Καθοριστικό βήμα για ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν

Ένα καθοριστικό βήμα στην πορεία της για να καταστεί μέλος της ζώνης Σένγκεν κάνει η Κύπρος, αποκτώντας πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (Schengen Information System «SIS»).

Πρόκειται για εξέλιξη που φέρνει την χώρα μας ακόμη πιο κοντά στον στόχο της ένταξής της στον ενιαίο χώρο Σένγκεν, καθώς το σύστημα SIS στο οποίο αποκτά πρόσβαση αποτελεί ουσιαστικά τον τελευταίο τομέα αξιολόγησης επί του οποίου θα κριθεί, έχοντας ήδη περάσει επιτυχώς τις αξιολογήσεις στους τομείς της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, της αστυνομικής συνεργασίας με άλλα κράτη-μέλη του χώρου Σένγκεν, των εξωτερικών συνόρων, των επιστροφών, καθώς και των θεωρήσεων/προξενείων.

Η απόκτηση πρόσβασης από μέρους της Κύπρου στο SIS επιτυγχάνεται έπειτα από επίπονες πολυετείς προσπάθειες, και ουσιαστικά-όπως έχει προαναφερθεί- ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα ολοκληρώσει με επιτυχία τον κύκλο αξιολογήσεων, με την τελευταία να είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και να αφορά ακριβώς τον τομέα του SIS.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτοκίνητα: Ακριβή υπόθεση το σέρβις, ψάχνουν φθηνότερα ανταλλακτικά οι ιδιοκτήτες

Cyprus Airways: «Απογείωση» με Airbus A220-To InBusiness TV στο νέο αεροσκάφος(video)

Εάν και εφόσον επιτευχθεί κάτι τέτοιο, και δεδομένου πως σε πολιτικό επίπεδο είναι κατατεθειμένος ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν, ο λόγος θα ανήκει πλέον στο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο θα πρέπει ομόφωνα να εγκρίνει την ένταξή της.

Σημειώνεται ότι η ζώνη Σένγκεν διευρύνθηκε για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία στις αρχές του χρόνου, οπόταν και το Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε. ενέκρινε την ένταξη της Κροατίας, από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ως γνωστό, η Συνθήκη Σένγκεν παρέχει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών εντός των χωρών που την εφαρμόζουν, καταργώντας με αυτό τον τρόπο τα εσωτερικά σύνορα.

Μια πιθανή ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν είναι συνεπώς δεδομένο πως θα αποφέρει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη για την χώρα και τους κατοίκους της, αφού πέραν του τομέα της ασφάλειας, θεωρείται βέβαιο πως θα συμβάλει στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη μέσα από την ενίσχυση του τομέα του τουρισμού, του εμπορίου και τη δημιουργία νέων ευκαιριών γενικότερα για τις επιχειρήσεις.

Τι σημαίνει η πρόσβαση στο SIS

Σε ό,τι αφορά την απόκτηση πρόσβασης στο SIS, αυτό που πρακτικά συνεπάγεται είναι ότι πλέον η αστυνομία και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου, όπως είναι το Τμήμα Τελωνείων, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, η Υπηρεσία Μετανάστευσης και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να «φθάνουν» σε πέραν των 90 εκατομμυρίων πληροφοριών μέσω του Schengen Information System.

Πρόκειται επί της ουσίας για την μεγαλύτερη διαδραστική βάση δεδομένων στην Ευρώπη για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας, την υποστήριξη της αστυνομικής και της δικαστικής συνεργασίας και τη διαχείριση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν.

Με την απόκτηση πρόσβασης στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν το εθνικό επίπεδο ασφάλειας του νησιού μας αναβαθμίζεται, καθώς οι αρμόδιες Αρχές της Κύπρου θα είναι από τούδε και στο εξής σε θέση να εντοπίζουν και να αποτρέπουν έγκαιρα κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών.

Και αυτό, αφού θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων: Την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη μέλη για θέματα όπως εκζητούμενα πρόσωπα, παράνομα διαμένοντες στο έδαφος της Ε.Ε., για πρόσωπα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και για ευάλωτα πρόσωπα που διατρέχουν κινδύνους απαγωγής, όπως συμβαίνει με ανήλικα παιδιά.

Στο συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούν να καταχωρούνται επίσης δακτυλικά αποτυπώματα ή άλλα βιομετρικά στοιχεία υπόπτων για εγκληματικές ενέργειες, ώστε να γίνεται άμεσα δυνατός ο εντοπισμός και η σύλληψή τους πριν από την είσοδό τους στη χώρα.

Δειτε Επισης

Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα
Υστερούν σε χρηματοοικονομικές γνώσεις οι Κύπριοι-Τα αποτελέσματα μελέτης του ΚΟΕ του Παν. Κύπρου
Ένωση Πλοιοκτητών: Έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια «Αμάλθεια»-Προσέφερε τρόφιμα αξίας €300.000