Powered by

Ο νέος φορολογικός προσανατολισμός και ποιες οι υποδείξεις των λογιστών

Η εκκίνηση της προσπάθειας για τον φορολογικό μετασχηματισμό, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του φορολογικού μας μοντέλου, αποτέλεσε μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Προς υλοποίηση της απόφασης αυτής ανατέθηκε στο Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου η εκπόνηση μελέτης για τη νέα φορολογική πρόταση, μέσα και από την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρογνωμοσύνης ξένων εμπειρογνωμόνων.

Έχοντας ως βασική φιλοσοφία ότι πρέπει να σταθμίζει το σύγχρονο οικονομικό μοντέλο και τις εξελικτικές προοπτικές του, κύριους άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης που θέλει να προωθήσει η Κυβέρνηση αποτελούν η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου, η μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, η παροχή δικαιότερης ανακατανομής του φορολογικού βάρους, διατηρώντας, παράλληλα, τη δημοσιονομική ουδετερότητα.

Ειδικότερα, με την προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση η Κυβέρνηση στοχεύει σε ένα διαφανές και απλοποιημένο σύστημα, με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία, που να είναι ενθαρρυντικό προς το επιχειρείν και ταυτόχρονα κοινωνικά δίκαιο, αλλά και που να βρίσκεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προτύπων και να κινείται προς την κατεύθυνση μείωσης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Αυτό στο οποίο ουσιαστικά προσβλέπει η Κυβέρνηση, είναι όπως η νέα φορολογική πρόταση αποτελέσει έναν μηχανισμό βελτίωσης της ισοκατανομής του παραγόμενου προϊόντος και εισοδήματος, ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και ενθαρρύνει/διευκολύνει την επενδυτική δραστηριότητα. Την ίδια ώρα θα πρέπει, όπως έχει προαναφερθεί, να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, ώστε να αποτελεί πλεονέκτημα ως κίνητρο για τους ξένους και ντόπιους επενδυτές.

Οι θέσεις και το… παράπονο του ΣΕΛΚ

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όπως στην όλη προσπάθεια εμπλέξει και τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου(ΣΕΛΚ), με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πιερή Μάρκου πάντως, από το βήμα της ετησίας γενικής συνέλευσης του ΣΕΛΚ και στην παρουσία, τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του υπουργού Οικονομικών, να μην κρύβει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος δεν κλήθηκε μέχρι στιγμής να καταστεί συμμέτοχος. Και αυτό, παρόλο που εδώ και καιρό δηλώνει την ετοιμότητά του να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις και να συνδράμει με αποτελεσματικό τρόπο στη μετεξέλιξη του φορολογικού μας συστήματος.

Έντονη θέση του ΣΕΛΚ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον κ. Μάρκου, είναι ότι η παρουσία του Συνδέσμου, ως του κατεξοχήν αρμόδιου σώματος σε θέματα φορολογίας στη βάση της πολυετούς τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης των μελών του, στο σχεδιασμό και στην οργάνωση του έργου, είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Επί της ουσίας, ο ΣΕΛΚ θεωρεί ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα για μετάβαση από τις πολιτικές εξαγγελίες σε πράξη μετά από αρκετό καιρό την ανάθεση μελέτης για το έργο, τονίζοντας πως έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού μας συστήματος.

Ωστόσο, διά του Πιερή Μάρκου, ο Σύνδεσμος ξεκαθαρίζει πως μια απλή ανακατανομή συντελεστών και κάποιων αντισταθμιστικών μέτρων δεν συνιστά μεταρρύθμιση, επιμένοντας στην άποψη ότι χρειάζεται μια συγκροτημένη, οριζόντια και ολιστική προσέγγιση, επαναξιολογώντας, τόσο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και λειτουργούμε όσο και τις διεθνείς επιταγές και εξελίξεις.

Άποψη του ΣΕΛΚ είναι πως αυτό που πρέπει να γίνει συνίσταται στη μετάβαση και μετεξέλιξη του υφιστάμενου συστήματος, σε ένα άλλο, σύγχρονο, πιο σχετικό και συνδεδεμένο με το σημερινό φορολογικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Ένα νέο σύστημα που, όπως τόνισε ο κ. Μάρκου, θα διαλαμβάνει πέραν των προφανών (όπως συντελεστές, φορολογική βάση και κίνητρα), αλλά και το λειτουργικό, το μηχανογραφικό, το διοικητικό και το θεσμικό πλαίσιο.

Στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, πρέπει να είναι ο φορολογικός μετασχηματισμός να αποτελέσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο για τη δημοσιονομική, επενδυτική, αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική του κράτους, αλλά και το επικάλυμμα της εθνικής μακροχρόνιας στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, όπως αυτή εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, γνωστό ως «Όραμα 2035».

Δειτε Επισης

Στο Βερολίνο η Μαρία Παναγιώτου για το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία
Απαντά στις συντεχνίες το Υπουργείο Εργασίας-«Απαραίτητη η αξιοποίηση εργαζομένων από το εξωτερικό»
Εβδομαδιαία άνοδος 2,35% στο ΧΑΚ-Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα
Στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που θα συζητηθούν
Φωνάζουν για τα κριτήρια απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες οι συντεχνίες-Επιστολή στον Παναγιώτου
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το 2024 και η αύξηση σε σχέση με το 2023-Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά κατηγορία
Με άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Άρχισε στατιστική έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών
Ετοιμάζεται «σαφάρι» στις ΗΠΑ για πρόσελκυση ποιοτικών επενδύσεων-«Η Κύπρος διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις»
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις που μεταμορφώνουν την Κύπρο