Εργασιακά: Αποκλίσεις και διαφωνίες, αλλά στη μεγάλη εικόνα κοινές προσεγγίσεις

Τα νομοσχέδια που αφορούν την ρύθμιση του πλαισίου οργάνωσης της τηλεργασίας και την καταγραφή του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, η έκδοση διατάγματος από το Υπουργείο Εργασίας για την απασχόληση των φοιτητών από άλλες χώρες και η καλύτερη παρακολούθηση της Εφαρμογής της Στρατηγικής για την Απασχόληση Υπηκόων Τρίτων Χωρών ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν τη Δευτέρα στην συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος υπό την προεδρία του αρμόδιου Υπουργού, Γιάννη Παναγιώτου, ο οποίος τόνισε πως για διάφορα ζητήματα υπάρχουν αποκλίσεις και διαφωνίες, αλλά στη μεγάλη εικόνα «οι προσεγγίσεις είναι κοινές».

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως «στόχος είναι το νομοσχέδιο για την ρύθμιση της τηλεργασίας να κατατεθεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές».

Σε δηλώσεις μετά την πέραν των τριών ωρών συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, την οποία χαρακτήρισε «ουσιαστική και εποικοδομητική», ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που είναι «σημαντικά για τους εργαζόμενους» και «υπήρχαν για διάφορα θέματα διαφορετικές προσεγγίσεις», προσθέτοντας ότι «παρά τις όποιες αποκλίνουσες απόψεις, μέσα από τον διάλογο μπορούμε να καταλήγουμε σε συναινετικές λύσεις που είναι απαραίτητες για το δημόσιο συμφέρον, για το κοινό καλό, για την ανάπτυξη της οικονομίας και για την συνοχή της κοινωνίας».

«Διαπιστώσαμε ότι για διάφορα ζητήματα υπάρχουν αποκλίσεις και διαφωνίες όπως γίνεται συνήθως. Στη μεγάλη εικόνα, για διάφορα ζητήματα οι προσεγγίσεις είναι κοινές», είπε ο κ. Παναγιώτου, απαντώντας σε ερώτηση αν κατέληξαν σε κάποια θέματα σε συμφωνία.

Φέροντας παράδειγμα, ο Υπουργός Εργασίας είπε σε σχέση με το νομοσχέδιο για την Τηλεργασία ότι «είναι κοινή η πεποίθηση σε σχέση με το ότι χρειάζεται αυτό το θέμα να ρυθμιστεί», αλλά διαπιστώθηκε επίσης, όπως είπε, «ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες σε σχέση με διάφορες πτυχές».

Ανέφερε επίσης ότι παρά το ότι το ζήτημα συζητήθηκε επί της προηγούμενης Κυβέρνησης και με δύο διαφορετικούς Υπουργούς, «υπήρχαν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με το κατά πόσον η συζήτηση είχε ολοκληρωθεί ή αν υπήρχε περιθώριο για περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων».

«Παρόλα αυτά, μέσα στο επόμενο διάστημα και για αυτό το ζήτημα όπως και για άλλα θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτές λύσεις έτσι ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι συζητήθηκε το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε για την καταγραφή του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό για να μπορεί να ασκείται ουσιαστική εποπτεία σε σχέση με τις ώρες κατά τις οποίες εργάζονται οι εργαζόμενοι.

Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε επίσης η έκδοση διατάγματος το οποίο εκδίδεται από το Υπουργείο Εργασίας, για την απασχόληση των φοιτητών που προέρχονται από άλλες χώρες και σπουδάζουν στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν την επιθυμία να εργαστούν σε σχέση με την ημερομηνία που θα μπορεί να ισχύσει αυτό αλλά και για τα επαγγέλματα στα οποία θα απασχολούνται.

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε η καλύτερη παρακολούθηση της Εφαρμογής της Στρατηγικής για την Απασχόληση Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι εκφράστηκαν κάποιες θέσεις από τους κοινωνικούς εταίρους και «εκείνο που έχει σημασία είναι εμείς ως πολιτεία, μέσα και από την λειτουργία της Τριμερούς Επιτροπής Παρακολούθησης για την Εφαρμογή της Στρατηγικής θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πρόνοιες της Στρατηγικής θα εφαρμοστούν, ότι δεν θα τύχει η εφαρμογή της Στρατηγικής οποιονδήποτε καταχρήσεων και ότι θα μπορούν οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις που χρειάζονται να απασχολήσουν με συγκεκριμένα κριτήρια, εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες να λειτουργήσουν χωρίς να παρεμποδιστεί η λειτουργία τους».

«Μετά την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου θα αξιολογήσουμε συνολικά την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας ούτως ώστε να μπορούμε να την επικαιροποιήσουμε όχι μόνο ενόψει των επόμενων χρόνων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ουσία δεν είναι η απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, αλλά η οικοδόμηση του κυπριακού κορμού της κυπριακής οικονομίας ο οποίος πρέπει να είναι σταθερός και ποιοτικός».

Επιπλέον, ο Υπουργός Εργασίας είπε ακόμη ότι «έγινε μια πρώτη συζήτηση σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν για καλύτερο έλεγχο της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις εργασιακές σχέσεις μέσα από την λειτουργία με διάφορους τρόπους περισσότερων κλιμακίων επιθεωρήσεων» και πρόσθεσε ότι αυτό «είναι πολύ σημαντικό έτσι ώστε η ρύθμιση της εργασίας να μην είναι θεωρητική αλλά και πρακτική».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχει διευρυνθεί το κομμάτι των διαφωνιών μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους των συνδικαλιστικών ή των εργοδοτικών οργανώσεων, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν για διάφορα ζητήματα διαφορετικές απόψεις».  

Περαιτέρω, ανέφερε ότι η συζήτηση για την ρύθμιση της τηλεργασίας βασίζεται στο ότι εισάγεται στο περιβάλλον της τηλεργασίας μια διαφορετική πραγματικότητα όπου κάποιος μπορεί να εργάζεται χωρίς την φυσική του παρουσία και με την χρήση της τεχνολογίας η οποία ορίζει κατά πόσον είναι εκείνη την στιγμή διαθέσιμος».

Πρόσθεσε πως «εκείνο που είναι σημαντικό είναι τα ωράρια της εργασίας, είτε κάποιος εργάζεται με φυσική παρουσία είτε με τηλεργασία, να μην τυγχάνουν εκμετάλλευσης, κατάχρησης και να μην παραβιάζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα».

«Είτε αυτό ονομάζεται τήρηση του ωραρίου εργασίας, είτε ονομάζεται αποσύνδεση από τα ηλεκτρονικά συστήματα κατά τον χρόνο που κάποιος έχει συμπληρώσει το ωράριο της εργασίας τους, το ζητούμενο είναι η χρήση της τεχνολογίας να γίνεται με τρόπο εποικοδομητικό, κανένας εργαζόμενος να μην θυματοποιείται μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας αλλά αντίθετα να μπορούμε με περισσότερη ευελιξία με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται από την τεχνολογία να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και για την ανάπτυξη της οικονομίας και για την συνοχή της κοινωνίας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για να επιλυθούν τα ζητήματα που προέκυψαν, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «πρόθεση είναι το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα να συνέρχεται τακτικά και όσο το δυνατό συχνότερα για να μπορεί να συζητεί θέματα όσο το δυνατό εκτενέστερα».

Αναφορικά με το ζήτημα της τηλεργασίας, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «η εξέλιξη το κατέστησε κάπως σύνθετο επειδή έχει παρέλθει πολύ χρόνος από την αφετηρία της συζήτησης και παράλληλα συντρέχει μια ανάλογη διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ενώ η κατάθεση του νομοσχεδίου αποτελεί και υποχρέωση της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει».

Ανέφερε πως για να μην καταλήγουν τα ζητήματα σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα να συνέρχεται συχνά και να συζητεί εκτενώς και όλα τα θέματα να παίρνουν τον δρόμο τους χωρίς καθυστερήσεις».

Ερωτηθείς αν αναμένεται η κατάληξη της διαβούλευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο προτού προχωρήσει η Κύπρος με το θέμα της τηλεργασίας, ο κ. Παναγιώτου είπε πως «προσανατολιζόμαστε όπως το θέμα της τηλεργασίας να ρυθμιστεί με βάση τα σημερινά δεδομένα, προσθέτοντας ότι «αν πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση εκδοθεί οδηγία από την ΕΕ, το νομοσχέδιο μπορεί να αποσυρθεί», ενώ αν μέχρι τότε το νομοσχέδιο ψηφιστεί θα πρέπει να εναρμονιστεί.

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών