ΑΤΑ: Από το «όχι» των συντεχνιών στην αισιοδοξία Παναγιώτου και στο βέτο των εργοδοτών

Στην κοινή συνάντηση εργοδοτών και συντεχνιών με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου την ερχόμενη βδομάδα, όπως και στις διαβουλεύσεις που θα μεσολαβήσουν, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον σε σχέση με την προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής συμφωνίας για την ΑΤΑ, έπειτα και από τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε χθες με τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο κ. Παναγιώτου εμφανίστηκε μετά τις χθεσινές συναντήσεις αισιόδοξος ως προς την τελική έκβαση των προσπαθειών του, εκφράζοντας συναφώς την πεποίθηση πως «βρισκόμαστε ακόμη πιο κοντά στην προοπτική για την κατάληξη σε μία συμφωνία».

Διαβάστε εδώ: Βλέπει φως στην άκρη του τούνελ για την ΑΤΑ ο Παναγιώτου-«Πιο κοντά σε συναινετική συμφωνία»

Ωστόσο, το σταυρόλεξο που ακούει στο όνομα συμφωνία για την ΑΤΑ φαίνεται να παραμένει μια δυσεπίλυτη εξίσωση και η αισιοδοξία την οποία εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός μάλλον ψυχολογική παρά ουσιαστική ώθηση δίνει, τουλάχιστον με τα υφιστάμενα δεδομένα, στην όλη διαδικασία.

Οι χθεσινές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν έχοντας προηγηθεί συγκεκριμένες αποφάσεις από μέρους των κοινωνικών εταίρων, με την ΟΕΒ να αποδέχεται την μεσολαβητική πρόταση που είχε υποβάλει ο Γιάννης Παναγιώτου προ μίας εβδομάδας, το ΚΕΒΕ να την μην την απορρίπτει αλλά να την κρίνει ως μη αποδεκτή ως έχει και να εγείρει ζητήματα όπως την γνωστοποίηση των αντισταθμιστικών μέτρων και την αλλαγή του μηχανισμού απόδοσης, και τις συντεχνίες να την απορρίπτουν.

Κλειδί για τις συντεχνίες η μεταβατική συμφωνία

Η βασική ένσταση των συντεχνιών αφορούσε και αφορά στην παράμετρο της μεταβατικής συμφωνίας μέχρι το 2025, αξιώνοντας επί τούτου όπως δοθούν σε αυτή συγκεκριμένο περιεχόμενο και φιλοσοφία, διασφαλίζοντας τη συνέχιση του θεσμού της ΑΤΑ και την κλιμακωτή αύξηση του ποσοστού καταβολής της.

Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις στις οποίες προέβησαν οι συντεχνιακοί μετά την χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, το συνδικαλιστικό κίνημα φαίνεται να έλαβε από τον Γιάννη Παναγιώτου διευκρινήσεις ικανές να μετατρέψουν το αρχικό του «όχι» σε «ναι», εξ' ου και το γεγονός ότι οι ηγέτες των συντεχνιών εμφανίστηκαν μετά τη χθεσινή συνάντηση να συμμερίζονται την αισιοδοξία του υπουργού Εργασίας.

Επιφυλακτικοί και με ερωτηματικά οι εργοδότες

Από την άλλη ωστόσο, ερωτηματικά ως προς το τι άλλαξε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τις συντεχνίες, η οποία ακολούθησε τη δική τους, εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Μάλιστα, η ΟΕΒ, διά στόματος του γενικού διευθυντή της Μιχάλη Αντωνίου, διαμηνύει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία διαφοροποίηση επί της αρχικής μεσολαβητικής πρότασης που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας και την οποία η Ομοσπονδία αποδέχθηκε.

«Εμείς κατά τη συνάντηση μεταφέραμε το σκεπτικό της απόφασης και από εκεί και πέραν ο υπουργός συναντήθηκε με τις συντεχνίες. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε αλλαγή ούτε και σε μια λέξη. Η ανακοίνωσή μας ήταν καθαρή και περιεκτική», τόνισε μιλώντας στο InBusinessNews ο Μιχάλης Αντωνίου.

Εξίσου έντονος, μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, εκφράζοντας απορία ως προς το από πού πηγάζει η αισιοδοξία του υπουργού Εργασίας.

«Δεν ξέρω από πού άντλησε τόση αισιοδοξία ο υπουργός. Είμαστε επιφυλακτικοί. Εμείς δεν υπογράφουμε αν δεν ξεκαθαρίσουν οι διευκρινήσεις που ζητήσαμε. Δεν απορρίπτουμε και δεν θέλουμε να τινάξουμε στον αέρα τη συμφωνία, αλλά ζητάμε διευκρινίσεις. Ζητούμε μια μόνιμη διευθέτηση που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον πληθωρισμό, αλλά και την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ.

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια και με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο