ΑΤΑ: Η φόρμουλα Παναγιώτου και με ποιες θέσεις στη συνάντηση εργοδότες και συντεχνίες

Από τη σημερινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, στο πλαίσιο της οποίας ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου θα υποβάλει στους κοινωνικούς εταίρους την μεσολαβητική πρότασή του για το θέμα της ΑΤΑ, φαίνεται να περνά η διαφύλαξη της εργασιακής ειρήνης στον τόπο.

Η μεσολαβητική πρόταση θεωρείται ως ίσως η τελευταία ευκαιρία ειρηνικής επίλυσης ενός ζητήματος που έχει εξελιχθεί σε ανοικτή πληγή των εργασιακών σχέσεων, με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις να καλούνται από τον αρμόδιο υπουργό όπως λειτουργήσουν έναντι της πρότασης που θα καταθέσει ενώπιον τους με τρόπο που να καθιστά εφικτή την προοπτική επίτευξης συμφωνίας.

Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει προ ημερών στο InBusinessNews ο Γιάννης Παναγιώτου, «όταν ένα ζήτημα παραμένει τόσους μήνες σε εκκρεμότητα προφανώς αυτό δεν είναι καλό, ούτε για την οικονομία μας ούτε για την κοινωνία», κάτι βεβαίως που αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι.

Χαρακτηρίζοντας την πρότασή του ως ισορροπημένη και σύμφωνη με τις δυνατότητες των δημόσιων οικονομικών, ο υπουργός Εργασίας δεν είχε διστάσει να αποκαλύψει μάλιστα πως δεν θα καταργεί, αλλά ούτε και θα αποδίδει την ΑΤΑ στο 100%. Κάτι βεβαίως λογικό και αναμενόμενο, δεδομένου πως πρόκειται για μεσολαβητική πρόταση που στοχεύει ακριβώς στον συγκερασμό των απόψεων και στην εξεύρεση της χρυσής τομής.

Διαβάστε εδώ: Παίζει τα ρέστα του για την ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Την Παρασκευή η μεσολαβητική πρόταση

Με τα δεδομένα αυτά, ο κ. Παναγιώτου ρίχνει ουσιαστικά την μπάλα στο γήπεδο των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αναμένοντας το πώς θα προσεγγίσουν την πρότασή του και δη κατά πόσο αυτή θα αποδειχθεί ικανή να γεφυρώσει την μέχρι σήμερα αγεφύρωτη διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Εργοδότες και συντεχνίες φαίνεται πάντως να προσέρχονται στη συνάντηση με όχι και τόσο διαφοροποιημένες θέσεις, συγκριτικά με αυτές που μέχρι σήμερα εξέφραζαν επί του θέματος.

Κατάργηση και αντικατάσταση

Άκρως χαρακτηριστική υπήρξε η σχετική τοποθέτηση του προέδρου της ΟΕΒ Αντώνη Αντωνίου από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας την περασμένη Τρίτη, όπου τάχθηκε εκ νέου ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης του θεσμού.

«Αντικατάσταση του συστήματος της ΑΤΑ με ένα νέο πιο σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο μηχανισμό αναπροσαρμογής των μισθών και που θα συμφωνηθεί με το συνδικαλιστικό κίνημα. Ένα νέο σύστημα που θα λειτουργεί πιο δίκαια προς όφελος των εργαζομένων χωρίς να δημιουργεί κινδύνους στις επιχειρήσεις, και που θα συνυπολογίζει τις πληθωριστικές πιέσεις αλλά και που θα συνάδει με τις δυνατότητες της οικονομίας και την παραγωγικότητα», διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΟΕΒ.

Σε ανάλογο πλαίσιο και ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά από το InBusinessNews, αρκέστηκε να ξεκαθαρίσει πως η θέση του Επιμελητηρίου δεν έχει αλλάξει και πως αυτή παραμένει η κατάργηση της ΑΤΑ.

Σταδιακή πλήρης αποκατάσταση

Από την άλλη, μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, υπέδειξε πως είναι λογικό και αναμενόμενο στην μεσολαβητική πρόταση που θα καταθέσει ο υπουργός Εργασίας, να μην προβλέπεται αποκατάσταση της ΑΤΑ στο 100%. Τόνισε, ωστόσο, πως είναι σημαντικό να υπάρχει χρονοδιάγραμμα πλήρους επαναφοράς.

«Έχουμε δώσει τη δυνατότητα, σε μια προσπάθεια να είμαστε υποβοηθητικοί στην διαδικασία, να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση σταδιακά. Άρα, είναι λογικό και αναμενόμενο ότι στην πρόταση δεν θα υπάρξει σήμερα που μιλάμε πλήρης αποκατάσταση, σημαντικό όμως είναι να υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μάτσας χαρακτήρισε την σταδιακή αποκατάσταση ως αυτονόητη για την ΣΕΚ, στέλνοντας το μήνυμα πως «βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, το οποίο συνδέεται και με την εργασιακή ειρήνη».

«Η σταδιακή αποκατάσταση είναι αυτονόητο σημείο αναφοράς στη βάση και της μεταβατικής συμφωνίας. Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, γιατί η κατάληξη σε κάποιο αποτέλεσμα θα διασυνδέεται και με τη δυνατότητα διατήρησης της εργατικής ειρήνης», ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, εξέφρασε την ετοιμότητα των συντεχνιών να υπογράψουν μια συμφωνία που σταδιακά θα επαναφέρει την ΑΤΑ στο 100%.

«Η νέα συμφωνία πρέπει να οδηγεί στην απόδοση της ΑΤΑ με βάση τη φιλοσοφία της. Οι εργοδοτικές οργανώσεις που βάζουν θέμα κατάργησης, αυτό είναι εκτός της συμφωνίας. Θα περιμένουμε να δούμε την πρόταση του υπουργού, την οποία και θα αξιολογήσουμε», ανέφερε.

Ερωτηθείσα σε σχέση με το πώς θα αντιδράσει η ΠΕΟ σε μια πρόταση μέσης λύσης, δεδομένου ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν κατάργηση του θεσμού, η κ. Χαραλάμπους υποστήριξε πως η λύση δεν μπορεί να είναι έξω από εκείνο που έχουν δεσμευτεί οι κοινωνικοί εταίροι.

«Η μέση λύση δεν μπορεί να είναι έξω από εκείνο το οποίο κοινά έχουμε δεσμευτεί οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις μέσα από τη συμφωνία. Εμείς είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνία, που σταδιακά θα οδηγεί σε πλήρη απόδοση», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες