Στους ρυθμούς της tech εποχής οι επιχειρήσεις της Κύπρου-Τα ψηφιακά εργαλεία που αναζητούν

Eκατοντάδες εταιρείες τεχνολογίας που καταφθάνουν στο νησί σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη ροή ξένων επενδύσεων, οδηγούν στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης. Στους ρυθμούς της tech εποχής «τρέχουν» και οι επιχειρήσεις της χώρας, που μελετούν τις νέες τεχνολογίες και αξιοποιούν τα εργαλεία για ταχύτερη ψηφιακή μετάβασή τους.

Το 13ο Nicosia Economic Congress, που παρουσίασαν η Παγκυπριακή Ασφαλιστική, η Hellenic Life και η ECOMMBX, φιλοξένησε σε πάνελ σημαντικά πρόσωπα που συντελούν στην ψηφιοποίηση του τόπου για μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

Ειδικότερα, τα μέλη του πάνελ ήταν οι Μάριος Γιωργούδης, Γενικός Διευθυντής του TechIsland, Χρίστος Εοτζουριάν, Επικεφαλής Τεχνολογίας & Ψηφιακής της Ελληνικής Τράπεζας, Μάριος Καπιρής, Γενικός Διευθυντής της Kyndryl Kύπρου, Πάρις Παρασκευά, Chief Operating Officer (COO) της Xenatus Global, Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager for Greece, Cyprus & Malta της Mastercard, Μιχάλης Τυρίμος, Διευθύνων Σύμβουλος της Capacitor Partners.

Η τεχνολογία ως βασικός πυλώνας

Ο Μάριος Γεωργούδης είπε πως ο τομέας της τεχνολογίας είναι ο ταχύτερος στη χώρα, τονίζοντας πως πρέπει να γίνει βασικός πυλώνας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι σημαντικός, επισήμανε, ιδιαίτερα λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει από άλλες χώρες. «Για να γίνουμε τεχνολογικός κόμβος πρέπει να κάνουμε γρήγορα βήματα», υπογράμμισε.

Συνεργασία κράτους-ιδιωτών

Ο Επικεφαλής Τεχνολογίας & Ψηφιακής της Ελληνικής Τράπεζας στάθηκε στο θέμα της συνεργασίας ιδιωτικού τομέα με την κυβέρνηση, καθώς έτσι θα ενισχυθεί και θα προχωρήσει πιο γρήγορα η ψηφιακή μετάβαση.

Σύμφωνα με τον κ. Εοτζουριάν, με σωστή αξιοποίηση τεχνολογίας όπως η Τεχνική Νοημοσύνη μπορούμε να πάμε μπροστά. Προειδοποίησε, όμως, ότι πρέπει να μελετούμε και το πλαίσιο όπου θα κινούμαστε αξιοποιώντας τέτοιες τεχνολογίες.

Ώρα για κεφάλαιο 2

Ο Γενικός Διευθυντής της Kyndryl Kύπρου είπε πως τράπεζες, ασφαλιστικές και άλλοι οργανισμοί (ακόμη και το δημόσιο) έχουν περάσει από το 1ο κεφάλαιο ψηφιακού μετασχηματισμού. Πρέπει να συνεχίσουμε στο 2ο κεφάλαιο, όπου «δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεργαστούν», σημείωσε. Η διακυβέρνηση πρόσθεσε, αφορά στην επικέντρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού ως ένα ταξίδι.

Αυτογνωσία και ψηφιακή οικονομία

Ο Πάρις Παρασκευά είπε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε και πως αυτό που επιχειρείται είναι η μελέτη της τεχνολογίας με βάση το πώς μπορεί να εκτελέσει διαδικασίες με έναν διαφορετικό τρόπο.

Τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουμε αυτογνωσία του κόσμου, να αρχίσουμε τη διαδικασία και να εισέλθουμε στη ψηφιακή οικονομία.

Ψηφιοποίηση στις συναλλαγές

Ο Παναγιώτης Πολύδωρος, σχολίασε πως δεν γίνεται να μιλάμε για ψηφιοποίηση αν δεν μιλάμε και για ψηφιοποίηση των συναλλαγών. «Σήμερα σε επίπεδο ωριμότητας της αγοράς, η Κύπρος είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς είμαστε στην 8η θέση, που είναι ένα πλεονέκτημα στο οποίο πρέπει να κτίσουμε», πρόσθεσε, και αναφέρθηκε στα οφέλη που προκύπτουν, μεταξύ των οποίων η καλύτερη ζωή, οι ευκολότερες συναλλαγές και ασφάλεια σε περιόδους υγειονομικής κρίσης.

«Φλερτάρουν» με cloud και αυτοματοποίηση

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Capacitor Partners είπε από πλευράς του ότι βάσει έρευνας, 20% των πολιτών δεν κατανοεί το τι σημαίνει ψηφιακός μετασχηματισμός.

Ο κ. Τυρίμος, σχολίασε ότι πέρσι μόνο 39% των επιχειρήσεων ήθελε να επενδύσει σε κυβερνοασφάλεια, αν και τα πρόσφατα γεγονότα ενδεχομένως να αλλάξουν την τάση και οι επιχειρήσεις να αναζητούν πιο έντονα σχετικές υπηρεσίες.

Είπε ακόμη πως οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τεχνολογίες νέφους, ενώ αύξηση ζήτησης παρατηρείται και στη αυτοματοποίηση.

Το πάνελ συντόνισε ο Ιωάννης Γεωργούλας, Non-Executive Director της ECOMMBX.

Δειτε Επισης

«Οικονομικά φιλελεύθερος και κοινωνικά συντηρητικός...»-Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στο InBusinessNews
Στήριξη Ουκρανίας και Ένωση Κεφαλαιαγορών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Κεραυνός
Συστήνει έρευνα αγοράς πριν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή
Συζητήσεις επί συζητήσεων για την νέα χωροθετική πολιτική για τα φωτοβολταϊκά πάρκα-Δυσαρέσκεια βουλευτών
Νέα εποχή στην οικοδομική βιομηχανία με θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για θέματα ασφάλειας
Oι νέοι Κανονισμοί για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών-«Θα επωφεληθεί ακόμα περισσότερο αρκετός κόσμος»
Μ. Παναγιώτου: Στόχος η αύξηση του πρωτογενούς τομέα-Να δούμε νέους να εισέρχονται στο επάγγελμα
Με κέρδη άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για αιτήσεις από κουρεμένους καταθέτες-Η καταληκτική ημερομηνία
Συνεχίζεται η αύξηση της απασχόλησης στην Κυβέρνηση-Αγγίζει τα 55.000 άτομα