία βρίσκονται στα ράφια των υπεραγορών και άλλων καταστημάτων.

«Μιλάμε για ένα διεθνές ζήτημα που έχει ταρακουνήσει λιανέμπορους και χονδρέμπορους στην Κύπρο, καθώς αφενός δεν υπάρχει ακόμα επαρκής πληροφόρηση και αφετέρου επηρεάζονται αρκετά προϊόντα», επεσήμανε σχετικά, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις για να μετρηθεί το εύρος των επιπτώσεων.

Σε light προϊόντα

Ενδεικτικά, η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά διαίτης, ροφήματα χωρίς ζάχαρη ή διαίτης, τσίχλες χωρίς ζάχαρη, επιδόρπια και σνακ χωρίς ζάχαρη, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, γλυκά, τροφές με βάση το γάλα και το τυρί, προϊόντα χαμηλής ενέργειας, γιαούρτια, παγωτά χωρίς ζάχαρη, καραμέλες χωρίς ζάχαρη και καρυκεύματα χωρίς ζάχαρη.

Συναγερμός έχει σημάνει τόσο στο λιανεμπόριο τροφίμων όσο και στους καταναλωτές, οι οποίοι αναμένουν τις τελικές αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς πέραν των όποιων προεκτάσεων σε σχέση με την υγεία, η ενδεχόμενη απόσυρση των διαφόρων προϊόντων αναμένεται να έχει ντόμινο επιπτώσεων στην αγορά.

Δειτε Επισης

Ανοίγει γραφείο στην Κύπρο η ΕΤΕπ-«Σημαντική στιγμή, η οικονομία της χώρας θα έχει άμεση εξυπηρέτηση»
Reuters: Η Κίνα προειδοποιεί για πιθανό «εμπορικό πόλεμο» με την Ε.Ε.
Συναγερμός στο Υπ. Οικονομικών για Τρ. Κύπρου-Παρακολουθεί στενά για CarVAl Investors και Caius Capital LLC
Μέσω Evacol η είσοδος της Hellenic Healthcare στο American Medical Center-Στην ΕΠΑ η συναλλαγή
Η υιοθέτηση τεχνολογιών από ΜμΕ για να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλεια
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
Alpha Holdings: Αναληθή τα δημοσιεύματα για απόκτηση ποσοστού στην Τράπεζα Κύπρου
Απορρίπτει για CarVal Investors και Caius Capital η Alpha Holdings-Η ανεπίσημη τοποθέτηση της Τράπεζας Κύπρου
Ενημερωτικές ημερίδες της JTI στην Κύπρο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων
AstroBank: Επενδυτικές ευκαιρίες σε Πάφο, Αμμόχωστο και Λευκωσία