Κ. Ηροδότου: Από μαύρο πρόβατο, τραπεζικό σύστημα που αποσπά εύσημα

«Πριν λίγα χρόνια ο κυπριακός τομέας ήταν για κάποιους το «μαύρο πρόβατο» του ευρωσυστήματος, ενώ σήμερα, είμαστε μια χώρα που διακρίνεται και ένα τραπεζικό σύστημα που αποσπά εύσημα σε διεθνείς εκθέσεις για την πρόοδο που έχει συντελεστεί», δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Σε χαιρετισμό του στο 55ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), ο Διοικητής Ηροδότου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, υπογραμμίζοντας πως τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας μας και οι εξελίξεις στο τραπεζικό μας σύστημα, αντικατοπτρίζουν τη σημαντική ανθεκτικότητα που επέδειξε η οικονομία στις αρνητικές εξωγενείς εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση κατά το 2022, και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως υπέδειξε ο Διοικητής Ηροδότου, η πορεία ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας της Κύπρου, η συνεχής βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, και η πρόοδος που καταγράφηκε στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, καταδεικνύουν ότι το οικονομικό μας μοντέλο με έγκαιρες παρεμβάσεις και σωστό σχεδιασμό, μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά ακόμη και τέτοιες προκλήσεις.

Επισημαίνοντας ότι η συνεχής προσαρμογή του αναπτυξιακού και τραπεζικού μας μοντέλου, στις τρέχουσες παγκόσμιες ανακατατάξεις και διεθνείς κλυδωνισμούς, απαιτεί επίμονες και αδιάληπτες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου τόνισε ότι ειδικότερα για τον τραπεζικό τομέα, η σημαντική πρόοδος των τελευταίων χρόνων οφείλεται στην σκληρή δουλειά του προσωπικού των τραπεζών, αλλά και στην καλή συνεργασία που οι ηγεσίες των Τραπεζών έχουν αναπτύξει με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Φυσικά», υπέδειξε, «στο ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον που διανύουμε, οι προκλήσεις παραμένουν. Οι τράπεζες χρειάζεται να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, στη βάση ενός βιώσιμου και λειτουργικού μοντέλου».

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο τον χαιρετισμό του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνου Ηροδότου:

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΕΤΥΚ, και ιδιαίτερα τον Επίτιμο Πρόεδρό της κ. Λοΐζο Χατζηκωστή, για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στο 55ο Τακτικό Ετήσιο Παγκύπριο Συνέδριο της.

Παρευρίσκομαι λοιπόν με ιδιαίτερη χαρά για την ευκαιρία που μου δίνετε να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας, αλλά και να πω λίγα λόγια για τις εξελίξεις στην Κυπριακή Οικονομία, και για τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις.

Ως προς τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας μας και οι εξελίξεις στο τραπεζικό μας σύστημα, αντικατοπτρίζουν τη σημαντική ανθεκτικότητα που επέδειξε η οικονομία στις αρνητικές εξωγενείς εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση κατά το 2022, και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η πορεία ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας της Κύπρου, η συνεχής βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, και η πρόοδος που καταγράφτηκε στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, καταδεικνύουν ότι το οικονομικό μας μοντέλο με έγκαιρες παρεμβάσεις και σωστό σχεδιασμό, μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά ακόμη και τέτοιες προκλήσεις.

Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία που αντανακλά σε όλους μας. Πριν λίγα χρόνια ο κυπριακός τομέας ήταν για κάποιους το «μαύρο πρόβατο» του ευρωσυστήματος. Σήμερα, είμαστε μια χώρα που διακρίνεται και ένα τραπεζικό σύστημα που αποσπά εύσημα σε διεθνείς εκθέσεις για την πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Αυτό βεβαίως δεν δικαιολογεί τον όποιο εφησυχασμό. Αντίθετα, η συνεχής προσαρμογή του αναπτυξιακού και τραπεζικού μας μοντέλου, στις τρέχουσες παγκόσμιες ανακατατάξεις και διεθνείς κλυδωνισμούς, απαιτεί επίμονες και αδιάληπτες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ειδικότερα για τον τραπεζικό τομέα, η σημαντική πρόοδος των τελευταίων χρόνων οφείλεται στην σκληρή δουλειά του προσωπικού των τραπεζών, την οποία θέλω να εξάρω, αλλά και στην καλή συνεργασία που οι ηγεσίες των Τραπεζών έχουν αναπτύξει με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Φυσικά, στο ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον που διανύουμε, οι προκλήσεις παραμένουν. Οι τράπεζες χρειάζεται να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, στη βάση ενός βιώσιμου και λειτουργικού μοντέλου.

Επομένως, είναι σημαντική η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού και η προσαρμογή του στις νέες τεχνολογικές συνθήκες, κάτι που θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλίζεται ένα υγειές εργασιακό περιβάλλον.

Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, έθεσα ως στόχο την εφαρμογή σύγχρονων διευθυντικών πρακτικών, έτσι ώστε να ενισχυθεί το ανθρωποκεντρικό περιβάλλον εργασίας, και να δοθούν ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και ανέλιξη του προσωπικού, έτσι ώστε να αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό οι δυνατότητές του.

Συνεπώς, τα τελευταία χρόνια, έχουν επιτευχθεί στόχοι στον τομέα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, οι οποίοι κρίνονται ως κεφαλαιώδους σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ως αποτέλεσμα παραγωγικού διαλόγου με την ΕΤΥΚ, προχωρήσαμε στη συμφωνία για την αναδιοργάνωση της Κεντρικής Τράπεζας που, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει την σύμπτυξη 27 θέσεων εργασίας και πέντε πυραμίδων ανέλιξης, σε μία ενιαία πυραμίδα ανέλιξης των δέκα θέσεων.

Την εν λόγω συμφωνία τη θεωρούμε ένα σημαντικό επίτευγμα για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, διευθετήθηκαν πολύχρονες, εκκρεμότητες σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε να καταστεί επιτέλους εφικτή η πλήρωση κενών θέσεων μέσω προαγωγών μετά από πάροδο πολλών ετών.

Επιπρόσθετα καταρτίστηκε πολιτική απασχόλησης εργοδοτουμένων με σύμβαση η οποία περιλαμβάνει ωφελήματα για τους συμβασιούχους υπαλλήλους ορισμένου και αορίστου χρόνου. Παράλληλα υιοθετήσαμε πολιτικές σε θέματα συμπερίληψης και διαφορετικότητας οι οποίες διαμορφώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εξίσου σημαντικός τομέας του ανθρώπινου δυναμικού είναι τα θέματα ασφάλειας και υγείας, στα οποία προσδίδουμε μεγάλη σημασία. Πάνω σε αυτή τη βάση διενεργούνται και δρομολογούνται σημαντικές ποιοτικές αναβαθμίσεις στο κτήριο και στους σχετικούς εργασιακούς χώρους.

Φυσικά, όπως λέω συχνά στις ομιλίες μου, και επανέλαβα και σήμερα για την οικονομία, δηλαδή ότι δεν δικαιολογείται εφησυχασμός, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για εμάς για τα εργασιακά θέματα. Έχουμε και άλλα εκσυγχρονιστικά έργα να εφαρμόσουμε και θα θέλαμε και για αυτά, την θετική και εποικοδομητική συνεργασία της ΕΤΥΚ.

Σας θεωρώ συνεργάτες, συμμάχους, και είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα είναι σταθερά εποικοδομητική, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, κατανοώντας ο ένας τις ανάγκες και τις ανησυχίες του άλλου, πηγαίνοντας μαζί σταθερά μπροστά.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι και πάλι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας και ευχαριστώ για την πρόσκληση και την προσοχή σας.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)
Τ. Αράπογλου: Σε θέση για βιώσιμη κερδοφορία και μετά την επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τάση η Τρ. Κύπρου