Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Πιο μικρός και πιο τεχνοκρατικός ο δεύτερος φάκελος από ΗΠΑ για τις κυρώσεις

Η Λευκωσία παρέλαβε την Παρασκευή νέο, δεύτερο φάκελο από τους Αμερικανούς για τους λόγους που οδήγησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να θέσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Κύπρο σε καθεστώς κυρώσεων για παραβίαση των περιορισμών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέσω διαμεσολαβητών και των επιχειρήσεων τους.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο φάκελος αυτός είναι πιο μικρός από το πρώτο πακέτο με πληροφορίες που έχει σταλεί και πιο τεχνοκρατικός.

Παραλήφθηκε σήμερα και θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία στο πλαίσιο της αξιολόγησης των στοιχείων για να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει παρανομίες, παραβίαση νομοθεσιών της Δημοκρατίας και παραβίαση κυρώσεων της ΕΕ, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος.

Διαβάστε εδώ: Έστειλαν και το δεύτερο πακέτο πληροφοριών για τις κυρώσεις οι ΗΠΑ

Ερωτηθείς αν αναμένεται και τρίτος φάκελος με στοιχεία από τις ΗΠΑ, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά και υπενθύμισε τη δήλωση που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για το θέμα, όταν ανακοίνωσε πως οι κυπριακές αρχές είχαν λάβει το πρώτο πακέτο πληροφοριών από τις ΗΠΑ αναφορικά με φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλήφθηκαν στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει τότε πως αναμένονταν και άλλα δύο πακέτα το επόμενο διάστημα, ενώ σημείωσε πως το πρώτο πακέτο είχε παραπεμφθεί ήδη στον Γενικό Εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός Yπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε δηλώσει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλαν πριν ακριβώς ένα μήνα, δηλαδή στις 12 Απριλίου, κυρώσεις σε περισσότερες από 120 οντότητες και πρόσωπα σε περισσότερες από 20 χώρες και δικαιοδοσίες σε σχέση με την παράνομη και απρόκλητη από τη Ρωσική Ομοσπονδία εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των διευκολυντών της διαφυγής των κυρώσεων.

Πρόσθεσε ότι σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο, «στοχεύουμε το δίκτυο διαφυγής κυρώσεων που υποστηρίζει έναν από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας, τον Alisher Usmanov, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι. Εκτός από το δίκτυο διαφυγής που συνδέεται με τον Usmanov, στοχεύουμε επίσης την USM Holding, την κύρια οντότητα μέσω της οποίας ο Usmanov κατέχει και ελέγχει την πλειοψηφία των εταιρειών του».

Δειτε Επισης

Στα έργα ενδιαφέροντος της ΕΤΕπ οι προτεραιότητες του κράτους-Είδε Κακουρή ο Βαφεάδης
Η μέση ετήσια επιβάρυνση ανά πολίτη από την πράσινη φορολογία-Τα ευρήματα της μελέτης του ΚΟΕ
Οικονομία και τραπεζικός τομέας Κύπρου και Ελλάδας στο επίκεντρο συνάντησης Κεραυνού με Στουρνάρα
Ξεκαθαρίζει για την κατάργηση του τέλους €350 για τις εταιρείες ο Κεραυνός- «Ήταν ένα βάρος…»
Στο 2,5% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023-Σε ποιους τομείς οφείλεται το θετικό πρόσημο
Τελειώνει η… βενζίνη των οριζόντιων μέτρων για καύσιμα-Σφύριξε την λήξη εποχής ο Κεραυνός
Πράσινη φορολογία: «Δεν θα υπάρξουν σοβαρές απειλές...»-Δείτε την μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου
Μάκης Κεραυνός: Οι πέντε βασικοί πυλώνες του πλαισίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση
Ικανοποίηση Γιάννη Παναγιώτου για την αύξηση της άδειας μητρότητας
Ολομέλεια: Ναι σε κατάργηση ετήσιου τέλους €350 για εταιρείες και «Φωτοβολταϊκά για Όλους»