iNicosia: Η πραγματική εικόνα της Λευκωσίας σε 3D ψηφιακή αναπαράσταση

Ένα συνεχώς εξελισσόμενο ερευνητικό έργο του CYENS αποτελεί το iNicosia (interactive Nicosia), το ψηφιακό δίδυμο της Λευκωσίας με ένα ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο της πόλης που αποτυπώνει τη Λευκωσία όπως πραγματικά είναι.

Η παράλληλη τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση της Λευκωσίας, για την οποία εργάζεται αδιάκοπα η ομάδα του project, θα ενημερώνεται σταδιακά σε πραγματικό χρόνο.

Το ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο της πόλης περιλαμβάνει αναπαραστάσεις πραγματικών κτηρίων και μνημείων (π.χ. τα τείχη και την παλιά πόλη), το οδικό δίκτυο, χώρους στάθμευσης, διάφορα μεταδεδομένα για το περιβάλλον, φώτα τροχαίας και την κατάστασή τους, φώτα δρόμου, ηλεκτρικό δίκτυο/δίκτυο ύδρευσης, βλάστηση κ.λπ.

Ένα τέτοιο μοντέλο, το οποίο αποτελεί εμβληματικό έργο του CYENS, θα είχε ελάχιστη χρηστικότητα χωρίς τη συμπερίληψη δεδομένων του πραγματικού κόσμου.

Διαβάστε εδώ: CYENS: Ένα κέντρο στην εντός των τειχών Λευκωσία που παίρνει άριστα

Τα δεδομένα θα συλλέγονται από διάφορους αισθητήρες (κάμερες, αισθητήρες θερμότητας/υγρασίας/κίνησης κ.λπ.) που τοποθετούνται στην πόλη, κυβερνητική πύλη ανοιχτών δεδομένων και άλλες ιδιωτικές ή δημόσιες πρωτοβουλίες.

Ουσιαστικά, τα δεδομένα εντοπίζονται γεωγραφικά, συλλέγονται με χρονοσήμανση, συσχετίζονται και αποθηκεύονται παράλληλα με το ψηφιακό δίδυμο.

inicosia10002

Επανενώνοντας την πόλη

Με τη Λευκωσία να είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα, το έργο iNicosia έχει τη δυνατότητα να παίξει κομβικό ρόλο στην επανένωση της πόλης.

Καθώς η πόλη χωρίζεται λόγω της νεκρής ζώνης σε δύο μέρη, ένα τέτοιο έργο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επανενώσουν την πόλη δοκιμάζοντας και ανταλλάσσοντας ιδέες.

Επιπλέον, με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, οι δύο κοινότητες μπορούν να συνεργαστούν σε άλλα έργα, να αλληλοεκπαιδευτούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες.

inicosia10003mminieia

Οι υπηρεσίες

Στις πολλαπλές υπηρεσίες που παρέχει το συνεχώς εξελισσόμενο έργο του Κέντρου Αριστείας CYENS περιλαμβάνονται οι:

  • 3D ανακατασκευή, με τρισδιάστατη ανακατασκευή μιας περιοχής, μεμονωμένου κτηρίου ή αντικειμένων μικρότερης κλίμακας χρησιμοποιώντας διαδικασίες σάρωσης λέιζερ και επίγειας και εναέριας φωτογραμμετρίας
  • Προσομοιώσεις, με τη δυνατότητα εκτέλεσης μιας σειράς προσομοίωσης στα παραγόμενα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του πλήθους, της κίνησης, του καιρού, του φωτός και άλλων.
  • Παραγωγή media, με τη δυνατότητα παραγωγής πολυμέσων, συμπεριλαμβανομένων αναλυτικών βίντεο, βίντεο παρουσίασης και άλλης οπτικής τεκμηρίωσης
  • Οπτικοποίηση δεδομένων συσκευών και αισθητήρων συνδεδεμένων με IOT (Internet of Things), αύξηση δημιουργημένων τρισδιάστατων μοντέλων μέσω δυναμικών και στατικών δεδομένων και μεταδεδομένων
  • Πολιτιστική κληρονομιά, με καταγραφή και τεκμηρίωση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Διαδραστικά γεωχωρικά μοντέλα, με δημιουργία τέτοιου είδους μοντέλων για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

inicosia10005

Το όραμα του iNicosia

Η πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει αξία τόσο στους πολίτες όσο και στις ερευνητικές ομάδες της CYENS.

Μεταξύ άλλων, ανοίγει τις πόρτες για την ανάπτυξη πραγματικών εφαρμογών που θα μπορούσαν να εμπλουτιστούν μέσω της έρευνας αιχμής στο CYENS, καθώς και με τη δημιουργία πολλαπλών ευκαιριών έρευνας και συνεργασιών για τα μέλη του CYENS.

Την ίδια ώρα, παρέχει στον Δήμο Λευκωσίας τη δυνατότητα να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής στην πρωτεύουσα, όπως επίσης πολλές πιθανές εφαρμογές και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

inicosia10004

Ερευνητές από τις οπτικές επιστήμες, για παράδειγμα, θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν μεθόδους αναπαραγωγής και οπτικοποίησης της πόλης, των συλλεγόμενων δεδομένων, των ανθρώπων και της κυκλοφορίας. Θα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν καθηλωτικά συστήματα όπου οι χρήστες θα μπορούν να ζήσουν από πρώτο χέρι αλλαγές στην πόλη πριν αυτές συμβούν ή ακόμη και να είναι σε θέση να οραματιστούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης.

inicosia10006

Οι ερευνητές του ανθρώπινου παράγοντα θα είναι σε θέση να παρατηρήσουν και πιθανώς να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τη σχέση των πολιτών με την πόλη, την ψυχολογία τους και ακόμη και να σχεδιάσουν μεθόδους αλληλεπίδρασης ανθρώπων και υπολογιστών για την εύκολη επικοινωνία των δεδομένων στους ενδιαφερόμενους και στο κοινό.

Οι ερευνητές τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να σχεδιάσουν και να ενσωματώσουν δίκτυα αισθητήρων που θα συλλέγουν δεδομένα και θα επεξεργάζονται δεδομένα με αποτελεσματικούς (και ασφαλείς) τρόπους και οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να συμβάλουν στην ερμηνεία, κατανόηση και εκμετάλλευση αυτών των δεδομένων.

Ένα τέτοιο έργο επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών gamification για την εκπαίδευση και την κατάρτιση μαθητών, ενδιαφερόμενων μερών, τουριστών και υπαλλήλων ασφαλείας. Τα μουσεία μπορούν να επωφεληθούν από εφαρμογές που βασίζονται στο τρισδιάστατο μοντέλο, ο Δήμος μπορεί να απεικονίσει τις αλλαγές στην πόλη και πώς επηρεάζεται το πολιτιστικά πλούσιο κέντρο από την εισαγωγή σύγχρονων υποδομών γύρω του.

Επιπλέον, αυτό το είδος ενός ψηφιακού έργου αδελφών μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για μεγαλύτερες πόλεις που μοιράζονται παρόμοιο πλαίσιο, ένα πολιτιστικά πλούσιο κέντρο πόλης (το οποίο είναι δύσκολο και απαγορευτικό να τροποποιηθεί για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες) που περιβάλλεται από το σύγχρονο τμήμα της πόλης, με πολλά γραφεία, καταστήματα και πάρκα.

Δειτε Επισης

Είπε «ναι» στον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Βουλή-Η αποστολή της ΑΨΑ
Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση