Powered by

Αναθέρμανση προσπαθειών κατάργησης βίζας για ΗΠΑ-Ποια τα δεδομένα

Αναθερμαίνονται από πλευράς Λευκωσίας, σε συντονισμό και πλήρη συνεννόηση με τις ΗΠΑ, οι προσπάθειες απαλλαγής της Κύπρου από την υποχρέωση των υπηκόων της που ταξιδεύουν στην Αμερική να εξασφαλίζουν βίζα για την είσοδό τους στην χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος, μαζί με την Ρουμανία και την Βουλγαρία, είναι οι μοναδικές τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων οι πολίτες χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ, με την διαδικασία έκδοσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το νησί μας, να είναι ιδιαιτέρως απαιτητική και χρονοβόρα.

Πρόκειται για ζήτημα το οποίο σε πολιτικό επίπεδο ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος συζήτησε από την πρώτη κιόλας συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Julie Fisher, με τον κ. Κόμπο να δηλώνει στο InBusinessNews πως υπάρχει κοινή πολιτική βούληση για άρση της συγκεκριμένης υποχρέωσης της Κύπρου.

Ένα από τα ζητήματα που, μεταξύ άλλων, μέχρι σήμερα περιέπλεκαν την επιτυχή έκβαση της όλης προσπάθειας αφορούσε στον συντονισμό των διαφόρων υπηρεσιών εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι’ αυτό και ο οριζόντιος συντονισμός έχει ανατεθεί στην Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική.

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά, με την οποία και υπάρχει πλήρης συντονισμός. Από πλευράς μας, υιοθετήθηκε μια νέα δομή, όπου τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν ορίσει το καθένα ένα contact point για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο συντονισμός οριζόντια έχει πλέον ανατεθεί στην Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω, ώστε να επιλύονται προβλήματα εφόσον υπάρχουν σε οριζόντιο επίπεδο», υπέδειξε μιλώντας στο InBusinessNews ο υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει πως από πλευράς ΗΠΑ έχουν δοθεί όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες και απαιτήσεις όπως διαμορφώνονται στην πορεία, μιας και τα πλαίσια που θέτουν δεν είναι στατικά.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος τόνισε πως πρόκειται για ένα αρκετά πολύπλοκο θέμα, καθότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία διαχρονικά οι Αμερικανοί έβλεπαν με επιφύλαξη, τοποθετώντας στην όλη εξίσωση την εμπλοκή, για παράδειγμα, διαφόρων τμημάτων στις ΗΠΑ που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια της χώρας.

«Τόσο από πλευράς ΗΠΑ όσο και από δικής μας πλευράς, θεωρώ ότι άρχισε να γίνεται εργασία πάνω στα πρόκυπτοντα ζητήματα, ώστε να υπάρξει βελτίωση και με την προσδοκία το θέμα να επιλυθεί με θετικά αποτελέσματα», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να τεθεί κάποιος χρονικός ορίζοντας θετικής επίλυσης του ζητήματος, ο Κωνσταντίνος Κόμπος κατέστησε σαφές πως ένας τέτοιος χρονικός ορίζοντας δεν μπορεί να τεθεί με βεβαιότητα, εξηγώντας συναφώς ότι η όποια πρόοδος εξαρτάται από διάφορες τεχνικές αξιολογήσεις, το πότε γίνονται κτλ.

«Πρόθεση και των δύο πλευρών, και αυτό είναι το σημαντικό», τόνισε, «είναι αυτή η προσπάθεια να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορεί όμως να θέσει κανείς χρονοδιάγραμμα».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η δρομολόγηση της αφαίρεσης της Κύπρου από την λίστα των τριών κρατών στην οποία βρίσκεται, γίνεται στη βάση μοντέλων που ακολουθήθηκαν από άλλες χώρες, οι οποίες πρόσφατα αφαιρέθηκαν από την λίστα.

«Από την πρώτη συνάντηση που είχα με Αμερικανίδα Πρέσβειρα, ήταν ένα από τα θέματα τα οποία συζητήσαμε και δρομολογήθηκε στη βάση μοντέλων που ακολουθήθηκαν από άλλες χώρες που πρόσφατα αφαιρέθηκαν από την λίστα των τριών κρατών στην οποία βρισκόμαστε και εμείς. Είδαμε πώς άλλες χώρες το έκαναν και ακολουθούμε ακριβώς το ίδιο μοντέλο», εξήγησε ο κ. Κόμπος.

Πάντως, υποδεικνύοντας καταληκτικά πως ένεκα και της τεχνικής υφής πολυπλοκότητας του ζητήματος δεν θα πρέπει να δημιουργούνται-τουλάχιστον κατά την παρούσα φάση-υπέρμετρες προσδοκίες, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως το θέμα έχει αναθερμανθεί και ότι βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, καθότι αποτελεί επιθυμία, τόσο της Κύπρου όσο και των ΗΠΑ.

«Συντονιζόμαστε και υπάρχει κοινή βούληση. Αυτό είναι που διαφοροποιείται σε σχέση με πιο παλιά, όταν η προσέγγιση από πλευράς ΗΠΑ ήταν αρκετά πιο επιφυλακτική. Ωστόσο, αυτό που είναι το ζητούμενο και προσωπικά αναμένω είναι το τελικό αποτέλεσμα, μιας και ναι μεν η πολιτική βούληση υπάρχει, όμως θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα τεχνικά», επισήμανε ο Κωνσταντίνος Κόμπος.

Δειτε Επισης

Μειώθηκε στα 10.357 πρόσωπα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων
Άνοδος της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση
Ζητείται από τη Βουλή η αποπαγοποίηση 1.851 κενών θέσεων πρώτου διορισμού
Ευρωπαϊκό υπηρεσιακό σεμινάριο στη Βουλή για οικονομική διακυβέρνηση Ε.Ε.
Έλεγχος ΑΞΕ: Πρόταση στο τραπέζι για ανεξάρτητη Επιτροπή στα πρότυπα της ΕΠΑ
Πάει Υπουργικό την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την τηλεργασία
Οι εκποιήσεις στο επίκεντρο συνάντησης Κεραυνού και Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων
ΔΝΤ: Κόβει ρυθμούς η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας
Eurostat: Άνοδος στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην Κύπρο τον Απρίλιο
Βαφεάδης: Τα οφέλη από εναρμόνιση των αδειών οδήγησης στα κράτη μέλη