Ειρήνη Πική: Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ

Η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απαλλαγή των Κυπρίων πολιτών που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ από την έκδοση θεώρησης εισόδου (βίζας), διαβεβαιώνει μιλώντας στο InBusinessNews, η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική.

Όπως έγραψε προ ημερών το InBusinessNews, οι προσπάθειες για κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ και αφαίρεσης της Κύπρου από την λίστα των μόλις τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης(σ.σ. Ρουμανία και Βουλγαρία οι δύο άλλες) για τους πολίτες των οποίων εξακολουθεί να υφίσταται η εν λόγω υποχρέωση, έχουν αναθερμανθεί σε πλήρη συντονισμό και συνεννόηση της κυπριακής κυβέρνησης με τις Αρχές των ΗΠΑ.

Διαβάστε εδώ: Αναθέρμανση προσπαθειών κατάργησης βίζας για ΗΠΑ-Ποια τα δεδομένα

Στο πλαίσιο της αναθέρμανσης αυτής και της προς τούτο κοινής πολιτικής βούλησης των δύο χωρών, έχει από πλευράς Λευκωσίας οριστεί ως συντονίστρια-σημείο επαφής- των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική.

«Έχω διοριστεί ως σημείο επαφής για συντονισμό εκ μέρους της Κυβέρνησης για ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της κατάργησης της βίζας και ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ», ανέφερε στο InBusinessNews η κ. Πική, υποδεικνύοντας πως πρόκειται για θέμα το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Πική σημείωσε πως είναι νωρίς για τις όποιες εκτιμήσεις ως προς το αποτέλεσμα, για να υπογραμμίσει ότι αυτό το οποίο μπορεί να λεχθεί, είναι πως από πλευράς κυβέρνησης θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, για επίλυση των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν.

«Γιατί», επισήμανε η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, «υπάρχουν και τεχνοκρατικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Εδώ είναι ακριβώς και ο ρόλος μου, να συντονίζω και να βεβαιωθώ ότι όλες οι υπηρεσίες θα προβούν στις ενέργειες που πρέπει να προβούν, και ουσιαστικά σε εκείνα που ζητά και η αμερικάνικη πλευρά, για να έχει την ευχέρεια αφαίρεσής μας από την λίστα».

Υπενθυμίζεται πως, όπως την περασμένη Πέμπτη δήλωσε στο InBusinessNews o υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, οι προσπάθειες για έξοδο της Κύπρου από την λίστα των χωρών της Ε.Ε. που οι υπήκοοι τους πρέπει να εξασφαλίζουν βίζα για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, έχουν δρομολογηθεί στη βάση μοντέλων που ακολουθήθηκαν από άλλες χώρες οι οποίες πρόσφατα αφαιρέθηκαν από την εν λόγω λίστα. «Είδαμε πώς άλλες χώρες το έκαναν και ακολουθούμε ακριβώς το ίδιο μοντέλο», είχε υποδείξει ο κ. Κόμπος.

Πάντως, όπως το InBusinessNews είναι σε θέση να γνωρίζει, οι όποιες ενδεχόμενες πρώτες ουσιαστικές εξελίξεις επί του όλου θέματος, αναμένονται ίσως και μέχρι το τέλος του Ιούνη, χωρίς βεβαίως οι εξελίξεις αυτές, αν και εφόσον υπάρξουν, να είναι οι καταληκτικές της όλης προσπάθειας.

Δειτε Επισης

Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία