Τι σημαίνουν οι κυρώσεις στους Κύπριους πάροχους υπηρεσιών και η μεγάλη ανησυχία

Συναγερμό σε όλα τα επίπεδα σήμανε η συμπερίληψη Κυπρίων φυσικών και νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, στους καταλόγους των τελευταίων κυρώσεων που δημοσίευσαν Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε εδώ: Συναγερμός στην Κυβέρνηση για τις κυρώσεις με φόντο την Κύπρο

Μιλώντας στο έκτακτο podcast «Legal Matters» με θέμα τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ κατά Κυπρίων δικηγόρων και λογιστών, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) Χρίστος Κληρίδης χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή σαν κεραυνό εν αιθρία και τόνισε πως εάν ακολουθήσει και η Ε.Ε., οπόταν και σε μια τέτοια περίπτωση οι εν λόγω κυρώσεις θα είναι δεσμευτικές για την χώρα μας, οι επιπτώσεις για την Κύπρο θα είναι τεράστιες.

Όπως εξήγησε ο κ. Κληρίδης, πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα πολιτική απόφαση η οποία διευρύνει το φάσμα των κυρώσεων για να αποκλείσει την οποιαδήποτε σχέση του οποιουδήποτε πάροχου υπηρεσιών με πρόσωπα τα οποία είναι απαγορευμένα. Υπέδειξε συναφώς περαιτέρω επί τούτου πως οι τελευταίες κυρώσεις από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο δεν αφορούν ισχυρισμό για παραβίαση των υφιστάμενων κυρώσεων, αλλά είναι μια νέα ουσιαστικά φιλοσοφία.

Διαβάστε ακόμη:

Βρετανικές κυρώσεις σε Κύπριο λογιστή και δικηγόρο για Abramovich και Usmanov

Κυρώσεις από ΗΠΑ σε Κύπριους και εταιρείες με έδρα την Κύπρο-Δείτε τη λίστα

Με απλά λόγια, οι Κύπριοι επαγγελματίες δεν τέθηκαν σε καθεστώς κυρώσεων επειδή παραβίασαν υφιστάμενες, αλλά επειδή-όπως κατηγορούνται- βοήθησαν τους Ρώσους μεγιστάνες πελάτες τους στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις κυρώσεις οι οποίες τους επιβλήθηκαν.

«Πλέον οποιοιδήποτε είχαν ή έχουν πελάτες που βρίσκονται στη λίστα των απαγορευμένων προσώπων, έστω και αν δεν τους εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή, συγκαταλέγονται και οι ίδιοι ως συνεργοί και μπαίνουν και αυτοί προσωπικά και τα γραφεία τους στη λίστα των απαγορευμένων προσώπων. Το μήνυμα που στέλνεται από την Αγγλία και την Αμερική προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι θα πρέπει, αν έχετε τέτοιους πελάτες, να τους ξεφορτωθείτε», επισήμανε ο Χρίστος Κληρίδης.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου υπογράμμισε πως οι κυρώσεις έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε αυτούς στους οποίους τίθενται. Όπως είπε, όσον αφορά την Αμερική, πέραν από την παγοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να υπάρχουν στην επικράτεια της χώρας, η οποιαδήποτε δοσοληψία Αμερικανών πολιτών μαζί με πρόσωπο στη λίστα των απαγορευμένων προσώπων απαγορεύεται. Κατ’ αναλογία, παρόλο που το διάταγμα της Αγγλίας δεν το προνοεί, ο ίδιος καταστροφικός κατά την έκφρασή του αντίκτυπος, υπάρχει και στην προκειμένη περίπτωση.

«Ασύμμετρο χτύπημα»

«Το άτομο που είναι σε λίστα κυρώσεων θεωρείται ανεπιθύμητο για συναλλαγές. Το να μπεις σε λίστα δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην οικονομική δραστηριότητα. Αν είσαι επαγγελματίας ή επιχειρηματίας, το να μπεις σε λίστα κυρώσεων ουσιαστικά σε καθιστά μη οικονομική οντότητα. Αντιμετωπίζεις ξαφνικά τεράστια δυσκολία στο να κάνεις συναλλαγές, είναι ασύμμετρο χτύπημα», ανέφερε από την πλευρά του μιλώντας επίσης στο «Legal Matters» ο Καθηγητής Δρ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Διαβάστε εδώ: Χριστόδουλος Βασιλειάδης: Καμιά υπηρεσία σε πρόσωπο υποκείμενο σε κυρώσεις

Κάνοντας λόγο για μια συγκλονιστική και για μια εξέλιξη που έπεσε ως βόμβα, ο κ. Αιμιλιανίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως στέλνεται ένα σαφές πολιτικό μήνυμα από τις ΗΠΑ και το Η.Β. «Ότι αν συνεχίσετε ως πάροχοι υπηρεσιών να παρέχεται υπηρεσίες σε Ρώσους μεγιστάνες με σκοπό να ξεφεύγουν από τις κυρώσεις που τους επιβάλλουμε, θα έρθουμε και πάνω σας. Αυτό είναι κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν, είναι σαφής αλλαγή παιχνιδιού. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να σε καταστρέψουν οικονομικά», σημείωσε.

Υπογραμμίζοντας ότι η μέχρι σήμερα πρακτική συνηγορεί στο ότι όπου μπαίνουν ονομαστικές αμερικανικές κυρώσεις η Ε.Ε. ακολουθεί-κάτι που όπως υπέδειξε και ο Χρίστος Κληρίδης θα έχει τεράστιες συνέπειες για την Κύπρο και είναι εδώ που φαίνεται να εδράζεται και η μεγάλη ανησυχία-, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης εμφανίστηκε ταυτόχρονα επιφυλακτικός ως προς την προοπτική να βγει κανείς από την λίστα κυρώσεων, παρόλο που υπάρχει διαδικασία και μπορεί κανείς να υποβάλει ένσταση για αναθεώρηση.

«Είναι δύσκολη η δικαστική τους αντιμετώπιση επειδή πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχεις να βγεις από τη λίστα των κυρώσεων, αποτελεί μια επίδειξη ισχύος με σκοπό να σταλεί και ένας σαφές μήνυμα προς τους υπόλοιπους παρόχους υπηρεσιών», ανέφερε.

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο