Powered by

Φουλάρουν, αλλά χρειάζονται επειγόντως προσωπικό τα ξενοδοχεία

Για ένα αρκούντως ικανοποιητικό από πλευράς πληροτήτων καλοκαίρι ετοιμάζονται οι ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μας, με το επερχόμενο τριήμερο του Κατακλυσμού να μπορεί να χαρακτηριστεί ως προπομπός της προδιαγραφόμενης μεγάλης καλοκαιρινής κινητικότητας.

Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία του νησιού κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα και οι τουριστικές ροές, τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από τις ξένες αγορές, είναι αυξημένες. Την ίδια ώρα ωστόσο, οι ξενοδόχοι βρίσκονται για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με τα εργασιακής υφής ζητήματα που ταλανίζουν τη βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, με πρώτιστο και μεγαλύτερο «αγκάθι» εκείνο της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Το τριήμερο του Κατακλυσμού

Σε ό,τι αφορά το τριήμερο του Κατακλυσμού, μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σκιαγράφησε την εικόνα που επικρατεί στα ξενοδοχεία, με τις παραλιακές πόλεις, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο, να έχουν τα σκήπτρα σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των παραθεριστών.

«Φαίνεται ότι με τις κρατήσεις που καταγράφονται για το τριήμερο, τα ξενοδοχεία θα κινηθούν στο 60-80%. Να τονίσουμε ότι αυτό το ποσοστό δεν είναι μέσες τιμές κρατήσεων. Σίγουρα λόγω του ότι μπήκαμε στην καλοκαιρινή σεζόν την τιμητική τους έχουν τα ξενοδοχεία στα παραλιακά, όπως η Πάφος και η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, και κατά δεύτερον η Λεμεσός και η Λάρνακα. Παρατηρούμε και μία σημαντική κινητοποίηση και στα ορεινά», ανέφερε.

Ο κ. Ρουσουνίδης υπέδειξε ότι δεν είναι λίγοι οι Κύπριοι που έχουν επιλέξει τα ξενοδοχεία για το τριήμερο. Υπάρχει, ωστόσο, ροή από Βρετανία, Ισραήλ, Πολωνία, Γερμανία και από τις σκανδιναβικές χώρες, όπως η Σουηδία και η Φιλανδία, που θα δημιουργήσουν αρκετή κινητικότητα στα ξενοδοχεία.

«Ζεστό» το καλοκαίρι

Όσον αφορά το καλοκαίρι, και με τον Ιούνιο να βρίσκεται προ των πυλών, εκεί οι αριθμοί μεγαλώνουν και οι ξενοδόχοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία πως θα ξεπεραστεί η περσινή χρονιά.

«Φαίνεται ότι θα κινηθούμε σε θετικούς αριθμούς το φετινό καλοκαίρι. Θεωρώ ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την περσινή περίοδο, όμως κρατάμε μικρό καλάθι. Αλλά αν υπάρξει και το φαινόμενο, που θεωρούμε ότι θα υπάρξει, των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, θα βγουν ενισχυμένα τα ξενοδοχεία μας», τόνισε.

Βεβαίως, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και τους καταναλωτές αρκετά συγκρατημένους, είναι φυσικό οι τιμές των ξενοδοχείων να βρίσκονται ψηλά στην έρευνα των τουριστών. Όπως εξηγεί ο κ. Ρουσουνίδης, οι τιμές είναι ελαφρώς αυξημένες από πέρσι, χωρίς όμως να κάνει ουσιαστική διαφορά για την τσέπη του καταναλωτή. Η μικρή αύξηση που παρατηρείται οφείλεται κυρίως στο ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί τα κόστη των ξενοδοχείων.

«Οι πλείστες επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει τα κόστη, αλλά είμαστε μία βιομηχανία που δεν μπορεί να τα μετακυλήσει. Δεν μπορούν όλοι να τα απορροφήσουν. Να πούμε ότι σε κάποια ξενοδοχεία έχουν μείνει οι ίδιες τιμές, μειώνοντας τα κέρδη τους. Είναι μια πρόκληση για εμάς», υπογραμμίζει.

Η έλλειψη προσωπικού

Ένα μεγάλο εμπόδιο για την πλήρη λειτουργία των ξενοδοχείων αποτελεί η έλλειψη προσωπικού. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα, για την επίλυση του οποίου ο ΠΑΣΥΞΕ βρίσκεται σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία αναζητώντας λύση το συντομότερο.

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς δεν έχουν επιλυθεί. Όμως αυτό που πρέπει να πούμε και να πιστώσουμε τον Υφυπουργό Τουρισμού είναι ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανησυχίες μας και προσπαθεί και ο ίδιος να επιλυθούν όσο πιο σύντομα και καλύτερα γίνεται. Είμαστε σε επαφή με τον Υπουργό Εργασίας και τον Υφυπουργό Τουρισμού και έχουμε άριστη συνεργασία και με τους δύο», επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.

Με την τουριστική περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει, τα ξενοδοχεία να γεμίζουν μέρα με τη μέρα, αλλά και τις δυνατότητες για περισσότερους τουρίστες να είναι υπαρκτές, ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης θέλησε καταληκτικά να στείλει το δικό του μήνυμα.

«Να συνεχίσουν οι οποιεσδήποτε προσπάθειές προσέλκυσης τουρισμού από νέες αγορές και να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους συμπατριώτες μας. Όπως το Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού, αν υπάρξει κάτι παρόμοιο, θα είναι ευχής έργον», διαμήνυσε.

Δειτε Επισης

Goody’s Burger House: Έρχονται στη Λευκωσία-Ετοιμάζουν άνοιγμα στο Mall of Cyprus
Θ. Μιχαηλίδης: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες, αλλά αυτό μπορεί να ανατραπεί
Επαφές Κώστα Κουμή με αεροπορικές και τουριστικούς φορείς στο Ντουμπάι
Μειωμένη κατά περίπου 50% η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα
Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία