Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ε.Ε. τον Φεβρουάριο

Κατά 1,5% στην ευρωζώνη και κατά 1,4% στην Ε.Ε. αυξήθηκε η εποχιακά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία για τον Φεβρουάριο του 2023 για την Κύπρο, καθώς βάσει ειδικής παρέκκλισης αναφορικά με τον σχετικό κανονισμό, η Κύπρος έχει διορία να αναφέρει στοιχεία μέχρι το τέλος του 2023.

Τον Ιανουάριο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 1,0% στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στην Ε.Ε., ενώ είχε μειωθεί κατά 1,1% στην Κύπρο, σε συνέχεια μιας αρνητικής τάσης από τον Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με πέρσι, δηλαδή σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 2,0%, και κατά 2,1% στην Ε.Ε.

Ανά τομέα, στην ευρωζώνη σημειώθηκε αύξηση (σε σχέση με τον Ιανουάριο) 2,2% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, 1,9% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 1,1% τόσο στα ενδιάμεσα αγαθά όσο και στην ενέργεια, και 0,2% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο καταγράφηκε αύξηση 2,4% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 2,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, 1,2% στην ενέργεια και 0,6% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά παρέμειναν σταθερά.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στο Βέλγιο (+6,1%), το Λουξεμβούργο (+4,9%) και την Ελλάδα (+4,8%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Σλοβενία (-3,6%), τη Φινλανδία (-2,3%) και την Πορτογαλία (-2,0%).

Σε σχέση με πέρσι, ανά τομέα στην ευρωζώνη σημειώθηκε αύξηση 10,4% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 3,3% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ καταγράφηκε πτώση 3,3% στην ενέργεια, 3,5% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 4,9% στα ενδιάμεσα αγαθά.

Στην Ε.Ε. την ίδια περίοδο καταγράφηκε αύξηση 10,3% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και 5,8% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ σημειώθηκε πτώση 4,2% στην ενέργεια, 5,1% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 5,4% στα ενδιάμεσα αγαθά.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+25,3%), τη Μάλτα (+17,1%) και τη Δανία (+15,7%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Εσθονία (-7,4%), τη Λιθουανία (-6,9%), τη Σλοβακία και την Ρουμανία (-4,7% και στις δύο).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προϋπολογισμός 2024: Πρόσθετες πιστώσεις, μειώσεις και μεταφορές προτεινόμενων πιστώσεων
Ο οδικός χάρτης της ΕΥΚ για ένα υπεράκτιο ενεργειακό οικοσύστημα στην Κύπρο
«Να ενισχύσουμε τις ήδη θετικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας»
Ask Wire: Πωλήσεις κατοικιών €119 εκατ. και γης €46 εκατ. στη Λευκωσία
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για αστικό αναδασμό-Δημιουργείται γη έτοιμη για ανάπτυξη
Βελτιώθηκε τον Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα
Ώθηση στη δυναμική του τομέα της τεχνολογίας με το νέο πλαίσιο για πολιτογραφήσεις
Άθως Δίκαιος: Η μεγαλύτερη πρόκληση, το όραμα και η σύγχρονη αρχιτεκτονική
Μαρίνα Χατζημανώλη: Η Κύπρος προάγει ισότητα στη ναυτιλία
Επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων