Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε εταιρείες με έδρα τη Ρωσία-Ο λόγος της επιβολής τους

Το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επιβάλλει κυρώσεις σε έναν Ρώσο πολίτη και σε τρεις εταιρείες με έδρα τη Ρωσία οι οποίοι, όπως ανέφερε, προσπάθησαν να παρακάμψουν τις κυρώσεις μέσω ενός σχήματος που θα μπορούσε να αποδεσμεύσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκουν στον Ρώσο μεγιστάνα των μετάλλων Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Ο Ντεριπάσκα στον οποίο είχαν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις τον Απρίλιο του 2018, επεκτάθηκε στο εμπόριο μετάλλων όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε, κάνοντας περιουσία με το να αγοράζει μερίδια των εργοστασίων αλουμινίου.

Το περιοδικό Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του φέτος φθάνει τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2023 ο Ντεριπάσκα συνεργάστηκε με τον Ρώσο πολίτη Ντμίτρι Μπελογκλάζοφ, ιδιοκτήτη της εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Titul, σε μια συναλλαγή που σχεδίασαν με σκοπό να πωλήσουν τις δεσμευμένες μετοχές του Ντεριπάσκα σε μία ευρωπαϊκή εταιρεία.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Iliadis με έδρα τη Ρωσία, ιδρύθηκε ως θυγατρική της Titul. Στις αρχές του 2024, η Iliadis εξαγόρασε τη ρωσική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου International Company Joint Stock Company Rasperia Trading Limited (Rasperia), η οποία κατέχει τις δεσμευμένες μετοχές του Ντεριπάσκα.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι κυρώσεις επιβλήθηκαν στον Μπελογκλάζοφ, στις εταιρείες Titul και Iliadis, επειδή δραστηριοποιούνται ή δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ρωσίας.

Αναφέρει ότι η Rasperia υπέστη κυρώσεις επειδή ανήκει ή ελέγχεται από την Iliadis ή επειδή ενήργησε ή φέρεται να ενήργησε για λογαριασμό της Iliadis.

Δειτε Επισης

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες