Powered by

Με ποιες χώρες κλειδώνει απευθείας πτήσεις η Κύπρος και πώς προχωρά με ΗΠΑ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει τις προσπάθειες για αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου η Κυβέρνηση, με το Υφυπουργείο Τουρισμού να ρίχνει.. δίκτυα σε νέες αγορές και να προχώρα στις απαραίτητες διαβουλεύσεις με αεροπορικές εταιρείες και διεθνή αεροδρόμια για περισσότερους προορισμούς. Ψηλά στους στόχους βρίσκεται και η απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις ΗΠΑ, μια προοπτική ωστόσο που φαίνεται πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμη μέχρι να καταστεί πραγματικότητα.

Ενδεικτικές της σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση στην αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας του νησιού μας υπήρξαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος μιλώντας κατά την παρουσίαση των δύο νέων αεροσκαφών Airbus A220 της Cyprus Airways στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, έκανε λόγο για ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα.

«Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και πολύ ορθά έχουν αναπτύξει και έχουν παρουσιάσει σχέδια δράσης για να προσελκύσουν εταιρείες στην Κύπρο, περισσότερες πτήσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που υπάρχει, της συνδεσιμότητας, και αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και από την δίκη μας κυβέρνηση», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε εδώ: Ν. Χριστοδουλίδης: Επαφές για συνδεσιμότητα της Κύπρου με νέους προορισμούς

Η απευθείας σύνδεση με ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα διεθνών σχέσεων του Υφυπουργείου Τουρισμού Δώρο Γεωργιάδη, ψηλά στη λίστα για τις επόμενες χώρες που θα αποκτήσουν απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κύπρο, βρίσκονται το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «αυτή την περίοδο, γίνονται προσπάθειες με Ουζμπεκιστάν και Καζακστάν, και φαίνεται ότι είμαστε πιο κοντά σε εκείνες τις αγορές απ' ό,τι με τις ΗΠΑ».

Για την απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις ΗΠΑ, μια αναγκαιότητα την οποία στο πρόσφατο παρελθόν το InBusinessNews ανέδειξε μέσα από σχετικά δημοσιεύματά του, φαίνεται να υπάρχει καλό πρόσφορο έδαφος, προκειμένου ο στόχος αυτός να μετουσιωθεί σε πράξη. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που φαίνεται δυνατό να επιτευχθεί άμεσα.

«Για το ζήτημα της Αμερικής δεν έχουμε κάτι νεότερο δυστυχώς. Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με πιθανούς συνεργάτες και ψάχνουμε τη χρυσή τομή. Είναι ένα θέμα, όμως, που δεν θα έχουμε κάποια εξέλιξη άμεσα», υπέδειξε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημειώνεται ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού επικεντρώνεται σε πρώτη φάση σε συγκεκριμένες Πολιτείες των ΗΠΑ, αντί σε όλες, όπου και το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο. Στο πλάνο είναι κεντρικές Πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον, όπου υπάρχει περισσότερη ομογένεια και σταδιακά εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί η απαραίτητη ζήτηση για περισσότερες πτήσεις.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται κάποιες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για να πραγματοποιούν τα συγκεκριμένα δρομολόγια. Το επίπεδο της ζήτησης, όμως, δεν επιτρέπει από οικονομικής άποψης- τουλάχιστον επί του παρόντος- την πραγματοποίηση των απευθείας πτήσεων.

Για τον λόγο αυτό, υπάρχει και το σενάριο για κοινά πακέτα πτήσεων με άλλες χώρες, όπως είναι το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, με τις οποίες γίνονται επαφές προς διερεύνηση αυτού του ενδεχομένου.

Διαβάστε ακόμα:

Πιο κοντά η Ασία

Όπως έχει προαναφερθεί, με τις χώρες του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν βρισκόμαστε πιο κοντά στο να υλοποιηθεί μια απευθείας σύνδεση, με την πρώτη, μάλιστα, να φαίνεται πως θα έχουμε σύντομα εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, τη σύνδεση με το Ουζμπεκιστάν πολύ πιθανόν να τη δούμε και φέτος, με τα αρμόδια Υπουργεία να είναι σε επικοινωνία με τους τουριστικούς πράκτορες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αρχίσουν οι πτήσεις ακόμη και στο τέλος του καλοκαιριού.

Παρόλα αυτά, η βελτίωση της συνδεσιμότητας της Κύπρου, είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται συνεχώς, με τον κ. Γεωργιάδη να επισημαίνει ότι γίνονται προσπάθειες με χώρες τις Ευρώπης που ήδη έχουμε σύνδεση για να συμπεριληφθούν περισσότερα αεροδρόμια, πέραν των κεντρικών. «Αυτό είναι κάτι, όμως, που θα το δούμε να υλοποιείται κατά το επόμενο έτος», επισήμανε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού της Κίνας, Li Qun, ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής υπογράμμισε την ανάγκη όπως επιδιωχθεί η απευθείας αεροπορική σύνδεση Κύπρου-Κίνας.

Διαβάστε εδώ: Επιδίωξη η απευθείας αεροπορική σύνδεση Κύπρου-Κίνας

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Πολλαπλασιαστικά τα οφέλη για τον τουρισμό από τον αθλητισμό
Ο ΠΑΣΥΞΕ στο πλευρό άπορων οικογενειών-Προσέφερε πασχαλινά γεύματα
Ειδικές θεραπείες με προϊόντα VOYA στα spa Almyra και Ouranos
Ανέκαμψαν τα έσοδα από τον τουρισμό-Ετήσια αύξηση 15% τον Φεβρουάριο
Νέα, εντυπωσιακή Nespresso Boutique στο Kings Avenue Mall στην Πάφο
Κώστας Κουμής: Σταθερά σε ανοδική πορεία η αγορά των ΗΑΕ-Αξίζει περισσότερης προσοχής
Rob Morton: Το City of Dreams Mediterranean, οι επενδύσεις της Greenspan Projects και η αξία των θερέτρων
Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin, Chef Otto Wong, στο City of Dreams Mediterranean
GrandResort: Επέστρεψε ανανεωμένο μετά από ριζική ανακαίνιση €20 εκατ. (photos)
Μπουκάρουν σε ξενοδοχεία για αδήλωτη εργασία και σκορπούν τον τρόμο-Ενοχλημένοι οι επιχειρηματίες