Μάριος Πελεκάνος: Κανένας δεν μπορεί να κατηγορεί τον ΔΗΣΥ για λαϊκισμό

«Ο ΔΗΣΥ ποτέ δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε ένα παιχνίδι που έχει στοιχίσει πολλά στον τόπο», διαμηνύει ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Μάριος Πελεκάνος, υπογραμμίζοντας πως η ορθολογική προσέγγιση των ζητημάτων της οικονομίας αποτελεί μέρος των σταθερών και αδιαπραγμάτευτων αρχών της παράταξης.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o κ. Πελεκάνος τονίζει πως κανένας δεν μπορεί να κατηγορεί τον ΔΗΣΥ για λαϊκισμό ή ότι επιχειρεί να χαϊδέψει τα αυτιά των πολιτών, ενώ στέλνοντας το μήνυμα πως η πολυφωνία δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά λόγος ύπαρξης του ΔΗΣΥ, εκφράζει την θέση πως εκείνη που βρίσκεται σε σύγκρουση με τις διακηρύξεις της, και η οποία θέτει σε πραγματικό κίνδυνο την οικονομία, είναι η Κυβέρνηση.

«Η οποία», επισημαίνει, «αυξάνει, τις μόνιμες και ανελαστικές δαπάνες με την απόφασή της για μαζική αποδέσμευση σχεδόν δύο χιλιάδων θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα».

Διαβάστε ακόμα:

Στο σκοτάδι και σε αναμμένα κάρβουνα το λιανεμπόριο για την ασπαρτάμη

Η μοναδική εμπειρία διαμονής στο City of Dreams Mediterranean (pics)

Ο Μάριος Πελεκάνος, κληθείς να σχολιάσει γενικότερα τα πρώτα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, ειδικά στα θέματα της οικονομίας, υπογραμμίζει πως αυτά επιβεβαιώνουν κάποιες ανησυχίες που εξ αρχής είχε ο ΔΗΣΥ, και αφορούν πρώτα απ’ όλα τη σχέση της Προεδρίας και της Κυβέρνησης με τη Βουλή.

«Εκείνοι που δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους είναι η Κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν, και αυτό είναι ιδιαίτερα αρνητικό για την ίδια την οικονομία του τόπου», σημειώνει, αναφερόμενος ειδικότερα στις προσπάθειες αντιμετώπισης του ζητήματος των εκποιήσεων.

Ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ διαμηνύει παράλληλα πως το κόμμα του δεν καθορίζει την κάθε του πρόταση από την θέση του στην Κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση. «Ότι θεωρούσαμε χρήσιμο για τόπο ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε. Ότι θεωρούμε ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη, την επέκταση της οικονομίας του τόπου και ωφελεί τους πολίτες, θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε», τονίζει.

Διαπιστώνεται από κάποιους, μετά που ο ΔΗΣΥ πέρασε στην αντιπολίτευση, μια στροφή του κόμματος σε πιο φιλολαϊκές-αρεστές προσεγγίσεις στα θέματα κοινωνικοοικονομικής πολιτικής. Ισχύει κάτι τέτοιο και σε ποιο βαθμό η στοχοπροσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία έπαψε να αποτελεί την προμετωπίδα των θέσεων της παράταξης σε ό,τι αφορά το ζήτημα της οικονομίας;

Η ορθολογική προσέγγιση των ζητημάτων της οικονομίας αποτελεί μέρος των σταθερών και αδιαπραγμάτευτων αρχών της παράταξής μας. Δεν γνωρίζω ποιοι και από πού καταλήγουν σε τέτοια συμπεράσματα, αλλά ο ΔΗΣΥ ποτέ δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε ένα παιχνίδι που έχει στοιχίσει πολλά στον τόπο.

Νομίζω μάλιστα πως κινδυνεύουν αυτοί που αναφέρονται με αυτό τον τρόπο στον ΔΗΣΥ να εκτεθούν, καθώς οι καθημερινές αποφάσεις του ΔΗΣΥ τους διαψεύδουν. Ο ΔΗΣΥ είναι το κόμμα που βάζει περιορισμούς στις χιλιάδες προσλήψεις που έστειλε στη Βουλή η Κυβέρνηση, και ο ΔΗΣΥ είναι το κόμμα που και για το θέμα των εκποιήσεων διατηρεί πάντοτε μία στάση που, ενώ από τη μία προστατεύει τον ευάλωτο ιδιοκτήτη της πρώτης κατοικίας, δεν κάνει το ίδιο με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που συνιστούν το πραγματικό πρόβλημα στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ας μην λησμονούν κάποιοι τα οικονομικά αποτελέσματα που πέτυχε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ τα οποία ομιλούν από μόνα τους.

