Ο θεσμός Κυπριακών Βραβείων Αρχιτεκτονικής μέσα απ’ τα μάτια της Επιτροπής

Ζωτικής σημασίας, η αρχιτεκτονική διαμορφώνει το φυσικό μας περιβάλλον, επηρεάζει την ευημερία μας, διατηρεί την πολιτιστική κληρονομιά, προωθεί τη βιωσιμότητα και αποτελεί στίγμα της ανθρώπινης εφευρετικότητας.

Εξίσου σπουδαία είναι η βράβευση των ταλαντούχων αρχιτεκτόνων και άλλων επαγγελματιών του χώρου, καθώς η αναγνώριση και η εκτίμηση του έργου τους ενθαρρύνει την καινοτομία, οδηγεί στην αριστεία του σχεδιασμού και εμπνέει την επόμενη γενιά αρχιτεκτόνων.

Ο θεσμός επιβράβευσης κορυφαίων έργων, που αφορούν στην αρχιτεκτονική, αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και τομέα ανάπτυξης γης, τα «Cyprus Architecture, Interior Design and Property Awards», επιστρέφουν και επιβραβεύουν τις καλύτερες και τους καλύτερους του συναρπαστικού αυτού κόσμου.

Τα Cyprus Architecture, Interior Design and Property Awards πραγματοποιούνται φέτος για δεύτερη χρονιά, με κάλεσμα για υποψηφιότητες στις ακόλουθες κατηγορίες:

Αρχιτεκτονική – Architecture

  • Αρχιτεκτονικό Έργο Κορυφής
  • Έργο Ανακαίνισης – Επανάχρησης
  • Έργο Έμπνευσης Νέας Γενιάς
  • Πράσινο Έργο Περιβαλλοντικής Συνείδησης

Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου - Interior Design

  • Έργο Ξεχωριστής Εσωτερικής Εμπειρίας
  • Έργο Πρωτοποριακής - Καινοτόμας Ιδέας

Ανάπτυξη Γης - Property

  • Έργο Εταιρείας Ανάπτυξης Γης

Παράλληλα, θα απονεμηθούν και τα Τιμητικά Βραβεία, Lifetime Achievement – Αρχιτέκτονας, Lifetime Achievement Award – Developer, και Editor’s Choice Award.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από 30 και πλέον επαγγελματίες του τομέα και εκπροσωπείται από Συνδέσμους του Κλάδου. Ειδικότερα, συμμετοχή με εκπροσώπους τους στην Επιτροπή έχουν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), το Σωματείο Αρχιτεκτόνων Εσωτερικού Χώρου Κύπρου (ΣΑΕΚ) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών.

Τη σημαντικότητα του θεσμού στην ανάδειξη έργων και επιστημόνων του τομέα τόνισαν μέσα από δηλώσεις τους οι επικεφαλής των πιο πάνω Συνδέσμων, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε μια εξαιρετική ευκαιρία αναγνώρισης ταλέντων και προβολής αξιοσημείωτων έργων στην Αρχιτεκτονική και την Ανάπτυξη Γης.

Ο Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Άλκης Δίκαιος, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η συμμετοχή στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής έχει μεγάλη σημασία για τους επαγγελματίες του κλάδου. Τα βραβεία αυτά παρέχουν μια πλατφόρμα για την προβολή καινοτόμων σχεδίων, εξαιρετικής δεξιοτεχνίας και οραματικών ιδεών, προωθώντας την αναγνώριση και την εκτίμηση εντός και εκτός της Αρχιτεκτονικής κοινότητας. Επιπρόσθετα, η αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης, ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και ωθεί τους Αρχιτέκτονες στο να βελτιώνουν συνεχώς το έργο τους. Ταυτόχρονα, ο θεσμός αυτός, προωθεί την αριστεία, καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και εξυμνεί τον καταλυτικό ρόλο της Αρχιτεκτονικής στη διαμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντής, σημειώνει ότι η αρχιτεκτονική μάς αφορά όλους. «Ζούμε εντός της αρχιτεκτονικής και η ποιότητά της επηρεάζει τον τρόπο που ζούμε, κατοικούμε, εργαζόμαστε, αλληλεπιδρούμε - η ποιότητά της διαμορφώνει εν τέλει την ποιότητα της ζωής μας», είπε, τονίζοντας ότι θεσμοί που προβάλλουν τον αντίκτυπο της αρχιτεκτονικής στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον, προάγουν την αξία της και δημιουργούν την κουλτούρα και τις συνθήκες για να ανθίσει η σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργία.

Η Mαρία Μαυροκορδάτου, Πρόεδρος του ΣΑΕΚ, σχολιάζει: «Πρόκειται για έναν μοναδικό θεσμό κύρους, ο οποίος προβάλλει τα εξαιρετικά επιτεύγματα στον σχεδιασμό, στην καινοτομία και στη δημιουργικότητα και εμπνέει τους επαγγελματίες του χώρου να επιδιώκουν την αριστεία. Παρέχει προβολή και αναγνώριση, αναβαθμίζοντας τη φήμη τόσο των ιδίων όσο και των εταιρειών που εκπροσωπούν, προσελκύοντας, παράλληλα, νέες ευκαιρίες». «Τα βραβεία αυτά ενισχύουν, επίσης, τον υγιή ανταγωνισμό και την ανταλλαγή γνώσεων εντός της αρχιτεκτονικής κοινότητας, προωθώντας τα πρότυπα και τις πρακτικές του κλάδου», συμπλήρωσε.

«Τα Βραβεία αποτελούν έναν κορυφαίο θεσμό, που αναδεικνύει το έργο Κύπριων επιστημόνων και επιχειρηματιών, που διαμορφώνουν τις ζωές μας. Μέσα από τις σύγχρονες αναπτύξεις άλλωστε, η Κύπρος αλλάζει όψη και η ποιότητα ζωής όλων μας αναβαθμίζεται. Πιστεύω ότι κάθε υποψηφιότητα είναι άξια συγχαρητηρίων, καθώς εισφέρει με ξεχωριστό τρόπο στη σύγχρονη κυπριακή αρχιτεκτονική» τόνισε, τέλος η Γενική Διευθύντρια του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών, Μερσίνα Ισιδώρου.

Στα βραβεία μπορούν να προταθούν ως υποψήφια προς βράβευση έργα, καθώς και προσωπικότητες, που έχουν υλοποιήσει με επιτυχία έργα στην Κύπρο την τελευταία πενταετία, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για αρχιτεκτονικά γραφεία, γραφεία αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού εσωτερικού χώρου, κλπ.

Το οpen call ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Για τους όρους συμμετοχής και τους κανονισμούς, τα απαραίτητα στοιχεία υποβολής, άλλες πληροφορίες σχετικά με το θεσμό και για υποβολή της αίτησής σας, πατήστε εδώ.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation