ΑΤΑ: Πάρε-δώσε και κορύφωση προσπαθειών για τετραγωνισμό του κύκλου

Σε διαδικασία πάρε-δώσε και με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου να επιχειρεί να εξεύρει την φόρμουλα εκείνη που θα αφήνει ικανοποιημένες, τόσο την εργοδοτική όσο και την συνδικαλιστική πλευρά, εξελίσσεται η προσπάθεια που καταβάλλεται από τον αρμόδιο υπουργό για κατάληξη σε συναινετική συμφωνία για την ΑΤΑ.

Γιάννης Παναγιώτου και κοινωνικοί εταίροι θα έχουν εκτός απροοπτού σήμερα νέα κοινή συνάντηση, στο πλαίσιο της οποία φιλοδοξείται όπως υπάρξει κατάληξη στο όλο ζήτημα.

Διαβάστε ακόμα:

Μ. Χατζημανώλη: Ο φάρος της πολιτικής μας για περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας


Πώς προχωρά το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο της ΚΟΠ στον Κόρνο-Τρέχουν οι διαδικασίες

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εργασίας είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τον ίδιο να εμφανίζεται μετά την ολοκλήρωσή τους αισιόδοξος και να δηλώνει πως η κατάληξη σε συμφωνία βρίσκεται πιο κοντά. Εξίσου αισιόδοξος, ο κ. Παναγιώτου, εμφανίστηκε και σε χθεσινές του δηλώσεις.

Διαβάστε εδώ: Εισπράττει μηνύματα συμφωνίας για την ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Παραμένει αισιόδοξος

Με θετική διάθεση εμφανίστηκαν Παρασκευή και οι συντεχνίες, καθότι φαίνεται να «πήραν» σε ό,τι αφορά δύο αλληλένδετα βασικά αιτήματά τους που αφορούν: Είτε την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος μέχρι το 2025, που προνοείται στην μεσολαβητική πρόταση για ολοκληρωμένη συμφωνία με μονιμότητα, είτε σε περίπτωση που το χρονοδιάγραμμα αυτό παραμείνει να υπάρξει στο μεσοδιάστημα μια μικρή περαιτέρω αύξηση από το 66,67% στο οποίο προβλέπεται να αυξηθεί το ποσοστό της ΑΤΑ με την ανανέωση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 2017.

Σε ό,τι αφορά τις εργοδοτικές οργανώσεις, υπενθυμίζεται πως η ΟΕΒ αποδέχθηκε την αρχική μεσολαβητική πρόταση του Γιάννη Παναγιώτου, για να διαμηνύσει ωστόσο την Παρασκευή πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε διαφοροποίηση επ’ αυτής.

Το ΚΕΒΕ από την πλευρά του, χωρίς να αποδέχεται αλλά και χωρίς να απορρίπτει την μεσολαβητική πρόταση, έθεσε θέμα διευκρινήσεων για τα αντισταθμιστικά μέτρα που η Κυβέρνηση πρόκειται να παραχωρήσει στις επιχειρήσεις υπό το πρίσμα της αύξησης του ποσοστού της ΑΤΑ.

Διαβάστε εδώ: ΑΤΑ: Από το «όχι» των συντεχνιών στην αισιοδοξία Παναγιώτου και στο βέτο των εργοδοτών

Νιώθει καλύτερα το ΚΕΒΕ

Τις διευκρινίσεις αυτές φαίνεται να έλαβε στο πλαίσιο συνάντησης που είχε την Κυριακή το απόγευμα με τον υπουργό Εργασίας η Εκτελεστική Επιτροπή του Επιμελητηρίου, με τον γενικό γραμματέα του ΚΕΒΕ Μάριο Τσιακκή μάλιστα-σε χθεσινές του δηλώσεις- να αφήνει να νοηθεί πως αφήνουν το Επιμελητήριο σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ ζήτησε διευκρινήσεις σε δυο βασικά σημεία: Στα κίνητρα που έχει υπόψη η κυβέρνηση να δώσει ενόψει του ότι προτείνεται μια αύξηση καταβολής του ποσοστού της ΑΤΑ και σε ό,τι αφορά τον διάλογο, το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα.

«Έχουμε κάποιες βάσιμες ανησυχίες. Συναντηθήκαμε με τον υπουργό και προχωρήσαμε σε μια εκτεταμένη συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα, ενώ έγινε ξανά και μια γενική συζήτηση γύρω από τον θεσμό της ΑΤΑ, αλλά βάλαμε και στο τραπέζι συγκεκριμένα κίνητρα γύρω από το όλο θέμα», ανέφερε.

Ο κ. Τσιακκής πρόσθεσε ότι χθες το ΚΕΒΕ είχε έκτακτη συνεδρία του Δ.Σ. για ενημέρωση των μελών.

Αποφεύγοντας να κάνει αναφορά σε περαιτέρω λεπτομέρειες, ο κ. Τσιακκής, τόνισε ότι «θα πούμε στα μέλη μας κάτι περισσότερο που μας είπε ο υπουργός, που μας κάνει να νιώθουμε ότι είναι καλύτερα τα πράγματα». Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ σημείωσε πως οι κοινωνικοί εταίροι αναμένουν πρόσκληση από τον υπουργό για το θέμα της συμφωνίας, ενδεχομένως και για την υπογραφή της.

Δυσφορία στην ΣΕΚ

Την εξέλιξη αυτή πάντως, δεν φαίνεται να είδε με θετικό φακό το συνδικαλιστικό κίνημα, καθότι ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας υποστήριξε πως εγείρεται θέμα τάξης και πως δεν γίνεται να παραχωρούνται επαναλαμβανόμενα κίνητρα στην εργοδοτική πλευρά για να εφαρμόζει τις συλλογικές συμβάσεις που έχει ήδη υπογράψει, τονίζοντας ότι το θέμα της ΑΤΑ είναι σαφές και ξεκάθαρο.

«Αν χρειάζεται να δοθούν αντισταθμιστικά ανταλλάγματα για να εφαρμοστεί μια υποχρέωση του εργοδότη που προκύπτει μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, τότε προκύπτει ένα ζήτημα και μιλάμε σε μια εντελώς διαφορετική βάση συζήτησης», ισχυρίστηκε.

Για να υποστηρίξει πως αν κάθε φορά που καλείται η εργοδοτική πλευρά να εφαρμόσει αυτά που έχει συμφωνήσει μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις που έχει υπογράψει, τότε σημαίνει ότι θέτουμε τις εργασιακές σχέσεις σε μια εντελώς διαφορετική και λανθασμένη βάση.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας