Σε καλό δρόμο, αλλά θέλει χρόνο η συμμετοχή της Κύπρου στο Visa Waiver Program

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η προσπάθεια για συμμετοχή της χώρας μας στο Visa Waiver Program (VWP) των ΗΠΑ, εξέλιξη η οποία θα δώσει τη δυνατότητα και στους Κύπριους υπηκόους να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαγγελματικούς λόγους ή για τουρισμό, για διαμονή έως και 90 ημέρες χωρίς βίζα.

Η Κύπρος αποτελεί την μία από τις μόλις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, που δεν συμμετέχουν μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα, με την Κυβέρνηση να ιεραρχεί ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της την συμμετοχή της χώρας μας στο VWP, καθότι κάτι τέτοιο θα προσδώσει πολυεπίπεδα κοινωνικοοικονομικά, αλλά και πολιτικά οφέλη.

Εξ’ ου και με την ανάληψη των καθηκόντων της, τον περασμένο Μάρτιο, η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη αναθέρμανε τις περί τούτου προσπάθειες σε συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ και δεδομένου ότι είναι κοινή η πολιτική βούληση των δύο χωρών προς αυτή την κατεύθυνση.

Συντονίστρια του όλου εγχειρήματος, ως σημείο επαφής των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική.

Κληθείσα από το InBusinessNews να αναφέρει πού βρίσκεται σήμερα η όλη προσπάθεια, η κ. Πική είπε πως τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκαν και συζήτησαν το όλο θέμα με τους εκεί αρμοδίους.

Ταυτοχρόνως, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω είχε πρόσφατα σχετική επαφή με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Julie Fisher, προς συζήτηση ακριβώς του όλου ζητήματος και για ανασκόπηση της πορείας των διαφόρων θεμάτων και παραμέτρων που άπτονται του όλου εγχειρήματος.

Χωρίς για ευνόητους λόγους να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες, η Ειρήνη Πική τόνισε πως η προσπάθεια βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

«Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, αλλά αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να περάσει από διάφορα στάδια», επισήμανε.

Ερωτηθείσα πότε θα πρέπει να αναμένονται χειροπιαστές ουσιαστικές εξελίξεις, η κ. Πική δεν τις οριοθέτησε χρονικά στο πολύ άμεσο μέλλον, τοποθετώντας τες-στο καλύτερο σενάριο-εντός του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε προ μερικών εβδομάδων δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανέδειξε το θέμα της μη ανάγκης θεώρησης εισόδου σε Κύπριους πολίτες που επιλέγουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και των περί τούτου προσπαθειών που καταβάλλονται, ως ένα από τα παραδείγματα των καλών σχέσεων των δύο χωρών, κάνοντας λόγο για οδικό χάρτη που έχει καταρτιστεί για ευόδωση του όλου εγχειρήματος.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων