Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Παίζει τα ρέστα του για την ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Την Παρασκευή η μεσολαβητική πρόταση

Διέξοδο στο χρονολογούμενο εδώ και αρκετούς μήνες αδιέξοδο που έχει προκύψει σε ό,τι αφορά την ανανέωση της συμφωνίας για την ΑΤΑ επιχειρεί να δώσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, προχωρώντας την προσεχή Παρασκευή στην υποβολή μεσολαβητικής πρότασης προς τους κοινωνικούς εταίρους.

Η μεσολαβητική πρόταση θα κατατεθεί στο πλαίσιο συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος την οποία συγκάλεσε ο αρμόδιος υπουργός, και με στόχο την εξάντληση κάθε περιθωρίου εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης σε ένα ζήτημα που ενόσω παραμένει ανοικτό συνιστά βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης.

Ανάλογα μηνύματα έστειλε προς τις δύο πλευρές-εργοδοτική και συνδικαλιστική-, μιλώντας στο InBusinessNews, ο Γιάννης Παναγιώτου, διαμηνύοντας πως δεν υπάρχει τρόπος να κερδίσουν όλοι το απόλυτο των όσων ζητούν και πως θα πρέπει άπαντες οι εμπλεκόμενοι να «βάλουν νερό στο κρασί τους», προβαίνοντας σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Διαβάστε ακόμα
Μάχη Αντώνη Αντωνίου-Παύλου Παραδεισιώτη για την προεδρία της ΟΕΒ

Κρατούν μικρό «e-kalathi» οι υπεραγορές, έτοιμες να βοηθήσουν

«Όταν ένα ζήτημα παραμένει τόσους μήνες σε εκκρεμότητα προφανώς αυτό δεν είναι καλό, ούτε για την οικονομία μας ούτε για την κοινωνία», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση και την ελπίδα πως οι κοινωνικοί εταίροι θα επιδείξουν την κατάλληλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας και το θέμα να κλείσει. «Διαφορετικά», επισήμανε, «θα διαιωνίζεται».

Ερωτηθείς αναφορικά με το περιεχόμενο της μεσολαβητικής πρότασης που θα καταθέσει την Παρασκευή, ο υπουργός Εργασίας δεν θέλησε να εισέλθει σε λεπτομέρειες, αρκούμενος να υπογραμμίσει πως θα πρόκειται για μια ενδιάμεση-ισορροπημένη πρόταση.

«Θα υποβάλουμε συμβιβαστική πρόταση για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Η πρότασή μας θα είναι ισορροπημένη και σύμφωνη με τις δυνατότητες των δημόσιων οικονομικών. Ούτε καταργείται ούτε στο 100%, το σίγουρο», ξεκαθάρισε στο InBusinessNews o κ. Παναγιώτου.

Υπενθυμίζεται πως η δυστοκία ανανέωσης της συμφωνίας για την ΑΤΑ προέκυψε υπό το πρίσμα της αξίωσης των συντεχνιών για επαναφορά της στο 100%, με τις εργοδοτικές οργανώσεις από την άλλη να εγείρουν θέμα κατάργησης του θεσμού και αντικατάστασής του με πιο σύγχρονες πρακτικές στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Ωστόσο, και με στόχο την υποβοήθηση του διαλόγου, οι εργοδοτικές οργανώσεις εμφανίστηκαν κατά την πορεία των συζητήσεων έτοιμες να κάνουν πίσω από την θέση για κατάργηση του θεσμού, υπό την προϋπόθεση πως και οι συντεχνίες θα απέσυραν την απαίτησή τους για επαναφορά στο 100%.

Αξίζει να σημειωθεί πως θέση της Kυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως αυτή διατυπώθηκε και προεκλογικά από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι πως η ΑΤΑ δεν θα πρέπει να καταργηθεί.

Επισημαίνεται ότι κατά την παρούσα φάση εφαρμόζεται, βάσει της σχετικής πρόβλεψης που περιέχει-ότι δηλαδή μέχρι να συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό, το περιεχόμενο της ευσταθεί και συνεχίζει να εφαρμόζεται-η συμφωνία του 2017 που έληξε και για την οποία παρατηρείται η δυστοκία ανανέωσης.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της συμφωνίας του 2017, η ΑΤΑ αποδίδεται μια φορά το χρόνο στο 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και εφόσον ο προηγούμενος χρόνος έχει καταγράψει στο β’ και γ’ τρίμηνο του έτους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δειτε Επισης

Σε επιθεωρήσεις κατά της αδήλωτης εργασίας συμμετείχε ο Γ. Παναγιώτου
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
«Στόχος η σωστή στελέχωση της αγοράς, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην ανάπτυξη της οικονομίας»
Σχέδιο επιχορήγησης διακοπών για ΑμεΑ για το 2024
Σε Αθήνα και Βρυξέλλες η Υφυπουργός Ναυτιλίας- Διμερείς συναντήσεις με Υπουργούς
Υπεραμύνεται του μειωμένου και μηδενικού ΦΠΑ ο Κεραυνός-«Σημαντικά τα οφέλη στους καταναλωτές»
VISION 2035: Στο κέντρο της επιχειρηματικής όρασης ο Μιχάλης Τυρίμος
Στα έργα ενδιαφέροντος της ΕΤΕπ οι προτεραιότητες του κράτους-Είδε Κακουρή ο Βαφεάδης
Η μέση ετήσια επιβάρυνση ανά πολίτη από την πράσινη φορολογία-Τα ευρήματα της μελέτης του ΚΟΕ
Οικονομία και τραπεζικός τομέας Κύπρου και Ελλάδας στο επίκεντρο συνάντησης Κεραυνού με Στουρνάρα