Πέτρος Λάμπρου: Τα Αρχιτεκτονικά Βραβεία δίνουν κίνητρα και εμπνέουν

Η αρχιτεκτονική οφείλει να έχει ως επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο, να χαρακτηρίζεται από εντοπιότητα και να σέβεται το περιβάλλον στο οποίο φιλοξενείται, εξηγεί ο CEO της Volcano Stores, Πέτρος Λάμπρου.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται στη διεξαγωγή των Cyprus Architecture, Interior Design and Property Awards, αλλά και την αξία της επιβράβευσης, δηλώνοντας ότι τέτοιου είδους θεσμοί δίνουν κίνητρα στον κλάδο της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού και ειδικότερα στους νέους επαγγελματίες, εμπνέοντάς τους για το μέλλον.

Ο κ. Λάμπρου αναφέρει, ακόμη, στο InBusinessNews, ότι στη σύγχρονη αρχιτεκτονική το τζάκι αποτελεί ένα μοναδικό στοιχείο βιωματικής και εμπειρικής εφαρμογής.

Ποια είναι η σημασία της σωστής αρχιτεκτονικής, της ανάπτυξης και του σχεδιασμού;

Καταρχάς, δεν θεωρώ πως υπάρχει σωστή η λανθασμένη αρχιτεκτονική. Υπάρχει όμως σωστή ή λανθασμένη πρακτική εφαρμογή της αρχιτεκτονικής. Η αρχιτεκτονική οφείλει να έχει ως επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο, να χαρακτηρίζεται από εντοπιότητα και να σέβεται το περιβάλλον στο οποίο φιλοξενείται. Θεωρώ πως το κλειδί της επιτυχίας στην εφαρμογή της αρχιτεκτονικής βρίσκεται στα χέρια των εκφραστών της: Στους αρχιτέκτονες.

Είστε ο CEO μιας δημοφιλούς εταιρείας που αντιπροσωπεύει γνωστούς οίκους κατασκευής τζακιών με μια αξιοθαύμαστη πορεία από το 2013 μέχρι και σήμερα. Η εμπειρία σας, τι σας έχει δείξει για τον ρόλο που παίζει ένα τζάκι στο σπίτι ή σε ένα κοινόχρηστο χώρο και πόσο μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα και τη διάθεση;

Πρόκειται για μια αρχαία πρακτική των ανθρώπων όπου χρησιμοποιώντας την εστία φωτιάς ετοίμαζαν τα γεύματα τους και ταυτόχρονα δημιουργούσαν τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, αντιμετωπίζοντας, έτσι, τις χαμηλές θερμοκρασίες κατά τις χειμερινές περιόδους. Σήμερα ο σχεδιασμός έχει κατατάξει το τζάκι ως ένα μοναδικό στοιχείο βιωματικής και εμπειρικής εφαρμογής στο πλαίσιο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Τη φετινή χρονιά θα διεξαχθούν τα 2α Cyprus Architecture, Interior Design and Property Awards τα οποία και παρουσιάζει η εταιρεία σας. Στα βραβεία μπορούν να προταθούν ως υποψήφια έργα, καθώς και προσωπικότητες, που έχουν υλοποιήσει με επιτυχία έργα στην Κύπρο την τελευταία πενταετία, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για αρχιτεκτονικά γραφεία, γραφεία αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού εσωτερικού χώρου. Πόσο αναγκαία είναι κατά την άποψή σας η επιβράβευση των επαγγελματιών του Κλάδου;

Θεωρώ τέτοιου είδους θεσμούς, αξιόλογους και απαραίτητους για όλους τους τομείς της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας μας. Αποτελεί ένα σημαντικό είδος ηθικής επιβράβευσης και αναγνώρισης που όλοι οι κλάδοι και επαγγελματίες έχουν ανάγκη.

Τέτοιου είδους ενέργειες θα έλεγα πως προσδίδουν επιπρόσθετα κίνητρα στον τομέα της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού και ειδικότερα σε νέους επαγγελματίες του χώρου, εμπνέοντας τους για το μέλλον.

Πήρατε την απόφαση να γίνετε ο κύριος χορηγός του θεσμού. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να τον στηρίξετε;

Νιώσαμε πολύ έντονα την ανάγκη και την επιθυμία μετά από μια πορεία δέκα και πλέον χρόνων ανάμεσα στην κοινωνία των αρχιτεκτόνων να στηρίξουμε με πολλή αγάπη αυτόν τον πολύ σημαντικό θεσμό. Έχοντας συνεργαστεί πλέον με την πλειονότητα αυτής της κοινωνίας νιώσαμε την ανάγκη να σταθούμε αρωγοί σε αυτό το θεσμό δείχνοντας τον ειλικρινή μας σεβασμό στο έργο που επιτελούν καθημερινά. Αποτελούν τους κυρίους δημιουργούς όλων των υποδομών και ακολούθως της ποιοτικής αισθητικής της χώρας μας. Οφείλουμε και αξίζει να στηρίζουμε όλοι μας τέτοιου είδους θεσμούς.

Για τους όρους συμμετοχής στα Cyprus Architecture, Interior Design and Property Awards τους κανονισμούς, τα απαραίτητα στοιχεία υποβολής, άλλες πληροφορίες σχετικά με το θεσμό και για υποβολή της αίτησής σας, πατήστε εδώ

Τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 31η Ιουλίου 2023.

Δειτε Επισης

Στο μεγάλο δίκτυο του Propeller Club ΗΠΑ και επίσημα η Κύπρος-Στόχος η ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας
Ανάσα σε ξενοδοχεία χωρίς άδεια λειτουργίας-Παράταση και δυνατότητα συμμόρφωσης μέχρι το τέλος του 2025
Eurobanκ Α.Ε.: Θέμα εβδομάδων οι εγκρίσεις για Eλληνική-Ο μίνιμουμ στόχος μέσω της δημόσιας πρότασης
Ιάκωβος Γαλανός: Αναγκαία τα ESG στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη
Προκλήσεις της ναυτιλίας συζήτησαν Αννίτα Δημητρίου-Ένωση Πλοιοκτητών
Η αποτίμηση των πολιτών για το ΓεΣΥ πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του-Αποκαλυπτικά ευρήματα
Eurobank A.E.: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη €383 εκατ. με ενίσχυση των λειτουργικών επιδόσεων στην Κύπρο
Πώς θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση του ΓεΣΥ
Γιώργος Παμπορίδης: Τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο
Robert Yates: Αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές για επιτυχημένα εθνικά συστήματα υγείας