Σε σταθερή ανοδική τροχιά η γερμανική οικονομία-Νέα βελτίωση στο οικονομικό κλίμα

Καλά μαντάτα για τους επενδυτές επεφύλασσε η νέα έκθεση του έγκριτου γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ZEW επιβεβαιώνοντας τη βελτίωση των δεδομένων στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος που αντανακλά τα επίπεδα επενδυτικής εμπιστοσύνης σημείωσε νέα βελτίωση και μάλιστα άνω του αναμενόμενου, δείχνοντας ότι το θετικό momentum της γερμανικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε περαιτέρω το Μάιο με το δείκτη να αυξάνεται σημαντικά από τις 42,9 στις 47,1 μονάδες, ήτοι στο υψηλότερο σημείο του από τον Μάρτιο του 2022.

Πρόκειται δε, για επίδοση άνω των προσδοκιών των αναλυτών που περίμεναν άνοδο του δείκτη στις 46 μονάδες.

Παράλληλα και η μέτρηση που αφορά την εκτίμηση για την τωρινή κατάσταση της γερμανικής οικονομίας βελτιώθηκε από τις -79,2 μονάδες τον περασμένο μήνα στις -72,3 μονάδες.

«Μετά την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, τόσο η εκτίμηση για την τωρινή κατάσταση όσο και οι οικονομικές προσδοκίες έχουν βελτιωθεί», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Άχιμ Γουάμπαχ.

«Η αυξημένη αισιοδοξία αντανακλάται κυρίως στην κάθετη αύξηση των προσδοκιών για την εγχώρια κατανάλωση, αλλά και τους τομείς των κατασκευών και μηχανολογικού εξοπλισμού», εξήγησε.

Ως παράγοντες-κλειδί, το ZEW εντόπισε την ευρύτερη βελτίωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά και την ισχυροποίηση της κινεζικής οικονομίας που παραμένει κορυφαία εξαγωγική αγορά για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Η πτωτική τροχιά του πληθωρισμού, εξάλλου, βοηθά τα επίπεδα κατανάλωσης τροφοδοτώντας την ανάπτυξη, πόσο μάλλον όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει και τη μείωση των επιτοκίων, πιθανότατα από τον ερχόμενο μήνα.

Δειτε Επισης

UBS: Τι να επιλέξουν οι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους
Αισθητή επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο
«Χαλινάρι» στις δαπάνες βάζει η Κομισιόν-Επιστρέφει η δημοσιονομική πειθαρχία
Αμετάβλητο στο 5,25% το επιτόκιο της Τράπεζας Αγγλίας παρά την πτώση του πληθωρισμού
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2% για πρώτη φορά από το 2021
Χρυσός vs δολάριο: Πώς το πολύτιμο μέταλλο κερδίζει τη μάχη
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών η Γαλλία για το δημοσιονομικό έλλειμμα-Βαρίδι το χρέος
Σε χαμηλό 30 ημερών το Bitcoin-Υποχώρησε κάτω από τα $65.000
Πληθωρισμός: Στο 2,4% στην Ελλάδα τον Μάιο του 2024-Στο 2,6% στην ευρωζώνη
Πώς το Παρίσι έχασε το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης