Βρετανικές κυρώσεις σε Κύπριο λογιστή και δικηγόρο για Abramovich και Usmanov

Τα ονόματα δύο Κύπριων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, ενός δικηγόρου (Χριστόδουλος Βασιλειάδης) και ενός λογιστή (Δημήτρης Ιωαννίδης), βρίσκονται στη λίστα των προσώπων στους οποίους η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε σήμερα νέες κυρώσεις σε σχέση με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν υπό το πρίσμα της κατηγορίας για παροχή βοήθειας στους Ρώσους ολιγάρχες Roman Abramovich και Alisher Usmanov, προς απόκρυψη των περιουσιακών τους στοιχείων.

Διαβάστε ακόμη: Κυρώσεις από ΗΠΑ σε Κύπριους και εταιρείες με έδρα την Κύπρο-Δείτε τη λίστα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ό,τι αφορά την περίπτωση Abramovich, ο Κύπριος λογιστής στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις, θεωρείται υπεύθυνος για τη δημιουργία των «θολών υπεράκτιων δομών» που χρησιμοποίησε ο Αμπράμοβιτς για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία άνω των 760 εκατομμυρίων λιρών, ώστε να μην καλυφθούν από τις κυρώσεις σε βάρος του μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών και η έπαυλη αξίας 90 εκ. λιρών στο δυτικό Λονδίνο.

Αναφορικά με την περίπτωση Usmanov, ο Κύπριος δικηγόρος θεωρείται ότι βρίσκεται «στο επίκεντρο ενός δικτύου trust και υπεράκτιων εταιρειών» που σχετίζονται με τον Ουσμάνοφ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα από αυτό το δίκτυο ο Αζερο-ρώσος επιχειρηματίας αποπειράθηκε να αποκρύψει την ιδιοκτησία της ιστορικής αγγλικής έπαυλης του 16ου αιώνα Sutton Place, η οποία πλέον εμφανίζεται να ανήκει σε εταιρείες ιδιοκτησίας του Βασιλειάδη.

Οι κυρώσεις για τους δύο Κύπριους, δικηγόρο και λογιστή, αφορούν:

  • Παγοποίηση περιουσιακών στοιχείων,
  • απαγόρευση διακίνησης και
  • απαγόρευση παροχής υπηρεσιών.

Συνολικά η Βρετανία έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 18 δισεκατομμυρίων λιρών που ανήκουν σε Ρώσους και άλλους επιχειρηματίες που συνδέονται με τον Πούτιν.

Αναφορικά με τις νέες κυρώσεις, που εκτός από τους δύο Κύπριους αφορούν και μια σειρά εταιρειών του οικονομικού «δικτύου» του Ουσμάνοφ στη Βρετανία, αλλά και συγγενικά πρόσωπα Ρώσων αξιωματούχων, ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε: «Σφίγγουμε τον κλοιό γύρω από τη ρωσική ελίτ και όσους προσπαθούν να τους βοηθήσουν να κρύψουν τα χρήματά τους υπέρ του πολέμου. Δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούν».

Δειτε Επισης

Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Υπ. Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για την αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα