Χορηγία Κατηγορίας Εμπόριο

Η ανάσα από μηδενικό ΦΠΑ, τα νέα προϊόντα στη λίστα και το e-kalathi

Ανακούφιση σε καταναλωτές και νοικοκυριά έφερε η επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως ψωμί, γάλα αυγά, παιδικές τροφές και πάνες, ενώ στα πλάνα της Κυβέρνησης βρίσκεται η μείωση ή ο μηδενισμός ΦΠΑ σε άλλα προϊόντα που κρίνονται ως πρώτης ανάγκης.

Την ίδια ώρα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα τεθεί την ερχόμενη Τρίτη, 23 Μαΐου η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας παρακολούθησης τιμών «e-kalathi» με στόχο την άμεση και ενδελεχή ενημέρωση των καταναλωτών.

Ανακούφιση σε οικογένειες με μικρά παιδιά
Παρόλο που το μέτρο του μηδενισμού ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά αγαθά της καθημερινότητας μετρά περίπου δύο εβδομάδες, εντούτοις η αποτελεσματικότητά του στις τσέπες των νοικοκυριών με μικρά παιδιά έχει γίνει ήδη εμφανής.

Διαβάστε εδώ: Πότε έρχεται το e-kalathi στα κινητά των καταναλωτών

Ωστόσο, το εν λόγω εργαλείο, όπως αναμενόταν, δεν συνέβαλε στην αύξηση της επισκεψιμότητας στις υπεραγορές ή της διεύρυνσης του καλαθιού ψωνίσματος με αυξημένες αγορές, καθώς ο σκοπός του ήταν να ανακουφίσει από την πρώτη στιγμή καταναλωτές και νοικοκυριά από την ακρίβεια των τελευταίων μηνών.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου τόνισε ότι το μέτρο έγινε ιδιαίτερα αισθητό σε νοικοκυριά, στα οποία υπάρχουν μικρά παιδιά.

«Μπορεί να δόθηκε ανάσα γενικότερα στους καταναλωτές, αναλόγως της σύνθεσης της οικογένειας, ωστόσο η σημαντικότερη εξοικονόμηση επιτεύχθηκε στην βρεφική κατηγορία, ειδικά στις παιδικές πάνες, στις οποίες ο ΦΠΑ μηδενίστηκε από το 19% που ήταν προηγουμένως», επεσήμανε σχετικά.

Διαβάστε εδώ: Υπεραγορές: Ομαλά στις τιμές χωρίς ΦΠΑ και μικρή περίοδος χάριτος (pics)

Νέα προϊόντα στη λίστα
Σε αντίθεση με τα βασικά αγαθά με μηδενικό ΦΠΑ, για τα οποία εκδόθηκε διάταγμα από την Κυβέρνηση, ο νέος κατάλογος με προϊόντα και υπηρεσίες, για τα οποία εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ, θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να περάσει από τη Βουλή.

Στην σχετική λίστα αναμένεται να συγκαταλεχθούν προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαριστικά, όπως επίσης άλλα βασικά προϊόντα που συνθέτουν το καλάθι αγορών, όπως μακαρόνια, ρύζια, έλαια και σπορέλαια.

Διαβάστε εδώ: Διευκρινίσεις: Αυτά είναι τα προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ

Οι λιανέμποροι χαιρετίζουν τα εν λόγω μέτρα που δημιουργούν ανάσα στους καταναλωτές εν μέσω ακρίβειας και αυξημένου πληθωρισμού, ενώ βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για τη συνδιαμόρφωση του καταλόγου με τα προϊόντα που κρίνονται ως άκρως απαραίτητα για τη διαβίωση των νοικοκυριών, στα οποία είτε θα μειωθεί είτε θα μηδενιστεί ο ΦΠΑ.

Πρώτη συζήτηση για «e-kalathi»
Στη Βουλή οδηγείται για τις πρώτες διαβουλεύσεις η εφαρμογή παρακολούθησης τιμών βασικών προϊόντων, «e-kalathi».

Την ερχόμενη Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συζήτηση επί της αρχής όσον αφορά τη θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της διαδικασίας καταγραφής και παρακολούθησης τιμών λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων.

Στη συζήτηση κλήθηκαν να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, σύνδεσμοι καταναλωτών, σύνδεσμοι λιανεμπορίου και υπεραγορών, αρτοποιοί, προμηθευτές, εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η διαβούλευση αφορά τον καταρτισμό του καταλόγου με τα προϊόντα, στα οποία θα γίνεται καταγραφή των τιμών, αλλά και τη μεθοδολογία αποστολής των στοιχείων προς την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και τον τρόπο, με τον οποίo θα γίνεται η online ενημέρωση των καταναλωτών.

Τα αγκάθια
Το «e-kalathi», το οποίο δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να γνωρίζουν μέσω εφαρμογής στα κινητά τους τηλέφωνα τις τιμές πώλησης των αγαθών, θα περιλαμβάνει αρχικά περίπου 350 προϊόντα, ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν και άλλα με απώτερο στόχο να ανέλθουν στα 1.300 προϊόντα.

Από πλευράς Κυβέρνησης εκφράζεται αισιοδοξία για εφαρμογή του μέτρου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αν και οι διαδικασίες που απαιτούνται ενδέχεται να παρατείνουν το λανσάρισμα του app.

Ένα από τα κύρια ζητήματα που προκύπτουν από την επερχόμενη λειτουργία της πλατφόρμας είναι η κατάληξη στις πρόνοιες του νομοσχεδίου χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε σύγκρουση με τις αρχές της ελεύθερης αγοράς και του ίσου ανταγωνισμού.

Παράγοντες του λιανεμπορίου τροφίμων τόνισαν ενώπιον της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή την ανάγκη σύγκρισης προϊόντων αποκλειστικά του ίδιου γραμμικού κώδικα, προκειμένου να μην υπάρξουν στρεβλώσεις ή λάθος συμπεράσματα και κυρίως χωρίς να προκύψουν οφέλη για το παράλληλο εμπόριο.

Δειτε Επισης

Χαιρετίζει για το «e-kalathi» το Υπ. Εμπορίου-«H ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη»
Προχωρά με τον διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ο Πρόεδρος-«Δύο-τρία πρόσωπα στο μυαλό μου»
Νόμος για απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων-Τι προνοεί και τι αλλάζει
Στα χέρια των καταναλωτών το e-kalathi με ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή-Τι προβλέπει ο νόμος
Αυξήσεις σε 41 προϊόντα/υπηρεσίες, άλμα 36% στην τιμή της πατάτας
Όσα ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις και οι τοποθετήσεις κομμάτων και βουλευτών
Ανέβασε ταχύτητα η αγορά οχημάτων... Εκτοξεύθηκαν οι εγγραφές
Πέρασε το κυβερνητικό πακέτο για τις εκποιήσεις-Σε νέα βάση το νομοθετικό πλαίσιο
Οι τρεις πιο σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία... Έρευνα του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας
Mallouppas & Papacostas: Η Baker Tilly ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για απόκτηση έως και του 100%