«Κανένας δεν μπορεί να μας κατηγορεί για λαϊκισμό»

Πάντως, με αφορμή τη στάση του κόμματος στο θέμα της κατάργησης των έκτακτων μέτρων στήριξης, ένα δικό σας όχι τυχαίο στέλεχος-ο τέως υπουργός Οικονομικών-σας επίκρινε για τοποθετήσεις που συνιστούν διολίσθηση του ΔΗΣΥ σε λαϊκισμό… Πέραν της τετριμμένης απάντησης περί πολυφωνίας στο κόμμα και δικαίωμα στην προσωπική άποψη, δεν σας προβληματίζει καθόλου επί της ουσίας η συγκεκριμένη κριτική από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη;

Η πολυφωνία δεν είναι σχήμα λόγου, είναι λόγος ύπαρξης του ΔΗΣΥ. Ο εκλεκτός συναγωνιστής μου κ. Πετρίδης εξέφρασε επιφυλάξεις για ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα. Σε ότι αφορά την ευρύτερη πολιτική, απλώς επισημαίνω ότι οι θέσεις του, συνάδουν με αυτές του ΔΗΣΥ, και συμφωνούμε στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου να συνεχίσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου που χαράξαμε τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση των έκτακτων μέτρων στήριξης, η θέση μας είναι σαφής: Διαφωνήσαμε με την πρόταση της Κυβέρνησης για άμεση και άκαιρη κατάργησή τους, καθότι μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, όπου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης ηλεκτρισμού, σε μία περίοδο που τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των δανειοληπτών, υπήρχε ακόμη η ανάγκη για στήριξη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσχερής αυτή περίοδος.

Η στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για ένα μικρό ακόμη διάστημα θα συνιστούσε στήριξη στην οικονομία του τόπου που βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων. Η πρότασή μας στο ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα μελετημένη, καθώς όπως έχουμε υπολογίσει, η δημοσιονομική επιβάρυνση είναι περιορισμένη και εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της οικονομίας μας, αλλά και εντός του πλαισίου που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαπιστώνοντας όσα επισημαίνουμε, επιτρέπει την παράταση των μέτρων όχι μόνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που εμείς προτείνουμε, αλλά μέχρι το τέλος του έτους.

Εκείνη που βρίσκεται σε σύγκρουση με τις διακηρύξεις της, και η οποία θέτει σε πραγματικό κίνδυνο την οικονομία, είναι η Κυβέρνηση η οποία αυξάνει, τις μόνιμες και ανελαστικές δαπάνες με την απόφαση της για μαζική αποδέσμευση σχεδόν δύο χιλιάδων θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Με βάση τα όσα μόλις ανέφερα, κανένας δεν μπορεί να μας κατηγορεί για λαϊκισμό ή ότι επιχειρούμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά των πολιτών.

«Εκείνοι που δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους…»

Μια καυτή πατάτα για την κυπριακή οικονομία και δη το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πώς θα συμπεριφερθεί ο ΔΗΣΥ έναντι των προσπαθειών στη Βουλή για αλλαγή του πλαισίου των εκποιήσεων και πώς κρίνετε την προδιαγραφόμενη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου;

Πρόκειται όντως για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο δυστυχώς ταλανίζει την οικονομία της χώρας μας πολλά χρόνια. Έχει τις ρίζες του στην περίοδο της άτακτης και ανεξέλεγκτης επέκτασης του δανεισμού πριν από το 2013 και τις συνεπακόλουθες συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 2013. Εμείς, ήδη, έχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν γίνει αποδεκτές από την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών.

Εκείνοι που δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους είναι η Κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν, και αυτό είναι ιδιαίτερα αρνητικό για την ίδια την οικονομία του τόπου. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι όπως πάντοτε, να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά και θα στηρίζει τους πραγματικά ευάλωτους συμπολίτες μας οι οποίοι αγωνίζονται να διασώσουν την κύρια κατοικία τους.

Επιτρέψετε μου όμως να αξιοποιήσω την ευκαιρία και να επικρίνω συμπεριφορές που παρατηρούνται ειδικότερα εκ μέρους μίας συγκεκριμένης εταιρείας διαχείρισης πιστώσεων, η οποία ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα παγοποιήσει τις διαδικασίες για την εκποίηση πρώτης κατοικίας, σε συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων δανειοληπτών, ώστε να δοθεί χρόνος για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, την ίδια στιγμή ασκεί πιέσεις συνεχίζοντας τις διαδικασίες εκποίησης. Να έχουν υπόψη πως γνωρίζουμε για τις ενέργειες τους και δεν θα παραμείνουμε αδρανείς.

«Εξυπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον»

Είστε γενικότερα έτοιμοι ως κόμμα της αντιπολίτευσης να «βάλετε πλάτη», στηρίζοντας ενδεχόμενες επώδυνες, πλην όμως αναγκαίες για το καλό της οικονομίας αποφάσεις, έστω και αν κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται πολιτικό κόστος;

Έχουμε πολύ διαφορετική άποψη για την έννοια του πολιτικού κόστους από αυτή που έχουν τα περισσότερα κόμματα στην Κύπρο. Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει πολιτικό κόστος για το κόμμα, εάν η πρόταση μας συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας. Ναι, ενδεχομένως μερικές φορές περιστασιακά να κερδίζουν τις εντυπώσεις φωνές και αντιδράσεις που επιδιώκουν την εύνοια των πολιτών.

Αλλά έχουμε καλά υπόψη πως ζούμε σε μία σύγχρονη κοινωνία, με ώριμους πολίτες που μπορούν να διακρίνουν αυτό που μακροχρόνια θα τους προσφέρει περισσότερα από το πρόσκαιρο όφελος. Άρα λοιπόν η απάντηση στο ερώτημά σας είναι πως σαφέστατα η παράταξη μας, είναι εδώ για να εξυπηρετεί αυτό που θεωρεί ως δημόσιο συμφέρον. Με τις προτάσεις και την δημιουργική της παρέμβαση σε κάθε βήμα.

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο

Ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία είναι η προσέλκυση και εγκατάσταση στο νησί μας ξένων επιχειρήσεων και εργαζομένων, κάτι που αποτέλεσε στρατηγικό στόχο και της δικής σας διακυβέρνησης. Ως αντιπολίτευση σήμερα, πώς θα συμβάλετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Θέλω να σας ξεκαθαρίσω κάτι για μία ακόμη φορά: Δεν καθορίζεται η πρόταση μας από τη θέση μας στην Κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση. Ότι θεωρούσαμε χρήσιμο για τόπο ως κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε. Ότι θεωρούμε ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη, την επέκταση της οικονομίας του τόπου και ωφελεί τους πολίτες, θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε.

Θεωρούμε πως η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο νησί μας, είναι καθοριστικής σημασίας, ιδιαίτερα λόγω του μεγέθους της οικονομίας μας και επειδή αποδίδουμε ιδιαίτερα σημασία στην διαφοροποίηση της οικονομίας μας. Είναι μία από τις μεγάλες επιτυχίες της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, το γεγονός ότι εμπλουτίστηκε το εθνικό προϊόν με τομείς που ήταν στο παρελθόν ιδιαίτερα υποβαθμισμένοι.

Σήμερα έχουμε μία αξιόλογη εξαγωγική φαρμακευτική βιομηχανία, αναπτύσσεται ο τομέας της υγείας, η παιδεία προσφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ, όπως και η ναυτιλία, η καινοτομία κ.λπ. Αυτή την τάση θέλουμε να ενισχύσουμε και θα στηρίξουμε οτιδήποτε οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη

Πώς κρίνετε συνολικά μέχρι στιγμής τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη στην οικονομία, δεδομένου πως κλήθηκε να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, όπως ήταν το θέμα των κυρώσεων, η ΑΤΑ κ.α.;

Να μου επιτρέψετε μία διαφοροποίηση σε σχέση με αυτά που λέτε…πραγματικά δύσκολα ζητήματα για να διαχειριστεί κάποιος, ήταν η κατάρρευση της οικονομίας, ήταν η κρίση της πανδημίας που οδήγησε στο πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι οι παγκόσμιες κρίσεις κοκ.

Αυτά που αναφέρετε θα τα κατέτασσα μάλλον σε ζητήματα διαχείρισης προβλημάτων που αναμενόμενα προκύπτουν σε κάθε περίοδο διακυβέρνησης. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι απλά ζητήματα, αλλά σίγουρα δεν είναι από αυτά που κρίνουν την ικανότητα μίας κυβέρνησης να διαχειρίζεται κρίσεις.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, επιβεβαιώνουν κάποιες ανησυχίες που εξ αρχής είχαμε και αφορούν πρώτα απ’ όλα τη σχέση της Προεδρίας και της Κυβέρνησης με τη Βουλή. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, διαπιστώνουμε πως εξελίσσεται σε πραγματικό πρόβλημα η αδυναμία των εταίρων να συνεννοηθούν.

Επιπλέον, παρατηρούμε με ανησυχία κάποιες τάσεις χαλάρωσης της αναγκαίας δημοσιονομικής πειθαρχίας που για μας είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και τις αναπτυξιακες προοπτικές του. Θα δώσουμε όμως πίστωση χρόνου γιατί είναι όντως νωρίς να κρίνει κανείς το έργο της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα που εγείρεις, θεωρώ ότι σωστά επέλεξε η κυβέρνηση να δώσει έμφαση στο θέμα της ΑΤΑ και να κλείσει νωρίς αυτή την εκκρεμότητα. Την ίδια ώρα όμως, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η συμφωνία αυτή έκλεισε με ιδιαίτερα υψηλό κόστος για το οποίο ήδη το υπουργείο Οικονομικών έστειλε στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 61 εκ. ευρώ, μόνο για το επιπλέον ποσοστό ΑΤΑ που θα αποδίδεται.

Το ίδιο το Δημοσιονομικό Συμβούλιο παρενέβη, για να εκφράσει τις ανησυχίες του, σημειώνοντας τους κινδύνους για την οικονομία που εμπερικλείουν ανάλογες αποφάσεις. Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο αναφέρει ότι ο ρόλος του παραγνωρίζεται, κάτι που εύλογα προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις και εκεί ενώ συμφωνούμε επί του ζητήματος αρχής πως δεν πρέπει να αφήνουμε καμία σκιά να επικρέμαται, οφείλουμε να είμαστε και συνετοί με τον τρόπο που τις εφαρμόζουμε, προκειμένου να μην παγώνουν οριζόντια τις δραστηριότητες τομέων και παρόχων υπηρεσιών που συμπωματικά βρέθηκαν να πληρώνουν το κόστος των κυρώσεων. Όπως συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις με τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση.

Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όλοι, με προεξάρχοντες τους κυβερνώντες, και στις δηλώσεις μας, αφού οφείλουμε να στέλνουμε μηνύματα που θα προστατεύουν τη φήμη της χώρας μας ως χρηματοοικονομικό κέντρο. Δεν πρέπει να αγνοούμε όσα πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία μάλιστα καταγράφονται με θετικά σχόλια σε εκθέσεις διεθνών οίκων, αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεσμούς των ΗΠΑ.

«Αισιόδοξοι γιατί γνωρίζουμε τις προοπτικές…»

Καταληκτικά, πώς διαβλέπετε το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, πάντα βεβαίως έχοντας επίγνωση του ρευστού περιβάλλοντος που δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις, και πώς θα σκιαγραφούσατε το όραμα του ΔΗΣΥ;

Πολύ ορθά επισημαίνετε στην ερώτησή σας πως το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ρευστό. Οι πληγές που προκαλούν αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία είναι ακόμη ανοικτές χωρίς μάλιστα προοπτική γρήγορης επίλυσης τους. Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στον πόλεμο στην Ουκρανία με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί και το κλίμα ανασφάλειας που καλλιεργείται.

Ως εκ τούτου, σε μία τέτοια περίοδο θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί, καθώς η χώρα μας λειτουργεί σε ένα ανοικτό οικονομικό περιβάλλον, με ελάχιστα περιθώρια προστατευτισμού. Θα πρέπει έγκαιρα να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους και να λαμβάνουμε τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση τους.

Παρά ταύτα εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί γνωρίζουμε τις προοπτικές. Ιδιαίτερα γνωρίζουμε όσα περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος το Αύριο», που αποτελεί και την παρακαταθήκη της διακυβέρνησής μας. Μέσω του φιλόδοξου αυτού σχεδιασμού, μπορεί να υλοποιηθεί ο ολιστικός μετασχηματισμός της χώρας μας με έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Μιλήσαμε προηγουμένως για την ανάγκη τήρησης δημοσιονομικής πειθαρχίας. Θα πρέπει ταυτόχρονα να στηρίξουμε τις επενδυτικές προσπάθειες ιδιαίτερα ό,τι αφορά σε ξένες επενδύσεις, οι οποίες αυξάνουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, καθιστώντας την οικονομία μας ακόμα πιο ανθεκτική.

Δειτε Επισης

Επί τάπητος μέτρα για αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας-Συνέρχεται το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Υπ. Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για την αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις