Αποδίδουν τα εξοχικά διαμερίσματα, παρακμή για τα εμπορικά ακίνητα

Ήπια ήταν η αύξηση των τιμών οικιστικών ακινήτων (διαμερισμάτων και κατοικιών) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε αντίθεση με τα εξοχικά διαμερίσματα και κατοικίες, οι τιμές των οποίων πήραν την ανιούσα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον «Δείκτη Τιμών Ακινήτων RICS Κύπρου, με την KPMG στην Κύπρο» για το πρώτο τρίμηνο του 2023 στασιμότητα εξακολουθεί να καταγράφεται στις τιμές εμπορικών ακινήτων, ενώ γραφεία και αποθήκες σημειώνουν οριακή άνοδο.

Ανοδικά κινήθηκαν σε ετήσια βάση όλες οι κατηγορίες ακινήτων, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στα διαμερίσματα (10,97%). Ακολούθησαν τα γραφεία (9,63%), τα σπίτια (8,48%) και οι αποθήκες (4,82%), ενώ μόλις κατά 0,95% αυξήθηκε η αξία των εμπορικών ακινήτων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 παρατηρήθηκαν τριμηνιαίες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών σε όλες τις πόλεις και αξιοσημείωτες αυξήσεις σε αποθήκες και γραφεία στις περισσότερες περιοχές.

Στη Λάρνακα η μεγαλύτερη άνοδος
Η Λάρνακα παρουσιάζει συνολικά τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου, ενώ η Λευκωσία και η Αμμόχωστος τα χαμηλότερα.

Ο τομέας ακινήτων με την καλύτερη συνολική απόδοση του τριμήνου είναι οι αποθήκες, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτες αυξήσεις σε Λεμεσό (3,33%), Λάρνακα (2,56%) και Πάφο (2,78%).

ricsmarketvalues

Από την άλλη, τα γραφεία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο στη Λάρνακα (4,10%), με τα διαμερίσματα στη Λάρνακα να ακολουθούν ελαφρώς πιο κάτω με άνοδο που αγγίζει το 4%.

Αντίθετα, ο τομέας των εμπορικών ακινήτων παρουσιάζει αυξήσεις μόνο στη Λεμεσό (1,51%) και πτώση σε Πάφο (0,53%) και Λάρνακα (1,59%).

Ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας τα εξοχικά

Δυναμική πορεία σημειώνουν οι κατοικίες που χρησιμοποιούνται για διακοπές. Τόσο τα εξοχικά διαμερίσματα όσο και οι εξοχικές κατοικίες σημείωσαν τις υψηλότερες αυξήσεις του τριμήνου από όλες τις κατηγορίες ακινήτων.

ricsmarketHOLIDAY

Σε ετήσια βάση, και οι δύο κατηγορίες παρουσίασαν αύξηση με τις εξοχικές κατοικίες να πρωτοστατούν με 9,50% έναντι 8,86% των εξοχικών διαμερισμάτων.

ricsmarketholiday2

Συγκρίνοντας τις αλλαγές στις αξίες σε σύγκριση με το περασμένο τρίμηνο, η Λάρνακα παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2023 τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε εξοχικά διαμερίσματα (2,65%) όσο και σε εξοχικές κατοικίες (4,62%).

Οι τιμές των εξοχικών διαμερισμάτων σε Λεμεσό και Πάφο παρέμειναν σταθερές, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές παρουσίασαν μέτριες αυξήσεις και στις δύο κατηγορίες.

Αποδίδουν τα ενοίκια στα διαμερίσματα διακοπών
Οι τιμές των ενοικίων παρουσίασαν ετήσια αύξηση (σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022), με τη μεγαλύτερη να εντοπίζεται στα εξοχικά διαμερίσματα (31,35%), ακολουθούμενη από τα διαμερίσματα (29,07%), τα σπίτια (26,32%), τις εξοχικές κατοικίες (16,08%) και τα γραφεία (14,13%).

ricsmarketrental

Από την άλλη, τη χαμηλότερη ετήσια αύξηση σημειώνουν τα ενοίκια για εμπορικά ακίνητα (4,01%) και αποθήκες (4,52%).

Δειτε Επισης

Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»