CYENS: Ένα κέντρο στην εντός των τειχών Λευκωσία που παίρνει άριστα

Ως συνδετικός κρίκος μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας και βιομηχανικής ανάπτυξης, το Κέντρο Αριστείας CYENS από το 2018 έχει στόχο να προωθήσει ερευνητικές δραστηριότητες για τη γεφύρωση της επιστημονικής έρευνας με την καινοτομία.

Το InBusinessNews βρέθηκε στους χώρους του CYENS, το οποίο στεγάζεται στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας και προσεχώς θα μεταφερθεί στον χώρο της πρώην δημοτικής αγοράς του παλιού Δημαρχείου.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε μέσα από εξασφάλιση ανταγωνιστικής πρότασης του χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας, έχει συντονιστή τον Δήμο Λευκωσίας, εταίρους τα τρία δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, και τα ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα University Cοllege London (UCL) και Max Planck Institute (MPG), καθώς και την στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

cyensINB2

Ανεβάζει επιδόσεις σε έρευνα και καινοτομία
Με στόχο την προώθηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων για τη γεφύρωση της επιστημονικής έρευνας με την καινοτομία, το έργο επιδιώκει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των επιδόσεων της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής στους προαναφερόμενους τομείς, προωθώντας την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία (ETKA) για να επιτύχει μία ανταγωνιστική θέση στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας.



Λειτουργώντας, παράλληλα, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας και βιομηχανικής ανάπτυξης, μέσω της συνδυασμένης εμπειρογνωμοσύνης του προσωπικού, το έργο έχει τη δυνατότητα να παρέχει λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων και να εξυπηρετεί σχεδόν όλους τους τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Κύπρου, εφόσον συμπεριλαμβάνει τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Περιβάλλον.

cyensINB3

Το CYENS δραστηριοποιείται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας στους τομείς των Διαδραστικών Μέσων, Έξυπνων Συστημάτων και Αναδυόμενων Τεχνολογιών.

Ταυτόχρονα, στο Κέντρο διεξάγεται διεπιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων που συμπεριλαμβάνουν την Επιστήμη των Υπολογιστών, τη Μηχανική, την Ψυχολογία, τη Νευροεπιστήμη, τους Ανθρώπινους Παράγοντες, τα Πολυμέσα, την Τεχνητή Νοημοσύνη, το Σχεδιασμό, την Υπολογιστική Απεικόνιση, τη Μηχανική Μάθηση, και την Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα.

Πάνω από 40 projects
Ένας εκ των στρατηγικών στόχων του CYENS είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων για την επίτευξη βιωσιμότητας και ερευνητικής αριστείας. Μέχρι στιγμής, έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 40 ερευνητικά projects και βιομηχανικές συνεργασίες σε διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές προσκλήσεις, ενώ έχει αναπτύξει σχέσεις και συνεργασίες με ερευνητικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ΜΜΕ, ΜΚΟ και κυβερνητικούς φορείς.

Η ερευνητική δραστηριότητα του Κέντρου φαίνεται μέσα από επιτυχημένες ανταγωνιστικές προτάσεις χρηματοδότησης και καταγράφεται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις. Ακολουθώντας πολιτική ανοικτής επιστήμης, το CYENS δίνει πρόσβαση σε πάνω από 150 επιστημονικά δημοσιεύματα, αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται στο Κέντρο μέσω λογαριασμού στη σελίδα Zenodo. Το Κέντρο Αριστείας συγκαταλέγεται επίσης μέσα στους οργανισμούς με μεγαλύτερη συμμετοχή σε έργα του Ορίζοντα Ευρώπη στην Κύπρο.

Ψηφιακό δίδυμο της Λευκωσίας

Το εμβληματικό και συνάμα συνεχώς εξελισσόμενο ερευνητικό έργο του CYENS είναι το iNicosia (interactive Nicosia). Συγκεκριμένα, η ομάδα του project εργάζεται για τη δημιουργία ενός ψηφιακού διδύμου της Λευκωσίας ως παράλληλη τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση της πόλης, η οποία θα ενημερώνεται σταδιακά σε πραγματικό χρόνο.

cyensINBinicosia

Το ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο της πόλης περιλαμβάνει αναπαραστάσεις πραγματικών κτηρίων και μνημείων (π.χ. τα τείχη και την παλιά πόλη), το οδικό δίκτυο, χώρους στάθμευσης, διάφορα μεταδεδομένα για το περιβάλλον, φώτα τροχαίας και την κατάστασή τους, φώτα δρόμου, ηλεκτρικό δίκτυο/δίκτυο ύδρευσης, βλάστηση κ.λπ. Ένα τέτοιο μοντέλο θα είχε ελάχιστη χρηστικότητα χωρίς τη συμπερίληψη δεδομένων του πραγματικού κόσμου.

cyensINBinicosia2

Τα δεδομένα θα συλλέγονται από διάφορους αισθητήρες (κάμερες, αισθητήρες θερμότητας/υγρασίας/κίνησης κ.λπ.) που τοποθετούνται στην πόλη της Λευκωσίας, κυβερνητική πύλη ανοιχτών δεδομένων και άλλες ιδιωτικές ή δημόσιες πρωτοβουλίες.

Σημαντικό επίσης έργο του CYENS είναι το TONE, ένα εργαλείο ψηφιακής απεικόνισης που στοχεύει να συνεισφέρει ερευνητικά στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης, διαχείρισης και θεραπείας μυοσκελετικών διαταραχών.

Επιπλέον, το CYENS είναι συν-συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIH) της Κύπρου, (DiGiNN), μαζί με το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚ) μια δράση που υποστηρίζει την υιοθέτηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών – ιδιαίτερα τεχνητής νοημοσύνης, υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και κυβερνοασφάλειας. Το έργο κατέλαβε την τρίτη θέση πανευρωπαϊκά, ανάμεσα σε πέρα από 200 υποβολές, λαμβάνοντας την ανώτατη δυνατή βαθμολογία έπειτα από ανεξάρτητη αξιολόγηση.

cyensINB4

Μεταξύ άλλων, το CYENS διαθέτει προγράμματα πρακτικής άσκησης (internships) σχεδιασμένα να ενισχύσουν τις δεξιότητες των ενδιαφερόμενων ατόμων σε διάφορους τομείς και στάδια της ακαδημαϊκής έρευνας ή κάποιας σχετικής πρακτικής. Τα προγράμματα απευθύνονται σε άτομα που βρίσκονται σε προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές, ή στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους.

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας