Powered by

Έλλειψη προσωπικού, πληθωρισμός και… καύσωνας «καίνε» την εστίαση

Με διάφορες προκλήσεις έρχεται αντιμέτωπη η βιομηχανία της εστίασης, οι οποίες έχουν να κάνουν με την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών, τον πληθωρισμό στην ενέργεια, τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, την έλλειψη εργατικού δυναμικού, αλλά και… τον καύσωνα.

Ωστόσο, η εστίαση κινείται με θετικό πρόσημο παρόλες τις δυσκολίες, με τις προβλέψεις για το υπόλοιπο του καλοκαιριού να είναι ακόμη πιο θετικές. Τόσο οι Κύπριοι όσο και οι τουρίστες επισκέπτονται τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής του νησιού, κυρίως αυτές στα παράλια, με την καταναλωτική τους συμπεριφορά όμως να είναι διαφορετική σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο πληθωρισμός τους αναγκάζει να είναι πιο επιφυλακτικοί και να ξοδεύουν λιγότερο.

Την εικόνα του τομέα παρουσίασαν στο InBusinessNews o γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Εστίασης Διασκέδασης και Εκδηλώσεων (ΟΣΙΚΕΔΕ), Νεόφυτος Θρασυβούλου.

Τόσο ο κ. Λεβέντης όσο και ο κ. Θρασυβούλου τόνισαν το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τομέας και έγκειται στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία μια εθνική στρατηγική απασχόλησης, καθώς το πρόβλημα δεν εμφανίζεται μόνο στην εστίαση και στην αναψυχή, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Και συνεπώς, όπως είπε, θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί μια μόνιμη λύση.

Από πλευράς του, κ. Θρασυβούλου, δήλωσε ότι Η ΟΣΙΚΑ, αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εξαγγελία του Υφυπουργού Μετανάστευσης, ώστε να εξεταστεί το θέμα με την εργοδότηση των αιτητών ασύλου.

  • Φάνος Λεβέντης: Αναγκαία μια εθνική στρατηγική απασχόλησης

Μιλώντας στο InBusinessNews, o γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ, Φάνος Λεβέντης, χαρακτήρισε τα πράγματα κάπως περίεργα και ασυνήθιστα αυτές τις μέρες, καθώς υπάρχει κίνηση αλλά ένεκα του καύσωνα, κατά το μεσημέρι είναι μειωμένη.

«Το μεσημέρι προσελκύουν χώροι με κλιματισμό και το βράδυ οι κήποι και οι χώροι με βεράντες. Όμως αυτό είναι προσωρινό και θα αλλάξει μόλις φύγει ο καύσωνας», εξήγησε.

Σε σχέση με τα λειτουργικά έξοδα, ο κ. Λεβέντης είπε πως είναι δυσανάλογα με τα έσοδα και αυτό είναι κάτι το οποίο φέρνει σε κίνδυνο ακόμη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στην εστίαση.

«Ο πληθωρισμός στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες καλπάζει και συνάμα οι λειτουργικές δαπάνες δεν ανταποκρίνονται σε συνάρτηση με τα έξοδα», υπέδειξε ο κ. Λεβέντης.

Παράλληλα, όπως ο ίδιος σημείωσε, λόγω του πληθωρισμού, μειώθηκε και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οι οποίοι πλέον είναι πιο επιφυλακτικοί σε σχέση με το τι παραγγέλλουν, ενώ γενικότερα ξοδεύουν λιγότερα, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές.

«Άλλαξε ακόμη και ο τρόπος που οι καταναλωτές παραγγέλλουν και όσο περνά ο καιρός αυτό αλλάξει ακόμη περισσότερο», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο κ. Λεβέντης πρόσθεσε ότι το πρόβλημα σχετικά με την έλλειψη εργατικού στον τομέα της εστίασης συνεχίζεται, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να καλούνται να αντιμετωπίσουν δύσκολες, σε κάποιες περιπτώσεις, συνθήκες.

«Το πρόβλημα είναι δεδομένο, όχι μόνο στον τομέα μας. Χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική απασχόλησης. Είμαστε μια μικρή χώρα με πολλές οικονομικές δραστηριότητες. Η εθνική στρατηγική απασχόλησης είναι κάτι το απαραίτητο, που πρέπει να το δει άμεσα η πολιτεία και να επέλθει μια μόνιμη λύση και όχι λύσεις της τελευταίας στιγμής», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι η περισσότερη κίνηση καταγράφεται στα παράλια, με πρώτη την Αγία Νάπα, ενώ ακολουθούν η Πάφος και ο Πρωταράς. Επίσης, όπως είπε, κίνηση καταγράφεται και στα ορεινά θέρετρα.

  • Νεόφυτος Θρασυβούλου: Αναμένουμε την εξαγγελία του Υφυπουργού Μετανάστευσης για να δούμε το θέμα της έλλειψης προσωπικού

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ και ΟΣΙΚΕΔΕ, Νεόφυτος Θρασυβούλου, υπέδειξε πως με το τέλος του Ιούλη η κίνηση εισήλθε σε ρυθμούς καλοκαιριού, προβλέποντας ότι τον Αύγουστο η εστίαση θα κινηθεί ακόμη καλύτερα.

«Οι τουρίστες είναι μειωμένοι, αλλά οι Κύπριοι αντισταθμίζουν την μείωση αυτή», ανέφερε συγκεκριμένα.

Εξηγώντας περαιτέρω, ο κ. Θρασυβούλου είπε πως οι τουρίστες μείωσαν σημαντικά τα χρήματα που ξοδεύουν. Από πλευράς τους οι Κύπριοι, δεν μείωσαν ιδιαίτερα τις δαπάνες τους στα εστιατόρια, αλλά εμφανίζονται λίγο πιο επιφυλακτικοί. Όσον αφορά όμως τους νέους, αυτοί συνεχίζουν να ξοδεύουν με τους ίδιους ρυθμούς, όπως πρινα από την εκτόξευση του πληθωρισμού.

Σημαντική μεταβλητή που επηρεάζει τη διακίνηση του κόσμου, σύμφωνα με τον κ. Θρασυβούλου, είναι ο καύσωνας.

«Οι περισσότεροι χώροι είναι εξωτερικοί, καθώς οι πλείστες επιχειρήσεις του τομέα είναι εποχικές, και συνεπώς δεν είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες», υπογράμμισε.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, αποτελούν οι υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος, με τον κ. Θρασυβούλου να τονίζει πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να συνεχίσει την επιδότηση τουλάχιστον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Την ίδια ώρα, κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει ξανά το θέμα με τους αιτητές ασύλου και την εργοδότησή τους στον τομέα, καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για την εστίαση.

«Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα εξακολουθεί να υφίσταται. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε τώρα. Αναμένουμε άμεσα να εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Υφυπουργό Μετανάστευσης για να δούμε το θέμα και να βρούμε τρόπο να κρατήσουμε μια ισορροπία», σημείωσε.

Σε σχέση με τις περιοχές που προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες, ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε ότι είναι κυρίως οι παραλιακές περιοχές και ιδιαίτερα η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Όσον αφορά τα ορεινά θέρετρα, σύμφωνα με τον κ. Θρασυβούλου προσελκύουν επισκέπτες, κυρίως τις Κυριακές.

«Γίνονται προσπάθειες για να αναβαθμίσουμε και να εμπλουτίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται τα χριστουγεννιάτικα χωριά για να αναπτυχθεί η ύπαιθρος», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία εισήγηση του κ. Θρασυβούλου εκ μέρους της ΟΣΙΚΑ, για να προσελκύσει η Κύπρος περισσότερους τουρίστες και να αντισταθμίσει τις απώλειες, είναι να προστεθούν επιπλέον πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποτελεί παραδοσιακά την πιο μεγάλη τουριστική αγορά.

«Η πιο ευέλικτη αγορά που μπορεί να κινηθεί άμεσα είναι η αγγλική, η οποία μας είναι γνωστή για δεκαετίες. Η εισήγησή μας προς τα αρμόδια Υπουργεία, είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο για πρόσθετες πτήσεις, με άλλες πόλεις και προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες και να καλυφθούν οι απώλειες», κατέληξε.

Δειτε Επισης

O John Malkovich συζητά με τον Alexander Weinstein και το κοινό-«Η Κύπρος μπορεί να γίνει η επόμενη Αvignon»(vid)
Great Sea Interconnector: Τρέχει η μελέτη κόστους-οφέλους, προειδοποιεί για τις εκκρεμότητες ο ΑΔΜΗΕ
Λουκιανός Μιχαήλ: Η επένδυση της CyView σε πράσινες πρακτικές και οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας
Zsuzsa Trubek: Το φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο της Wizz Air και ο ρόλος της Κύπρου
Προχωρά το rebranding της Κύπρου-Οι ενέργειες που θα γίνουν, οι τομείς και οι χώρες εστίασης
Η ευρωπαϊκή οδηγία για διαχειριστές και αγοραστές πιστώσεων-Δέσμη εναρμονιστικών νομοσχεδίων στην Βουλή
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Απεικονιστικών Κέντρων Ιατρικής
Εγκαινιάστηκε το πάρκο Γκογκέν στο Ζακάκι-Ο δημόσιος κήπος της δυτικής Λεμεσού (photos)
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για αιτήσεις από κουρεμένους καταθέτες-Η καταληκτική ημερομηνία
Πώς η ελληνική Kaizen Gaming κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών GameTech παγκοσμίως