Powered by

«Κενό αέρος» η απουσία απευθείας πτήσεων για ΗΠΑ-Το παλεύει το Υφ. Τουρισμού

Σε μια εποχή κατά την οποία η διεύρυνση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα, πρωτίστως και κύρια με στόχο τον εμπλουτισμό των αγορών της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού μας, αλλά και προς διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η απουσία απευθείας πτήσεων προς και από τις ΗΠΑ συνιστά ένα… κενό αέρος για το οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες θα πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση «κάλυψής» του, ει το δυνατό το συντομότερο.

Πρόκειται για μια αναγκαιότητα την οποία και το Υφυπουργείο Τουρισμού, ως ένας ακριβώς από τους εμπλεκόμενους φορείς φαίνεται να αντιλαμβάνεται και να αναγνωρίζει, προβαίνοντας σε προσπάθειες και προσδοκώντας ότι μέσα στον επόμενο ένα χρόνο θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, που θα καταστήσουν εφικτή την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Με το μεγαλύτερο εμπόδιο, να συνίσταται αυτή τη στιγμή στη μη επαρκή ζήτηση που υπάρχει και η οποία λειτουργεί, παρά το φιλολογικό ενδιαφέρον τους, ως αποτρεπτικός παράγοντας για τις αεροπορικές εταιρείες.

«Αγκάθι» η βιωσιμότητα

Αυτά τουλάχιστον προκύπτουν από τα όσα ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews ο επικεφαλής του τομέα διεθνών σχέσεων του Υφυπουργείου Τουρισμού Δώρος Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σημαντικό, πλην όμως δύσκολο εγχείρημα.

«Σίγουρα η ύπαρξη απευθείας σύνδεσης με οποιαδήποτε χώρα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Μακάρι να είχαμε καθημερινές πτήσεις με όλες τις χώρες. Δυστυχώς, η σύνδεση με τις ΗΠΑ είναι δύσκολο εγχείρημα γιατί στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να υποστηριχθεί και από τις δύο πλευρές. Η ζήτηση είναι χαμηλή και είναι κάτι που δεν βιώσιμο», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, εδώ ακριβώς είναι που επικεντρώνεται το Υφυπουργείο Τουρισμού μέσα από στρατηγικό πλάνο που έχει εκπονήσει και για το οποίο εκφράζεται η προσδοκία να έχει απτά αποτελέσματα μέσα στον επόμενο ένα χρόνο. Δηλαδή, στην αύξηση της ζήτησης.

«Ως Υφυπουργείο Τουρισμού δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Έχουμε λάβει κάποιες αποφάσεις που θα εντατικοποιηθούν εντός του έτους. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τη ζήτηση, η οποία θα καταστήσει τη σύνδεση βιώσιμη», επισήμανε.

Μάλιστα, όπως υπέδειξε ο επικεφαλής του τομέα διεθνών σχέσεων του Υφυπουργείου Τουρισμού, η απόφαση αφορά την επικέντρωση σε πρώτη φάση σε συγκεκριμένες Πολιτείες αντί σε όλες, όπου το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο.

«Βλέπουμε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον κλπ, όπου έχουμε περισσότερη ομογένεια. Σταδιακά, θέλουμε να δημιουργήσουμε τη ζήτηση και να βλέπουμε γενικότερα την αγορά», σημείωσε.

Το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών

Ενθαρρυντικό πάντως είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες οι οποίες δεν λένε «όχι» στη διενέργεια απευθείας πτήσεων από Κύπρο προς ΗΠΑ, παρόλο που τουλάχιστον επί του παρόντος η χαμηλή ζήτηση τις… προσγειώνει.

«Είμαστε σε επαφή με κάποιες αεροπορικές που διερευνούν το ενδεχόμενο, και απ’ όλες λαμβάνουμε την ίδια ανατροφοδότηση. Ότι δηλαδή ενδιαφέρονται μελλοντικά για σύνδεση με τις ΗΠΑ, αλλά η ζήτηση τώρα είναι χαμηλή και δεν είναι βιώσιμο κάτι τέτοιο», είπε ο Δώρος Γεωργιάδης.

Η προοπτική προσφοράς κοινών πακέτων

Αξίζει να σημειωθεί πως το Υφυπουργείο Τουρισμού προέβη σε επαφές με άλλες χώρες της περιοχής μας, όπως είναι το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, εξετάζοντας και την προοπτική προσφοράς κοινών πακέτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, κάποιες από τις χώρες αυτές επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον ως προς το ενδεχόμενο μετουσίωσης σε πράξη του εν λόγω συνδυασμού πτήσεων και πακέτων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, την όλη προσπάθεια φρέναραν οι… αναταράξεις της πανδημίας. «Δυστυχώς, η πανδημία του covid μας έκοψε κάποιες συνομιλίες με την El Al του Ισραήλ, που ενδιαφέρονταν αρκετά. Με το πέρας της πανδημίας, επανήλθαν, χωρίς όμως το ίδιο ενδιαφέρον. Τα προβλήματα που τους δημιούργησε η πανδημία, άλλαξαν τα πλάνα τους», υπέδειξε ο κ. Γεωργιάδης.

Καταλήγοντας, ο Δώρος Γεωργιάδης επανέλαβε πως το ενδιαφέρον για απευθείας σύνδεση υπάρχει και από το Υφυπουργείο και από κάποιες αεροπορικές εταιρείες.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι εντατικοποίηση των προσπαθειών για αύξηση της ζήτησης. Απ’ εκεί και πέρα θα δούμε ποια αεροπορική θα αναλάβει το δρομολόγιο», υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Amathus Beach Hotel: Έκλεισε για ανακαίνιση και επανέρχεται στις 14 Μαρτίου
Park Residences: Το νέο έργο της Cybarco Development σε προνομιούχα περιοχή της Λευκωσίας
Alex Mizzi: Οι στόχοι του νέου CEO της Tryfon Tseriotis, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στον κλάδο των FMCG
Αξιοποιεί τα πολεοδομικά κίνητρα για προσιτή στέγη η Cyfield-Η συμφωνία που υπέγραψε με τον ΚΟΑΓ
Χρίστος B. Βασιλείου: Αρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού η έναρξη του Startup Innovation Lab της KPMG Κύπρου
Και οι εταιρείες αυτοκινήτων ενοικίασης στην μάχη των ακινητοποιήσεων-Η ετοιμότητά τους και τι ζητούν από το κράτος
Globeducate: Εξαγόρασε και εντάσσει στο δίκτυο σχολείων της το «The International School of Paphos»
Hermes Airports: Δύο σημαντικά έργα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των αεροδρομίων της Κύπρου
Το νέο μοντέλο λειτουργίας της Τράπεζας Κύπρου-Οι τέσσερις τύποι καταστημάτων που εκσυγχρονίζουν το δίκτυό της
Αυτά είναι τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στην Ε.Ε.-Στην κορυφή το Schiphol στο Άμστερνταμ