Powered by

Πρακτικά Fed: Αρκετοί αξιωματούχοι εξέτασαν παύση αυξήσεων των επιτοκίων τον Μάρτιο

Αρκετοί αξιωματούχοι της Federal Reserve εξέτασαν στη συνεδρίαση του Μαρτίου το ενδεχόμενο παύσης των αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι να καταστεί σαφές ότι η κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών δεν θα προκαλούσε ευρύτερη χρηματοπιστωτική πίεση, αλλά ακόμη και αυτοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει κορυφαία προτεραιότητα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που έλαβε χώρα στις 21-22 Μαρτίου και τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, "αρκετοί συμμετέχοντες... εξέτασαν εάν θα ήταν σκόπιμο να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά" για να αξιολογήσουν το πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον δανεισμό και την πορεία της οικονομίας οι εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι αυτοί, μαζί με τους άλλους, συμφώνησαν ότι οι ενέργειες των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και της Fed "βοήθησαν να επανέλθει ηρεμία στον τραπεζικό τομέα και να περιοριστούν οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό".

Κάποιοι άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πριν από τις τραπεζικές αναταράξεις είχαν σκεφτεί την επιστροφή σε μεγαλύτερης τάξεως αυξήσεις, μετά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που έδειχναν βραδύτερη από την αναμενόμενη πρόοδο στον πληθωρισμό.

Σε αυτό το κλίμα και καθώς ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά υψηλός, όπως επισήμαναν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, έκριναν ότι πιθανώς να χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που κατέληξε σε αύξηση 25 μονάδων βάσης (0,25%) οδηγώντας τα επιτόκια στο εύρος του 4,75%-5%.

Το επιτελείο της Fed, ωστόσο, είπε ότι τώρα λαμβάνει υπόψη και μία "ήπια ύφεση" που θα ξεκινήσει αργότερα φέτος "δεδομένων των εκτιμήσεων για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις των πρόσφατων εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα".

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφορικά με τις μελλοντικές κινήσεις της τράπεζας, οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι λόγω έντονης αβεβαιότητας θα "παρακολουθούν στενά τις εισερχόμενες πληροφορίες". 

Όπως αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης, αρκετοί αξιωματούχοι "τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η ευελιξία και η δυνατότητα επιλογών στον καθορισμό της κατάλληλης στάσης νομισματικής πολιτικής, δεδομένου του εξαιρετικά αβέβαιου outlook".

Οι αξιωματούχοι της Fed επισήμαναν ακόμα ότι η πίεση στις τράπεζες είναι πιθανό να τις αναγκάσει να αυστηροποιήσουν τα κριτήρια δανεισμού, να περιορίσουν τις πιστώσεις και να προκαλέσουν επιβράδυνση της οικονομίας. Η αβεβαιότητα θα μπορούσε επίσης να αναγκάσει τους καταναλωτές να αποσύρουν τις δαπάνες τους. Με τη σειρά της, η χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούσε να επιβαρύνει τις δαπάνες, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Από την άλλη ωστόσο, οι τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν την προσφορά πιστώσεων περισσότερο από το αναμενόμενο "κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα", σύμφωνα με τα πρακτικά.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί