Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ε.Ε. τον Φεβρουάριο

Κατά 1,5% στην ευρωζώνη και κατά 1,4% στην Ε.Ε. αυξήθηκε η εποχιακά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία για τον Φεβρουάριο του 2023 για την Κύπρο, καθώς βάσει ειδικής παρέκκλισης αναφορικά με τον σχετικό κανονισμό, η Κύπρος έχει διορία να αναφέρει στοιχεία μέχρι το τέλος του 2023.

Τον Ιανουάριο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 1,0% στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στην Ε.Ε., ενώ είχε μειωθεί κατά 1,1% στην Κύπρο, σε συνέχεια μιας αρνητικής τάσης από τον Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με πέρσι, δηλαδή σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 2,0%, και κατά 2,1% στην Ε.Ε.

Ανά τομέα, στην ευρωζώνη σημειώθηκε αύξηση (σε σχέση με τον Ιανουάριο) 2,2% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, 1,9% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 1,1% τόσο στα ενδιάμεσα αγαθά όσο και στην ενέργεια, και 0,2% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο καταγράφηκε αύξηση 2,4% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 2,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, 1,2% στην ενέργεια και 0,6% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά παρέμειναν σταθερά.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στο Βέλγιο (+6,1%), το Λουξεμβούργο (+4,9%) και την Ελλάδα (+4,8%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Σλοβενία (-3,6%), τη Φινλανδία (-2,3%) και την Πορτογαλία (-2,0%).

Σε σχέση με πέρσι, ανά τομέα στην ευρωζώνη σημειώθηκε αύξηση 10,4% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 3,3% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ καταγράφηκε πτώση 3,3% στην ενέργεια, 3,5% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 4,9% στα ενδιάμεσα αγαθά.

Στην Ε.Ε. την ίδια περίοδο καταγράφηκε αύξηση 10,3% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και 5,8% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ σημειώθηκε πτώση 4,2% στην ενέργεια, 5,1% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 5,4% στα ενδιάμεσα αγαθά.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+25,3%), τη Μάλτα (+17,1%) και τη Δανία (+15,7%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Εσθονία (-7,4%), τη Λιθουανία (-6,9%), τη Σλοβακία και την Ρουμανία (-4,7% και στις δύο).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας