Το μέγεθος της...τρύπας στα ξενοδοχεία σε προσωπικό και οι σκέψεις Παναγιώτου
06:35 - 31 Μαΐου 2023
Σε τετραψήφιο αριθμό και συγκριμένα πέραν των 3500 εργαζομένων απαριθμείται το κενό στον ξενοδοχειακό τομέα, με τις επιχειρήσεις του κλάδου να μην μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως και η ζημιά, ενόψει και της επερχόμενης καλοκαιρινής/τουριστικής περιόδου, να μην περιορίζεται μόνο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά εκ των πραγμάτων και στην κυπριακή οικονομία γενικότερα.
Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, το κενό των 3500 εργαζομένων που υφίσταται αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος άμεσης κάλυψης του, με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς να βρίσκονται μεν σε συζητήσεις προς αναζήτηση λύσεων, χωρίς ωστόσο, τουλάχιστον επί του παρόντος, να διαφαίνονται στον ορίζοντα χειροπιαστές απαντήσεις στο πρόβλημα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στα θέματα που απασχόλησαν την περασμένη Δευτέρα την συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, υπό την προεδρία του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Παναγιώτου ήταν και η έκδοση διατάγματος από το Υπουργείο Εργασίας για την απασχόληση των φοιτητών από άλλες χώρες και η καλύτερη παρακολούθηση της Εφαρμογής της Στρατηγικής για την Απασχόληση Υπηκόων Τρίτων Χωρών.
Διαβάστε εδώ: Εργασιακά: Αποκλίσεις και διαφωνίες, αλλά στη μεγάλη εικόνα κοινές προσεγγίσεις
Από τη Ζέτα στον Κούσιο
Μέσα από μια μικρή αναδρομή, κατά τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο είναι διαχρονικό.
Ήταν τον Μάρτιο του 2022, όταν η τότε Υπουργός Εργασίας, μακαριστή Ζέτα Αιμιλιανίδου, εξέδιδε διάταγμα, με το οποίο φοιτητές από τρίτες χώρες να μπορούν να εργάζονται ως τραπεζοκόμοι, καμαριέριες, υπάλληλοι υποδοχής, και μπαρμαν/μπαργούμαν, θέσεις για τις οποίες προηγουμένως δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα.
Διαβάστε εδώ: Δίνει εργατικά χέρια σε ξενοδόχους η Ζετά-Θέσεις για ξένους φοιτητές
Ωστόσο, το μέτρο αυτό, αν και έδωσε σημαντική βοήθεια στα ξενοδοχεία και στους χώρους εστίασης, όπως παραδέχθηκε ο τέως Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, σε ομιλία του τον Ιανουάριο του 2023, δεν ήταν αρκετό. Και αυτό διότι κατά την περσινή χρονιά ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας που γνωστοποιήθηκαν από τα ξενοδοχεία για το έτος 2022, ήταν σχεδόν τριπλάσιος από τον μηνιαίο μέσο όρο του αριθμού των ανέργων που ήταν εγγεγραμμένοι στο αρχείο ανέργων.
Διαβάστε εδώ: Ξενοδοχεία: Τριπλάσιες από τους άνεργους οι κενές θέσεις εργασίας
Οι ελπίδες για μια πιο ολιστική λύση στο πρόβλημα εναποτέθηκαν στην επικαιροποιημένη πολιτική για την απασχόληση ξένου προσωπικού, την οποία ενέκρινε σε μια από τις τελευταίες του συνεδρίες το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο.
Επί της ουσίας, η νέα πολιτική αύξανε στο 50% το ποσοστό των ξένων εργατών που δικαιούται μια επιχείρηση να εργοδοτεί αν δεν μπορεί να βρει ντόπιο ή κοινοτικό προσωπικό και εφαρμόζει συλλογικές συμβάσεις.
Διαβάστε εδώ: Λύνονται τα χέρια των εργοδοτών για ξένους εργάτες-Αυξάνονται σε 50%
Με την αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση της χώρας, αυτές ακριβώς οι πρόνοιες της νέας στρατηγικής απασχόλησης είναι που υλοποιούνται και από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για οποιεσδήποτε αναθεωρήσεις το 2024. Αυτό δηλαδή που καθίσταται ξεκάθαρο αρμοδίως, είναι πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το προσεχές καλοκαίρι, η εργόδοτηση ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες θα διέπεται από την εγκριθείσα προ μερικών μηνών νέα πολιτική, η οποία ωστόσο φαίνεται πως αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού.
Γ. Παναγιώτου: Σωστή εφαρμογή των διαδικασιών
Σε επικοινωνία του InBusinessNews, με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, και ερωτηθείς ποιες οι δράσεις του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε ότι «εφαρμόζονται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Έχουν ενισχυθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες και είμαστε σε επικοινωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για τη σωστή εφαρμογή των διαδικασιών. Φροντίζουμε, έτσι ώστε να μην γίνουν καταχρήσεις αφενός, και αφετέρου η αγορά εργασίας ιδιαίτερα ενόψει της τουριστικής καλοκαιρινής περιόδου να στελεχωθεί ώστε να μπορεί να λειτουργήσει».
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του InBusinessNews, στο τραπέζι των συζητήσεων στο Υπουργείο Εργασίας βρίσκονται κατατεθειμένες προτάσεις, τόσο από το Υφυπουργείο Τουρισμού όσο και από τους εργοδοτικούς συνδέσμους ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, αλλά και από τις συντεχνίες.
«Φροντίζουμε η διαδικασία που ισχύει σήμερα και η οποία εγκρίθηκε από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο να εφαρμοστεί χωρίς να προκύψει κάποιο πρόβλημα. Η εφαρμογή της υφιστάμενης στρατηγικής θα αξιολογηθεί και με το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου θα διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την απασχόληση ξένού εργατικού δυναμικού, κυρίως όμως για την οικοδόμηση του κυπριακού κορμού της κυπριακής οικονομίας, για τα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο κ. Παναγιώτου.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι «σημασία έχει τουλάχιστον από τη δική μας από πλευρά, να γίνει σωστή στελέχωση, αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου Εργασίας».
Στενά τα περιθώρια
Λίγο πριν μπούμε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και με τα ξενοδοχεία να ανεβάζουν στροφές, είναι σαφές ότι τα περιθώρια διόρθωσης ή έστω άμβλυνσης της κατάστασης, είναι κάτι περισσότερο από στενά.
Ενδεικτική είναι και η θέση της ΟΕΒ, όπως την μετέφερε στο InBusinessNews, o Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Αντωνίου, ο οποίος διαμήνυσε πως δεν χωρούν καθυστερήσεις για την επίλυση των εργασιακών.
«Είναι φλέγον το πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται λύση χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση και η μόνη λύση είναι η παραχώρηση αδειών για προσωπικό από τρίτες χώρες. Υπάρχει ανάγκη και δεν νομίζω να χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο, είναι αδιαμφησβήτητο», τόνισε.
Καταλήγοντας ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, υπογράμμισε ότι «περιμένουμε με αγωνία τα αιτήματα των ξενοδόχων, ώστε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό στα περιθώρια που έχει η χρονιά. Χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η οικονομία και να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Χαρακτηριστικά επίσης, τα όσα ανέφερε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του InBusinessNews ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, για το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα ξενοδοχεία.
Διαβάστε εδώ: Φουλάρουν, αλλά χρειάζονται επειγόντως προσωπικό τα ξενοδοχεία
«Το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς δεν έχουν επιλυθεί. Όμως, αυτό που πρέπει να πούμε και να πιστώσουμε τον Υφυπουργό Τουρισμού είναι ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανησυχίες μας και προσπαθεί και ο ίδιος να επιλυθούν όσο πιο σύντομα και καλύτερα γίνεται. Είμαστε σε επαφή με τον Υπουργό Εργασίας και τον Υφυπουργό Τουρισμού και έχουμε άριστη συνεργασία και με τους δύο», επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.