Powered by

Πέραν από 300.000 επιβάτες τη φετινή σεζόν στο λιμάνι Λεμεσού-Μακράν οι καλύτεροι αριθμοί

Σε ανοδική τροχιά κινείται ο τουρισμός κρουαζιέρας το 2023, τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019, με συνολικά 31,5 εκατ. επιβάτες παγκοσμίως.

Σε συνέντευξή του στο CBN, ο CEO της DP World Limassol, Simon Pitout, ανέφερε πώς το λιμάνι Λεμεσού αναμένει περισσότερα από 200 κρουαζιερόπλοια αυτή τη σεζόν, κάτι που συνεπάγεται περισσότερους από 300.000 επιβάτες, με τον Οκτώβρη και Νοέμβρη να είναι οι μήνες με τη μεγαλύτερη κίνηση.

«Αυτοί οι αριθμοί είναι μακράν οι καλύτεροι που έχουμε δει από το 2017 που αναλάβαμε και ταυτόχρονα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον ο κ. Pitout υπογραμμίζει ότι ο ναυτιλιακός τομέας αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη στην Κύπρο, καθώς το νησί διαθέτει τον 11ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα δεδομένου του μεγέθους της χώρας, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη αν λάβουμε υπόψη τη θέση της χώρας, το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών», προσθέτει.

Ακολουθεί μέρος από τη συνέντευξη του CEO της DP World Limassol στο CBN:

Ο τουρισμός κρουαζιέρας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Αναμένεται ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το 2023;

Ο τουρισμός κρουαζιέρας πράγματι κινείται με ανοδικούς ρυθμούς σε μια αξιοσημείωτη αναβίωση στη μεταπανδημική περίοδο και, μάλιστα, είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς του τουρισμού.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές, επιλέγουν διακοπές κρουαζιέρας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι κρουαζιέρες προσφέρουν ανταγωνιστική προσφορά και επιτρέπουν πολλούς προορισμούς στους επιβάτες.

Σύμφωνα με έκθεση της Cruise Lines International Association (CLIA), ο όγκος επιβατών κατά το 2023, προβλέπεται ότι θα φτάσει το 106% των επιπέδων του 2019, με συνολικά 31,5 εκατομμύρια επιβάτες παγκοσμίως.

Στην DP World Limassol, αναμένουμε περισσότερα από 200 κρουαζιερόπλοια και πάνω από 300.000 επιβάτες αυτή τη σεζόν. Αυτοί οι αριθμοί είναι μακράν οι καλύτεροι που έχουμε δει από το 2017 που αναλάβαμε και, ταυτόχρονα, αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Αναμένουμε ότι ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης θα είναι οι μήνες με τη μεγαλύτερη κίνηση, με 34 και 46 κρουαζιέρες αντίστοιχα να φτάνουν στο λιμάνι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα υποδεχτούμε 2-3 κρουαζιερόπλοια την ίδια μέρα.

Η προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας απέδωσε καρπούς…

Πώς σας φαίνεται ο τερματικός σταθμός κρουαζιέρας του λιμανιού της Λεμεσού; Έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προκλήσεις για την εταιρεία;

Ο τερματικός σταθμός κρουαζιέρας έχει αναβαθμίσει σημαντικά τον ναυτιλιακό τομέα και τις δυνατότητες κρουαζιέρας της χώρας και είμαστε ευγνώμονες που η κυβέρνηση μας επέλεξε ως φορέα εκμετάλλευσης.

Οι εγκαταστάσεις του Terminal μας επιτρέπουν να διεκπεραιώσουμε μεγάλο αριθμό επιβατών και πολλαπλές κρουαζιέρες ταυτόχρονα, και μας καθιστούν έναν από τους κορυφαίους προορισμούς κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το γεγονός ότι τα διεθνή κρουαζιερόπλοια επέλεξαν το λιμάνι της Λεμεσού δείχνει επίσης ότι οι προσπάθειες της Κύπρου να προωθήσει τον τουρισμό κρουαζιέρας απέδωσαν καρπούς. Από την αρχή της συνεργασίας μας με την κυπριακή κυβέρνηση, η DP World Limassol αναγνώρισε τις προοπτικές της χώρας και τα οφέλη που μπορεί να δημιουργήσει ένας ισχυρός τομέας κρουαζιέρας για την τοπική κοινωνία.

Είμαστε περήφανοι που είμαστε βασικός εταίρος της κυβέρνησης σε αυτή τη συνεχή προσπάθεια.

Ποια είναι τα νέα project και έργα υποδομής που ετοιμάζει η DP World Limassol;

Από τότε που αναλάβαμε το 2017, έχουμε επενδύσει πολλά σε τεχνολογία και εξοπλισμό διαχείρισης λιμένων για να επιταχύνουμε και να βελτιώσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του τερματικού σταθμού.

Έχουμε επίσης αναβαθμίσει την υποδομή τερματικών σταθμών, ώστε να μπορούμε να φιλοξενούμε αποτελεσματικά επιπλέον πλοία και να εξυπηρετούμε την τοπική αγορά. Το πιο σημαντικό, παρουσιάσαμε ένα ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα τερματικού και μεταφέραμε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με λειτουργίες στο cloud.

Δεσμευόμαστε πλήρως να προχωρήσουμε με περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμό και αυτοματισμό καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μας. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τοπικούς και διεθνείς φορείς για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων και επιχειρήσεων στο λιμάνι.

Επίσης, ως μέρος της στρατηγικής απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της DP World, σχεδιάζουμε επενδύσεις με τις οποίες θα μετριάζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με το να γίνουμε οργανισμός logistics net-zero έως το 2050.

Ως εκ τούτου, εργαζόμαστε για την πλήρη ηλεκτροδότηση των λιμανιών μας και τερματικά καθώς και προς τον στόχο μας να χρησιμοποιήσουμε 100% ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε όλες τις δραστηριότητές μας έως το 2050.

Ο τομέας στην Κύπρο

Ποια είναι η γνώμη σας για την κυπριακή ναυτιλία; Έχει ανακάμψει μετά τις κρίσεις του κορωνοϊού και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία;

Ο ναυτιλιακός τομέας στην Κύπρο είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Διαθέτει τον 11ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και τον 3ο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα δεδομένου του μεγέθους της χώρας, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη αν λάβουμε υπόψη τη θέση της χώρας, το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών.

Ενώ οι πρόσφατες κρίσεις, και ιδιαίτερα η πανδημία, είχαν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην εμπορική όσο και στην επιβατική κίνηση και στον όγκο των εμπορευμάτων που διακινούνται δια θαλάσσης, ο ναυτιλιακός τομέας της χώρας έχει επιδείξει πραγματική ανθεκτικότητα.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Τα έσοδα από τη διαχείριση πλοίων της Κύπρου έφτασαν τα 648 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 25,6% σε ετήσια βάση.

Όπως ανέφερα, ο τομέας της κρουαζιέρας γνώρισε επίσης σημαντική ανάκαμψη, και τώρα βλέπουμε επίσης τον τομέα της ενέργειας να παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη. Παραμένουμε αισιόδοξοι για τις προοπτικές για το 2023 και μετά, και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη του λιμανιού Λεμεσού.

*Η πιο πάνω αποτελεί μέρος της συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο CBN. Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη ΕΔΩ.

Δειτε Επισης

ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air